logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć dwa mikrofony jack do jednego wejścia w komputerze?

kimonoo 10 Wrz 2012 16:11 19485 24
REKLAMA
  • #1 11297200
    kimonoo
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Przejrzałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie:

Jak podłączyć dwa takie same mikrofony (zwykłe, komputerowe) do jednego wejścia mikrofonowego komputera? Mikrofony i komputer mają standardowe złącza typu jack.
    Chcę otrzymać po prostu sumę sygnałów.
  • REKLAMA
  • #2 11297350
    Amil
    Poziom 12  
    Jeżeli to są mikrofony pojemnościowe-eltretowe to możesz podłączyć równolegle do jednego wejśa.Z innymi niestety Ci się nie uda.
    Moderowany przez dj-MatyAS:

Bzdura.
    Każde mikrofony można łączyć równolegle. Tylko po co? Korzyść płynąca z takiego wynalazku nie zrekompensuje w żadnym wypadku jego wad - zmniejszenia dynamiki, pasma, zniekształceń...
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Ponieważ nagrodę już Kolega dostał ( miesięczną blokadę pisania) za inne wykroczenie, tym razem bez konsekwencji.
    Pozostawię jedynie ramkę, aby mógł Kolega sobie przypomnieć patrząc na nią o zasadzie :
    "Nie znam się - nie wypowiadam się".

• REKLAMA
  • #3 11297436
    kimonoo
    Poziom 9  
    Może ktoś rozwinąć temat? ;)
  • #4 11297503
    zietek97
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Ja użyłem do tego rozdzielacza z mini-jack na dwa gniazda mini-jack.
    Ten rozdzielacz kosztuje grosze :D

Jak podłączyć dwa mikrofony jack do jednego wejścia w komputerze?
  • #5 11297528
    kimonoo
    Poziom 9  
    I takie coś dobrze działa? Stosowałem tego typu rozdzielacz do głośników, ale czy w przypadku połączenia w ten sposób mikrofonów będzie ok?
  • #6 11297656
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11297773
    kimonoo
    Poziom 9  
    Cytat:
    Każde mikrofony można łączyć równolegle. Tylko po co?

To może tak: potrzebuję umieścić mikrofony w dwóch odizolowanych akustycznie pomieszczeniach, a następnie wpiąć je do jednego wejścia mikrofonowego w komputerze.

Cel: Chcę, aby do komputera dotarł sygnał będący sumą sygnałów z obydwu mikrofonów.

Nie zależy mi jakoś bardzo na jakości dźwięku (wystarczy, żeby dało się rozpoznać mowę)

Czy zastosowanie trójnika zaproponowanego przez zietek97 da pożądany efekt?
    Jak nie to jak rozwiązać problem? Oczywiście jak najtaniej.
  • #8 11298121
    zietek97
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jak ja stosowałem ten rozdzielacz to głos z obydwóch mikrofonów był ładny, czysty. Nie wiem jak to będzie słychać u Ciebie. :D
  • REKLAMA
  • #9 11298925
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 11299407
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Karty konsumenckie i tak mają baaaardzo ograniczony prąd i napięcie zasilania (żeby kowalski nic nie zepsuł właśnie takimi pomysłami). Proponuje separator składowej stałej i oddzielne zasilanie tych mikrofonów . Można zastosować dwa LM317 i regulowane napięcie na dwóch wyjściach, zyskamy tak regulację czułości dla każdego mikrofonu . Wszystko można zamknąć w obudowie wielkości paczki fajek , przy zasilaniu z karty(ac97) to będzie po prostu padaczka.

Przy standardowym poziomie napięć takie mikrofony za wiele nie "zbiorą" z pomieszczeń , to jest projektowane "do skajpa" a nie do nagrywania chórku kościelnego... przecież sami wiecie jak to działa a w zasadzie nie działa ;)

Kiedyś na wyjściu(wejściu) karty zmierzyłem aż :lol: niecałe 2V i to klękało po obciążeniu woltomierzem... a analogiem to się nawet zmierzyć nie chciało taki rezystor ograniczający dali , no po prostu PADAKA.

Kolega może sobie podłączyć i sprawdzić ale efekty będą mizerne bez proponowanych zmian.
  • #11 16972738
    Martinezzz123
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Dołączam się do pytania. Wiem, że temat archiwalny ale skoro jest to nie będę zakładał nowego.
    Potrzebuję nagrywać audycje mówione. Nagranie przez Audacity i dwa mikrofony Zalman ZM-MIC1:
    https://www.ceneo.pl/926776?se=cpeThMpr2R-la4...MImc-HoauO2AIVA-AYCh04Hg9hEAMYASAAEgKY1fD_BwE

Wejście w kompie/laptopie oczywiście jedno.
    Pytanie zatem jak spadnie jakość nagrania? Ktoś mi powiedział, że dźwięk będzie o połowę cichszy.
    Czy są przejściówki (dwa mini jacki-mini jack) ze wzmacniaczem? Jak to się nazywa? Sam nie będę niczego lutował bo się nie znam.
    Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Dodano po 10 [minuty]:

Znalazłem takie coś:
    https://www.muziker.pl/rode-sc6?gclid=EAIaIQobChMIkpTay_vj2AIVQasYCh0NeQTrEAQYBSABEgIPUfD_BwE
  • #12 16973129
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ograniczenie prądowe biasu wyjścia mikrofonowego w PC jest tak żenująco niskie że owe rozwiązanie może działać co najmniej byle jak.
    Sprawdź a się dowiesz.
    Efekt zależy od egzemplarza konkretnej karty dźwiękowej i mikrofonów.

Najtaniej będzie kupić byle jaki chiński mikser z 3 wejściami line/mic i wpięcie go do wejścia liniowego karty.

Adapter z linku nadaje się wyłącznie do telefonów (i nielicznych laptopów) - generalnie , NIE !
    Jeśli rozdzielacz jack to normalny 3 polowy.
  • REKLAMA
  • #13 16973157
    Martinezzz123
    Poziom 10  
    Co to znaczy 3 polowy?
    To co na obrazku to jak rozumiem zwykły pasywny rozdzielacz. Więc tak jak mówisz, jakość będzie zła. Tylko pytanie co się pogarsza: głośność? Czułość? Dynamika?
  • #14 16973166
    bestboy21
    Poziom 40  
    Wszystko może się pogorszyć.
    Przypatrz się na ten rozdzielacz co pokazałeś i ten co ja pokazałem. (ilość pierścieni w dżeku).
  • #15 16973294
    Martinezzz123
    Poziom 10  
    No. Tam są cztery. i co to znaczy?
  • #16 16973737
    bestboy21
    Poziom 40  
    To znaczy że to jest do telefonów a nie do komputera.
    W komputerze w cale nie zadziała.
  • #17 16974951
    Martinezzz123
    Poziom 10  
    Jeden ze sprzedawców polecił mi zwykłą rozdzielkę, taką jaką tutaj wstawiłeś i napisał że podłączenie dwóch mikrofonów to nie problem:

Cytat:
    W windows'ie może Pan ustawić poziom dB na +10 dla mikrofonu i nie powinno być przesterowań a gdy sie jednak pojawią to wówczas myśleć o wzmacniaczu.
  • #18 16975282
    bestboy21
    Poziom 40  
    Kup i sprawdź, najtańsze po kilka zł, ale ja sobie nie dam nic obciąć za efekt.
  • #19 16976656
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Na portalach aukcyjnych masz po kilka złotych karty muzyczne na USB z wejściem mikrofonowym. Podłącz dwie i będzie lepszy efekt niż łączenie równoległe mikrofonów.
    Trzeba to później tylko ogarnąć sterownikami asio4all.
  • #20 16976711
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Kupić jeden trochę lepszy mikrofon z własnym zasilaniem, może nawet bezprzewodowy. Podłączyć go do aux karty. Drugi do mic. Miksować z poziomu Windows.
  • #21 16977707
    Martinezzz123
    Poziom 10  
    adambyw napisał:
    Na portalach aukcyjnych masz po kilka złotych karty muzyczne na USB z wejściem mikrofonowym. Podłącz dwie i będzie lepszy efekt niż łączenie równoległe mikrofonów.
    Trzeba to później tylko ogarnąć sterownikami asio4all.

No właśnie: jak to potem zgrać w jeden sygnał na audiacity? Tzn. jak nagrywać dźwięk z DWÓCH KRAT w jednym programie?
  • #22 16981081
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Sterowniki asio4all potrafią zebrać sygnał z kilku kart muzycznych, a są widoczne w programie jako jedna karta wielokanałowa.
  • #23 16983673
    adambyw
    Moderator Akustyka
    A w praktyce wygląda to tak:
    Asio4all widzi wszystkie podłączone urządzenia. W tym przypadku zewnętrzną kartę M-Audio, i zintegrowaną jakąśtam. No i każde wejścia i wyjścia z nich.
    Później te wejścia widoczne są w programie - tutaj Cubase - i można je przyporządkować do odpowiednich śladów.

A, oczywiście program do dźwięku musi obsługiwać sterowniki ASIO.
  • #24 16984644
    Martinezzz123
    Poziom 10  
    Super. dzięki za pomoc.
  • #25 17001617
    Martinezzz123
    Poziom 10  
    Nagrałem dzisiaj audycję podłączając dwa mikrofony do jednego wejścia przez zwykłą rozdzielkę.
    Nagranie przez Audacity.
    żadnego spadku dynamiki czy czułości. Wszytko idealnie.
    Więc z tymi problemami to mit.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy forum dyskutują o sposobach podłączenia dwóch mikrofonów jack do jednego wejścia mikrofonowego w komputerze. Wskazują, że mikrofony pojemnościowe można podłączyć równolegle, ale dla innych typów mikrofonów może to nie działać. Proponowane rozwiązania obejmują użycie rozdzielacza mini-jack, który kosztuje niewiele, oraz zastosowanie zewnętrznych kart dźwiękowych USB, co może poprawić jakość nagrania. Użytkownicy zauważają, że podłączenie dwóch mikrofonów przez rozdzielacz może prowadzić do spadku napięcia i jakości dźwięku, ale niektórzy potwierdzają, że nagrania są zadowalające. Wspomniano również o sterownikach ASIO4ALL, które umożliwiają nagrywanie z wielu źródeł jednocześnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA