logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada 1500c – brak reakcji po podłączeniu zasilacza, czy działa bez baterii?

emiter 26 Sty 2005 01:23 3043 11
  • #1 1168937
    emiter
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Padła mi bateria, podłączyłem zasilacz i laptop nie startuje, nie świecą żadne diody napięcie na pinach bateri jest 18V, czy ten laptop musi miec baterie by chodzil z zasilacza? jesli nie to gdzie szukac uszkodzenia?
  • #2 1169065
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Laptop moze pracowac na samym zasilaczu bez baterii. A czy bateria to juz amen? Moze da sie zregenerowac. A uszkodzenia to szukaj w stopniu zasilania (pewnie jak w wiekszosci przypadkow bezpiecznik smd). Poszukaj w podobnych postach.
    Pozdrawiam
  • #3 1169107
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Sprawdz zasilacz czy podaje napiecie jesli tak to uszkodzenie jest w laptopie lub na zlaczu wtyczka/gniazdo . proponuje pomierzyc wewnatrz za gniazdem i poleciec po zylce gdzie ginie. bez bateri laptop chodzi.(na samym zasilaczu.)
  • #4 1169506
    kosciej
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Nawiazujac do tematu tego notebooka...Mam nastepujacy problem:
    Mam baterie, ktora posiada idealne ogniwa, ale z elektronika jest cos nie tak - dokladniej bateria jest ladowana, ale nie oddaje pradu (sprawdzone miernikiem wewnatrz baterii). Zastanawialem sie nad dwoma rozwiazaniami:
    Olanie elektroniki i wstawienie jakiegos _prostego_ ukladu zabezpieczajacego, lub naprawa tej elektroniki...

Dowiedzialem sie ze poprzedni wlasciciel wymienil ogniwa na nowe i je tam zostawil po sprawdzeniu, ze elektronika nie dziala...Wiec mam nowke baterie bez elektroniki - az szkoda nie ratowc :(((

Moze ktos pomoze??

Jesli mialbym rezygnowac z elektroniki, to musialbym znac dokladna rozpiske pinow do baterii w notebooku, aby czegos zle nie podlaczyc...Moze ktos cos takiego ma, lub wie jak to sprawdzic???

Pozdrawiam, Michal
  • #5 1169759
    emiter
    Poziom 14  
    ogniwa w bateri trzymaja wysiadla elektronika a dokladniej element 1605A jest stopiony w laptopie napiecie dochodzi do przetwornicy jednak poza napieciem zasilania 18V niema zadnego innego bezpieczniki dobre moze ktos wie gdzie znalesc schemat tej plyty? PCB-2P5023MB-41A VER1.0,,
  • #6 1843307
    cidzej
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam,

odgrzebałem trochę stary temat niemniej jednak mam takiego laptopa i mam z nim problem. Lezal 2 latka nieuzywany (z powodu braku zasilacza). W koncu kupilem dzisiaj zasilacz (przerabiany z Sony) ale laptop nie startuje :|

Objawy i ustalenia:

- przekaźnik w zasilaczu "klapie" i gaśnie dioda
    - laptop nie daje żadnych oznak życia
    - zasilacz bez obciążenia daje 18,5V, pod obciążeniem też działa ...
    - piny wejściowe z laptopie nie są zwarte
    - bezpieczniki F401 i F402 cale i sprawne
    - brak oznak jakiegos stopienia, wybuchu elementu na płytce ...

co radzicie jeszcze sprawdzić ??

z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi
  • #7 1843342
    emiter
    Poziom 14  
    czy laptop chodzi na samej bateri? jeżeli wtyczke zasilacza masz na 4 piny to tylko orginalny zasilacz do niego pasuje zadne przeróbki opisane na elektrodzie nic nie dają. sam osobiscie podłączyłem inny zasilacz ale wtedy laptop pracuje tylko bez bateri.
  • #8 1843378
    cidzej
    Poziom 14  
    nie jestem w stanie odpowiedziec na to czy laptop dziala z samej baterii bo jest rozladowana do zera i nie mam jak jej naladowac.

przeróbkę robili w serwisie i testowali na drugim laptopie - bylo ok.

podpinalem juz zasilacz do samej plyty glownej z wypietymi wszystkimi dodatkowymi plytkami i tez nic, tzn przekaznik w zasilaczu "klapie", dioda sie wylacza a napiecie na pinach jest ~0,8V a nie 18,5
  • #9 1843594
    emiter
    Poziom 14  
    gniazdo w laptopie ma 4 piny jeden z nich jest krótszy połącz go przez rezystor 68kom z masa i sprawdz czy wystartuje plyta główna pamietaj by zrobic to bez podpiętej bateri..
  • #10 1843865
    cidzej
    Poziom 14  
    sprawdzone - dalej to samo
  • #11 1844492
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    witam
    nie znam tego laptopa ale skoro napiecie spada prawie do zera to jest chyba zwarcie na plycie glównej i nalezalo by sprawdzic tranzystory i diody czy nie sa na zwarciu lub przebite .
  • #12 1845460
    cidzej
    Poziom 14  
    ja sie juz troche zalamalem - nie mam pojecia co i jak dalej robic ... nie znacie jakiegos taniego warsztatu w W-wie, ktory obejrzalby plyte glowna i ozekl czy da sie to zrobic i jakie koszta ??

ewentualnie zeby spr zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Compaq Armada 1500c może pracować na samym zasilaczu bez baterii, jednak w przypadku braku reakcji po podłączeniu zasilacza należy sprawdzić kilka elementów. Napięcie na pinach baterii wynosi około 18V, ale laptop nie startuje i nie świecą się diody. Zaleca się weryfikację zasilacza pod kątem podawania napięcia oraz pomiar napięcia wewnątrz laptopa za gniazdem zasilania, aby zlokalizować ewentualne przerwy lub zwarcia. Częstą przyczyną uszkodzenia jest bezpiecznik SMD lub element oznaczony jako 1605A, który może być stopiony. Warto sprawdzić tranzystory i diody na płycie głównej pod kątem zwarć lub przebicia. Wtyczka zasilacza ma 4 piny, z których jeden jest krótszy i powinien być połączony przez rezystor 68kΩ z masą, co może pomóc w uruchomieniu płyty głównej bez baterii. Przeróbki zasilaczy, np. z innych marek, często nie działają poprawnie i zaleca się użycie oryginalnego zasilacza. W przypadku problemów z elektroniką baterii możliwa jest jej regeneracja lub wymiana układu zabezpieczającego. Brak schematu płyty głównej (PCB-2P5023MB-41A VER1.0) utrudnia diagnozę, dlatego rozważane jest skorzystanie z serwisu specjalistycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA