logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada E500 - wyłącza się przy podłączeniu zasilacza, nie ładuje baterii

krisg 15 Lut 2005 00:26 2097 5
  • #1 1229738
    krisg
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.

Uszkodził mi się Compaq Armada E500. Działa poprawnie tylko na akumulatorze.
    Podłączenie w czasie pracy firmowego zasilacza powoduje wyłączenie komputera po około 5 sekundach.
    Na samym zasilaczu nie chce ruszyć (również z wyciągniętym z laptopa akumulatorem).
    Zasilacz sprawdzany pod obciążeniem dobrze działa. Podłączony do kompa również nie ładuje akumulatora.
    Kupiłem go z drugiej ręki dopiero 2 mieiące temu. Ale długo się nacieszyłem :(
    Myślę, że to coś z buforowaniem ładowania akumulatora, ale nie wiem za co się zabrać.
    Może ktoś coś takiego naprawiał, może to jakieś typowe uszkodzenie?

Proszę o pomoc.
  • #2 1230520
    DJ Ramzees
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Przed jakąkolwiek ingerencją do środka postaraj się sprawdzić na innym zasilaczu, ja miałem kiedyś podobny przypadek w HP sprawdzałem zasilacz i wszystko było OK (a na nim nie chodziło, podobny objaw do twojego) a po podłączeniu innego laptop działał normalnie. Nie wiem czym to było spowodowane ale po zmianie zasilacza wszystko grało.
    Powodzenia.
  • #3 1231353
    krisg
    Poziom 11  
    hmm...
    Obciążyłem zasilacz do 2,6A i napięcie nie spadło poniżej 18,5V.
    Wydaje mi się, że gdyby to był zasilacz ( nie wyrabiałby na krótkich szarpnięciach prądu ) to przynajmniej potrafiłby ładować akumulator, a tego nie chce robić :(

Czekam na dalsze sugestie.
  • #4 1232752
    krisg
    Poziom 11  
    .... no cóż. Zdobyłem inny zasilacz (też z Compaq) i niczego to nie zmieniło. Rozpisuję się dalej w tym temacie ponieważ taka awaria sprzętu nie może być za bardzo skomplikowana.
    Komputer działa na akumulatorze w 100%. Kłopot jest tylko z zasilaniem zewnętrznym no i z ładowaniem tego akumulatora. o_o
  • #5 1233303
    Igorek44
    Poziom 11  
    Nieuchronna będzie ingerencja do wnętrza laptopa.
    Otwórz puszke i zobacz jak to wygląda w okolicach modułu zasialnia.
    Opisz co widać.
  • #6 1234213
    krisg
    Poziom 11  
    W środku oprócz płyty głównej jest do niej na złączach dopięta mała płytka. Wygląda na przetwornicę. Ale na płycie głównej też są cewki, które wskazują, że mogą być częścią przetwornicy. Z tej małej płytki co udało mi się odczytać:
    J1034
    SPS-002
    P67PWR
    Nic nie widać upalonego (gołym okiem).

Znalazłem zdjęcie tego podzespołu. To jest przetwornica DC/DC.
    Ale czy jeśli ona jest nawalona to komputer działa na akumulatorze??
    Mój na akumulatorze działa bez problemów. Tylko nie ma ładowania :(

Link do zdjęcia: http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=6743377164
REKLAMA