logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć wymiary kolumny dla głośnika Samsung 16w73kfa 6Ω 45W?

sepuku13 13 Wrz 2012 23:23 3345 4
REKLAMA
  • #1 11309115
    sepuku13
    Poziom 2  
    Witam jak w temacie chcę zbudować kolumne do głośnika i tutaj jest mój problem
    mam głośnik samsunga 16w73kfa 6Ω 45w i na tym kończy się opis tego głośnika niestety nie mogę znaleźć żadnego schematu, opisu budowy tegoż głośnika i tutaj mam zapytanie do was czy na podstawie tych informacji można obliczyć wymiary tego głośnika ? A i dodaje obrazek jakby miał wyglądać ten głośnik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11309776
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 816
    korrus666 napisał:
    Może ja się nie znam ale na moje oko ta obudowa jest zupełnie bez sensu. Ni to bass-reflex, ni to linia transmisyjna.

Ale obudowa pasmowo-przepustowa 4 rzędu już tak.
    sepuku13 napisał:
    na tym kończy się opis tego głośnika
    Niestety, ale to za mało. Nie ma parametrów TS, więc nawet symulacji się nie przeprowadzi. Poradziłbyś sobie z pomiarem ? Opis jest na forum (chyba).
    Ten typ obudowy jest bardzo trudny do zaprojektowania. Tutaj symulacje zdają się na nic. Stroić i tak trzeba na słuch i robić pomiary akustyczne.
    Z ciekawości, jaką to ma średnicę ?
  • REKLAMA
  • #4 11310320
    sepuku13
    Poziom 2  
    No trudno będę próbować zrobić obudowę tak jak mówisz czyli na słuch. A jeśli chodzi o średnicę tego głośnika to wynosi ona 17cm.
    Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Udało mi się znaleźć zdjęcie i wymiary obudowy w której jest ten sam głośnik co ja mam.
    oto wymiary:329x240x275
    i tutaj jest moje pytanie wymiary te są razem z tą plastikową przednią częścią
    która nie wchodzi w skład obudowy samego głośnika basowego.Czy jeżeli zrobiłbym obudowę w tych wymiarach które są trochę większe o jakieś 20-50mm czy to nie zepsuje jakości dzwięku np:czy nie będzie szumów lub zakłóceń w działaniu głośnika
  • #5 11311097
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    Skąd wiesz jak ta kolumna jest zbudowana w środku ? Może jest przedzielona na sekcje i takie oglądanie z zewnątrz to sobie można....
REKLAMA