logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autoalarm Silicon. Co to za alarm? Cały czas się rozbraja.

jurex2 26 Sty 2005 07:44 6199 9
  • #1 1169108
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam, kupiłem ostatnio auto z autoalarmem silicon. Mam dwa problemy:
    1. nie wiem co to za alarm - do centralki się jeszcze nie dobrałem, na płytce pilota napisane jest TX-07ARS, data produkcji pilota 18 tydz. 95' - jeżeli ktoś wie co to za ustrojstwo to proszę o info, może w sobotę dobiorę się do centralki to dowiem się cos więcej
    2. alarm nie załącza się, naciśnięcie przycisku powoduje dwukrotne mignięcie, czyli alarm rozbraja się - cały czas się rozbraja ;( - czy może być to związane z uszkodzeniem pilota, ponieważ miganie powoduje tylko jeden przycisk, pozostałe nie powodują nic, z tym że naciśnięcie jednego powoduje zapalenie się diody, a drugiego nie
  • #2 1172021
    LJ0
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    rozbierz pilot, wyjmij baterie, sprawdz czy nie ma przypadkiem oberwanych lutów na mikrosłyczach, a wogule to czy są one całe i klikają
  • #3 1172259
    jurex2
    Poziom 18  
    eee, no bez takich, toż napisałem że jak jeden przycisk się naciśnie to dioda świeci pulsująco, a drug i świeci światłem ciągłym
    Takie durne nabijanie pustych punktów - ot mi porada przylutuj drucik...........
    bez komentarza...
  • #4 1173506
    LJ0
    Poziom 14  
    jak chcesz lepszej odpowiedzi to opisz twój problem szczegułowo, a nie jak małe dziecko
    tak się składa że jestem instalatorem silikona już kilka lat i mogę ci coś otym powiedzieć, a widzę że ty jesteś kompletnie zielony.
    koniec postu w tym temacie.
  • #5 1174085
    psiemek
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Bez kitu. Poza tym z twojej wypowiedzi nie można jednoznacznie powiedzieć że jeden przycisk powoduje świecenie diody a drugi mruganie. Naucz się wypowiadać po polsku. Odnośnie pilota. Najprawdopodobniej trzeba przelutować wszystkie połączenia w pilocie. Któryś lut ma mikropęknięcie. A alarm to po prostu Silicon Ars. Było coś takiego. Instrukcję do niego znajdziesz w dziale download samochody.
  • #6 1181094
    jurex2
    Poziom 18  
    a więc szczegółowo:
    1. pilot ma 3 przyciski - naciśnięcie 1-go od lewej(unlock-czerwony) powoduje pulsujące świecenie diody, naciśnięcie 2-go (czarny) nie powoduje nic, naciśnięcie 3-go (lock-czerwony) powoduje świecenie diody stałym światłem, ale o mniejszym natężeniu niż przy 1-wszym
    2. batrie są sprawne
    3. mikroprzełączniki sprawne
    4. oba piloty TYLKO rozbrajają alarm (2 mignięcia), niestety nie działa uzbrajanie
    5. w obu pilotach występuje to samo

a takie rzeczy jak pęknięcia druku , zimne luty to sprawdzam zawsze zanim komuś d...... zacznę zawracać

Jak macie jakiś pomysł co to moze być to proszę o pomoc
  • Pomocny post
    #7 1182664
    wiesiekj
    Poziom 28  
    Ocena: 338
    Witam, napewno jest do wymiany scalak, tylko serwis Elco-exim, normalna przypadłość tych pilotów (ars). A po wymianie wkodowac pilota. Leżeli to jest Esprit, a na to wygląda, i działa otwieranie, możesz zaprogramować automatyczne uzbrajanie alarmu (bez pilota) a wyłączać pilotem. Instrukcja na Elektrodzie (funkcja: szukaj)
  • #8 1220815
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 240
    Witam.
    Chlopaki ten sam problem.
    Alarm BAS PLUS.
    otwiera mi auto ale nei zamyka. dioda swieci swiatlem ciaglym. 100% scalak. tylko skad go wziac.

EXEL 704
    XL105P
  • #9 6370975
    Emiloo1204
    Poziom 10  
    A ja ma taki problem po wciśnięciu przycisku (lock) alarm reaguje migając raz kierunkami ale sie nie uzbraja ani nie włącza centralnego zamka. Alarm to silicon esprit ars 4
  • #10 7162952
    dawid21gala
    Poziom 11  
    Witam! a ja mam trochę inny problem z tym alarmem. Kompletnie mi sie zablokował. Odłączyłem akumulator i po ponownym podłączeniu zaczęła mi wyć syrena i migać światła awaryjne nie dałem rade wyłączyć pilotem zmieniłem baterię i dalej nic później znalazłem centralke i jest tam pętla z czerwonego kabelka to chyba do awaryjnego rozłączenia alarmu więc przeciąłem i dalej nic więc odłączyłem centralke całkowicie i narazie mam auto bez alarmu czy da sie coś z tym zrobić??? jak można naprawić ten problem?? ja jestem całkowicie zielony w tych klockach więc proszę o pomoc z góry dziekuję :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada autoalarm Silicon z pilotem oznaczonym TX-07ARS (data produkcji 1995). Problem polega na tym, że alarm nie uzbraja się, a pilot jedynie rozbraja alarm (dwukrotne mignięcie diody). Pilot ma trzy przyciski: pierwszy (unlock) powoduje pulsujące świecenie diody, drugi (czarny) nie wywołuje reakcji, trzeci (lock) świeci diodą światłem ciągłym o mniejszej intensywności. Baterie i mikroprzełączniki są sprawne, a problem występuje w obu pilotach. Podejrzewa się uszkodzenie scalaka w pilocie, co jest typową usterką w modelach Silicon Ars. Zalecana jest wymiana scalaka i ponowne zaprogramowanie pilota. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o podobnych problemach z alarmem BAS PLUS oraz Silicon Esprit Ars 4, gdzie alarm nie uzbraja się mimo reakcji kierunkowskazów. W jednym przypadku odłączenie centralki i przecięcie pętli awaryjnego rozłączenia nie rozwiązało problemu. Instrukcje i dodatkowe informacje można znaleźć w dziale download na forum Elektrodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA