logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic DFX555 - nie prawidłowo wyświetla i nie działa cały panel

Paulus1003 15 Wrz 2012 13:19 2832 8
REKLAMA
  • #1 11313219
    Paulus1003
    Poziom 11  
    Witam

radio normalnie się uruchamia lecz nie wyświetla tak jak powinien coś w tylu jak by był obrócony do góry nogami i brakowało by kawałka treści , ponadto nie reaguje na wszystkie klawisze w panelu (niektóre działają) rozkręciłem radio nie zauważyłem uszkodzeń lecz poprawiłem luty tak samo jak i w panelu od wyświetlacza , nie wiem w czym tkwi problem .

z góry dzięki za pomoc
    Panasonic DFX555 - nie prawidłowo wyświetla i nie działa cały panel
  • REKLAMA
  • #2 11315236
    sławek111
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Witam dawne lata temu miałem podobny problem i wtedy był uwalony procesor, ale ja bym tak na twoim miejscu sprawdził jeszcze switche, skoro nie chodzi cała klawiatura, może któryś lekko zwiera i robi całe zamieszanie, no i przelutuj sam procesor.
  • REKLAMA
  • #3 11315630
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sprawdź czy nie ma pęknięć na laminacie - możliwe że panel upadł i stąd te uszkodzenia.
  • #4 11317473
    Paulus1003
    Poziom 11  
    Czyli uważacie ,że to nie ma związku z płytą główną ? , ciekawi mnie jedna rzecz na płycie czy tak powinno być , to co zaznaczone na zdjęciu jak by czegoś brakowało (te dziureczki) no i czy te obcięte kostki tak powinny być wygląda jak by było to fabryczne ale po co ? tego nie wiem. sprawdzę dokładnie panel a puki co chciałbym uzyskać odpowiedź z tą płytą , trochę to ciekawe czy czegoś tam nie brakuje.

Panasonic DFX555 - nie prawidłowo wyświetla i nie działa cały panel ]
  • REKLAMA
  • #5 11320376
    Paulus1003
    Poziom 11  
    Sprawdziłem radio dzisiaj dokładniej moim zdaniem nie jest to wina Panela , wszystko z nim w porządku , gdy wkładam płytę radio ja odtwarza , gdy podłączę antenę to gra lecz źle wyświetla i źle reaguje na panel np przyciskami głośności przerzucam muzykę , nie mam pojęcia w czym ten problem tkwi a radyjko na prawde fajne chciałbym je odratować w czym tkwi problem w takim razie ; /
  • REKLAMA
  • #6 11322218
    dzimi
    Chyba Kolego nie rozumiemy się.... Gdybyś pokusił się i poszukał na forum tematów dotyczących napraw radioodtwarzaczy samochodowych, to nie napisałbyś swych poprzednich postów. Na panelu jest procesor sterujący działaniem wyświetlacza, oraz "odbiera" on informacja jaki przycisk jest używany i tę "informację" przekazuje do procesora na MB.
    Czas na wnioski które powinieneś wyciągnąć z mojego postu.
  • #7 11324155
    Paulus1003
    Poziom 11  
    owszem jest procesor zdążyłem to zauważyć i szukałem na forum podobnych tematów nie koniecznie z panasonic ale także innych naprowadziło mnie to trochę ale i tak nadal nie wiem na czym stoję , ten procesor przy sprawdzaniu miernikiem nie wskazuje nic , defakto może być on uszkodzony ale dla pewności sprawdziłem na panelu od innego radia czy na innym wskazuje i nie wskazuje , nie jestem nie wiadomo jak obeznany w pomiarach ale na elektronice się znam tylko po prostu nie jestem w tajemniczony w te głębsze rzeczy .
  • #8 11325577
    dzimi
    Paulus1003 napisał:
    ten procesor przy sprawdzaniu miernikiem nie wskazuje nic
    - a co ma wskazywać, jeśli nie wiesz co chcesz mierzyć.
    Paulus1003 napisał:
    ale dla pewności sprawdziłem na panelu od innego radia czy na innym wskazuje i nie wskazuje
    - dalej nie wiemy co mierzyłeś i po co.
    Brak wyświetlanie wszystkich segmentów, oraz rak reakcji na przyciski może wskazywać , jak wspomniałem wcześniej na mikropęknięcia ścieżek (przypominam że jest to druk dwustronny).
    Oczywiście najprostszą metodą sprawdzenia/naprawy byłaby wymiana na nowy panel...
  • #9 11327936
    Paulus1003
    Poziom 11  
    Jeżeli tak łatwo ten Panel dostać to z chęcią go wymienię lecz znaleźć go nie mogę ,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem Panasonic DFX555, które uruchamia się, ale wyświetla obraz w nieprawidłowy sposób (odwrócony) i nie reaguje na wszystkie przyciski panelu. Po rozkręceniu radia i przelutowaniu elementów, użytkownik nie zauważył uszkodzeń. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie procesora, switchy oraz laminatu w poszukiwaniu pęknięć. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w procesorze na panelu, który nie wskazuje nic przy pomiarach. Wskazano również na możliwość mikropęknięć ścieżek na płycie. Użytkownik jest zainteresowany wymianą panelu, ale ma trudności ze znalezieniem odpowiedniego zamiennika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA