logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic FX-44 - brak reakcji panelu na przycisk PWR, szukam serwisówki

bosseq 29 Sty 2005 09:30 1812 18
REKLAMA
  • #1 1178374
    bosseq
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Na panelu cały czas świeci się podświetlenie guziczka PWR na czerwono (prawidłowo), sęk w tym że panel nie reaguje na guziczek. Wciskam żeby się opaliło i nie daje rady, nawet nie próbuje. Wsadziłem panel od identycznego radia i śmiga (tyły sprawne), potem nie odpinając radia od zasilania podmieniłem panele i okazuje się że mój panel też śmiga aż miło.
    Wniosek - coś jest nie tak tylko z rozruchem w moim panelu.
    Proszę o pomoc i o jakąś serwisówke do niego, żebym łatwiej namierzył elementy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1178433
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    zacznij od sprawdzenia samego mikrostyku czy zwiera sprawdż też czy do mikrostyku dochodzi napięcie ok 5v
  • #3 1178853
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1324
    Przedzwoń czy cała ścieżki są od tego switcha. Tam są delikatne ścieżki przelotki, któraś pewnie puściła. Przy robieraniu delikatnie ze świetlówką.
  • #4 1179177
    bosseq
    Poziom 17  
    sprawdzałem ścieżki pod świetlówką i wydaje mi się że ścieżki są całe. Wszystkie mikroukłady są sprawne na bank, załatwiłem sobie pilota do niego i z pilota się odpala.

Dodano po 3 [godziny] 58 [minuty]:

mam jeszcze jedną ciekawoskte.
    Poza guzikiem POWER nie działają guziki:
    Volume + i -, BAND, SDM, programacyjne: 2,3 , DISP/CD, LEVEL/DIM, ATT
    Z działających zostały tylko: SEL, Tune w obie strony, MODE, Programacyjne: 1,4,5,6, LOUD, PTY, TA i AF.

Dodam że Volume po wciśnięciu, Power, ATT, MODE i BAND na pilocie - RADIO ODPOWIADA !!??
  • #5 1179815
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3624
    Możliwe że padł ci któryś switch i zwiera całą gałąź. sprawdź inne switche i wylutuj ten który nie klika.
  • REKLAMA
  • #6 1179841
    bosseq
    Poziom 17  
    :lol: wpadłem na to samo po napisaniu posta, posprawdzałem swicze miernikiem na pikaczu, żaden mi nie zwiera, ale zaraz wylutuje wszystkie niedziałające i spróbuje pojedyńczo każdy zastąpić śróbokrętem na włączonym radiu, może chociaż jeden przycisk się wyłamie od grupy o ruszy :-)
    Czekam na kolejne podpowiedzi koledzy, każda uwaga może być bezcenna :|
  • #7 1179884
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    z pilota pójdzie nawet w przypadku uszkodzonego procka bo jest osobna szyna . jakie masz napięcie na pwr?
  • #8 1180584
    bosseq
    Poziom 17  
    na PWR jest 4,69 volta
  • #10 1181228
    bosseq
    Poziom 17  
    spada napięcie, wydaje się być wszystko w normie. A jednak nie pracuje. Chyba c280 ma racje, to może być wina sterowania.
  • #12 1182421
    bosseq
    Poziom 17  
    który to sterownik ?? to Ten największy procek ??
  • REKLAMA
  • #14 1185577
    bosseq
    Poziom 17  
    dał bym radę, ale gdzie go kupić i ile będzie kosztował ?? i czy to 100% jedyne skuteczne rozwiązanie. Bo będzie lipa jak to nie jego wina. Albo jest coś jeszcze o czym nie wiem. Może jest jakiś test, który mu mogę zrobić np: miernikiem żeby zobaczyć czy to on jest uszkodzony czy nie.
  • REKLAMA
  • #15 1187429
    marsens
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    jeśliby to był któryś klawisz przez przywieranie to nie działałby żaden klawisz zablokowałoby się całe radio jeszcze jedno pytanie czy mierzyłeś napięcie na procku czy switchu ale zdarzało się że padały procki i dobrze jeszcze sprawdź ścieżkę od switcha do procesora czy dochodzą obie strony switcha i jeszcze jedno jeśli sprawdzasz czy nie przywiera ci klawisz to na jak największym zakresie a pisząc bzyczku wydaje mi się że sprawdzałeś na najmniejszym wystarczy że jest nawet kilkanaście ohm
  • #16 1189791
    bosseq
    Poziom 17  
    nie znam się na elektronice za dobrze - dopiero się uczę - staram się czytać co się da na forum żeby jak najwięcej zaQmać -> mogę cie prosić żebyś pokazał mi paluszkiem na jakimś schemaci, którą ścieżke jak mam sprawdzić, jak sprawdzić procka itp. ?? Będę ci dozgonnie wdzięczny jeśli mi pomożesz. Bardzo mi zależy na tym radiu.
  • #17 1189865
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1324
    Moja propozycja jest taka - kupić stłuczony panel ze zbitą świetlówką za 30 zł i przełożyć płytkę do swojego. Bo sam driver dość drogi i ciężko osiągalny jest niestety.
  • #18 1190433
    marsens
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    na schemacie masz switch power i od niego biegną dwie ścieżki i dochodzą do określonych nóżek procka i to trzeba sprawdzić miernikiem czy dochodzą nie mam schematu po ręką bo bym ci napisał które dokładnie wyprowadzenia
  • #19 1194196
    bosseq
    Poziom 17  
    fajnie, a czy teraz mogę prosić o jakąś pomocną radę ?? panela stłuczonego nikt nie chce sprzedać, tak jak pisałem wcześniej, nie mam schematów i proszę o schematy albo własne fotki z pokazanym co i jak mogę sprawdzić żeby stwierdzić jednoznacznie uszkodzenie.

Dodano po 55 [minuty]:

które panele pasują do tego tyłu ?? Jak już będę zdesperowany to kupie jakiś inny panel i dołącze do tego radia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy panelu sterującego radia Panasonic FX-44, gdzie podświetlenie przycisku PWR świeci się prawidłowo, lecz panel nie reaguje na jego naciśnięcie ani na inne przyciski (Volume +/-, BAND, SDM, programowe 2,3, DISP/CD, LEVEL/DIM, ATT). Po podmianie panelu na identyczny z innego radia, panel działa poprawnie, a oryginalny panel działa po podłączeniu do innego radia, co wskazuje na problem z rozruchem w oryginalnym panelu. Sugerowano sprawdzenie mikrostyków, ich napięcia (około 5 V na PWR), ciągłości ścieżek sygnałowych od przycisków do procesora oraz ewentualne zwarcia lub uszkodzenia przełączników. Zauważono, że pilot działa poprawnie, co może wskazywać na uszkodzenie procesora panelu sterującego. Proponowano przelutowanie lub wymianę procesora LC75884W, który jest głównym układem sterującym panelu. Brak schematów utrudnia diagnozę, dlatego zasugerowano zakup uszkodzonego panelu z uszkodzoną świetlówką do wymiany płytki. Użytkownik prosił o schematy lub zdjęcia ułatwiające lokalizację ścieżek i elementów do testów. Wskazano, że uszkodzenie procesora jest częstą przyczyną podobnych problemów, a sprawdzenie ciągłości ścieżek i napięć na nóżkach procesora jest kluczowe do potwierdzenia diagnozy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA