logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić tani kabel MULTICORE w Polsce? Szukam krajowych producentów i schematów

punx 08 Mar 2003 18:14 9105 9
  • #1 119355
    punx
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!

Ponieważ mam zaniar zrobić tzw."wiązkę" lub "pytę" /ok. 30 - 50m/ mam do wszystkich pytanie gdzie i za ile mogę dostać kabel MULTICORE. Interesują mnie przedewszystkim producenci krajowi /mogą być zagraniczni ale proszę podać przedstawicieli krajowych lub gdzie w polsce można nabyć coś takiego/ gdyż mnie w obecnej chwili nie stać np. na KLOTZa. Jeżeli ktoś ma również schemat połączeń w takiej wiązce /chodzi mi o powroty/ to niech się ze mną podzieli swoimi wiadomościami będę dozgonnie wdzieczny.
    Mogę wiązkę zrobić z pojedyńczych żył ale to z pewnością wyjdzie drożej /a tak na marginesie jakie są dobre kable instrumentalne-gitara i mikrofonowe/
    Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. również wilkie dzięki za zainteresowanie moim tematem.
  • #2 120204
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    przechlapana sprawa
    poszukaj na allego - czasami cos bywa ale nieduzego (ok 20m 12 par za 400pln zdajesie widzialem niedawno)
    zobacz w konsbudaudio.com.pl jakie ceny
    ale jak nie masz kasy to ia tak skończysz na wolumanie kupujac kilkaset metrów kabla made in china i tnąc do na kawałki i wiąząc
    jak bedziesz miał jakies lepsze pomysły to napisz co do połączeń to wedle potrzeb jak seobie zrobisz tak bedziesz miał
  • #4 142734
    punx
    Poziom 11  
    Allegro staram się śledzić na bieżąco ale niestety nie ma tam wiązek odpowiadającym moim potrzebom .W każdym razie wielkie dzięki za info. Co do tego adresu www to niestety nic pod wskazanym adresem nie istnieje jeżeli możesz to sprawdź poprawność tego adresu /będę wdzięczny/
  • #6 143917
    hiidery
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    cześć
    mam 2 pyty może się dogadamy
    0601072310
    irek
  • #7 1890261
    Psujok
    Poziom 12  
    Sprawdź na www.monacor.pl tam są stosunkowo tanie kable multicore ale doliczając wtyczki i tak wyjdzie taniej kupić gotową pytę na www.gmm.pl. Ja również planuję zrobić sobie pytę ale chyba kupię kabel alpharda 3 mm z dwoma rdzeniami i powinno wyjść taniej 50 m 16 kanałowego multicora to około 1100 zeta jeden metr koreańca to 1 zł więc wychodzi 16 zł za metr !!! dolicz termokurczkę to wyjdzie 20 zeta za metr więc 1000 złotych za 50 metrów no to i tak jesteśmy w d... żebyśmy niewiem jak kombinowali. A tak swoją drogą to powyżej 30 metrów taki kabel nie nadaje się do niczego nawet klotza ze względu na pojemność pasożytniczą dlatego ja robię 20 metrów bo i tak większych klubów nie obskakuję, zresztą jak dorzucisz 10 metrów na scenie to masz 30m a 32 m to teoretyczny maks obcinania przy 20 khz -3 db. więc jak zrobisz ze 20 metrów to masz w sumie 400 zeta. taniej będzie wymyśleć jakiś bezprzewodowy syf ale jak wybulisz na układy typu ina do przedwzmacniacza po 20 zeta to i tak d... koreańcy robią wszystko tak tanie że jeśli nas nie stać na ich gotowe produkty to prawdopodobnie nie stać nas na nic ... niestety.
  • #8 1890300
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Tydzień temu dałem taki sam temat ale potem steierdziłem że lepiej kupić gotową. 600zł kosztuje 30m 16/4/2 (kiedyś była na alegro dokładnie taka sama za 400 zł ale ktoś kupił.)

Wracając do kabla to porzadny kabel 20 par żył w ekranie to 60 zł za metr (mówimy o 30 metrówce ponieważ jest to optymalne rozwiązanie)
    + wtyki 10 zł x 40 =60x30 + 10x40= 1800 + 400 = 2200. +robota.

Taka samom na alegro dostaniesz za 600zł.
  • #9 1890302
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    Kiedyś robiłem symulację, i powiem Wam, że nie ma sensu pruba robienia samemu takiego multicore, chyba że jest to np: 50 parowe, i dłuższe niż 30 metrów, bo trudno o takowe na rynku..
    Klsyczną 24/30 metrów najlepiej zakupić gotową, a są one bez problemu dostępne na rynku, po dośc rozsądnych cenach.
    jk
  • #10 1890950
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    gratulujemy archeologom "Psujok" jestes wielki temat sprzed 2 lat ponad :D:D:D

Tez jestem zdania ze robic sie nieoplaca chyba ze wlasnie cos nietypowego potrzeba ostatnio znajomy kupil mc monacora 16/4-30 za ok 1000zł same neutriki i kabel chyba klotz bardzo ladna solidna ale cholernie sie plącza koncowki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu taniego kabla multicore w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem krajowych producentów lub dystrybutorów. Użytkownicy wskazują na trudności z dostępnością gotowych wiązek o długości 30-50 m w przystępnej cenie. Proponowane rozwiązania to zakup kabla na metry, np. made in China, i samodzielne wykonanie wiązki, choć jest to często droższe i mniej praktyczne. Polecane są serwisy Allegro oraz sklepy takie jak konsbudaudio.com.pl, monacor.pl oraz gmm.pl, gdzie można znaleźć kable multicore i gotowe pytki. Ceny za metr kabla multicore wahają się od około 60 zł za 20-parowy kabel ekranowany do około 20 zł za metr przy tańszych koreańskich kablach. Gotowe wiązki 30-metrowe kosztują około 600-1000 zł, co jest często bardziej opłacalne niż samodzielne składanie. Wskazano, że długość powyżej 30 m może powodować problemy z pojemnością pasożytniczą i tłumieniem sygnału, co ogranicza praktyczne zastosowanie dłuższych multicore’ów. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące dobrych kabli instrumentalnych i mikrofonowych, jednak bez jednoznacznych rekomendacji. Schematy połączeń multicore są zależne od indywidualnych potrzeb użytkownika i nie zostały szczegółowo omówione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA