logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakość multicore z kabla sterowniczego vs tani multicore 8-kan. za 300 zł

14 Wrz 2009 22:53 1638 3
  • #1 7018548
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 7019636
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Różne cuda ludzie robili i sobie chwalili. Mi się zdarzyło robić multicora na skrętce komputerowej i też pracowało. Zresztą od jakiegoś czasu takim kablem łączy się mikrofony w instalacjach. Bo można oprócz audio puścić jeszcze zasilanie i sterowanie do/z mikrofonu.

W kablu sterowniczym poszczególne pary nie są skręcone ze sobą, a to ma bezpośredni wpływ na zakłócenia. Pomijając że brak ekranu poszczególnej pary, ale i w droższych multicorach nie ma ekranu, tylko jest skręcona z parą linka bez izolacji (tak mam w kablu klotz). Będziesz mógł zrobić tylko multicore z parami ze wspólną masą. Może być problem z phantomem, i to się sprawdza w kablach bez rozszycia.

Problem będziesz miał z rozszyciem takiego kabla. W stage boxie to nie problem, i we wtyku wielopinowym też. Ale jak będziesz chciał podłączyć do tego XLR'y czy jacki, to rozwiązaniem są rurki termokurczliwe i tym podobne wynalazki.
    Ale policz sobie czy suma wtyków, stageboxa, kabla i ew. rurek, nie przewyższy tych 300zł za kabel wieloparowy.

Kabel wieloparowy zapewni lepszą jakość dźwięku, wygodę kosztem mniejszej wytrzymałości mechanicznej.
  • #3 7644605
    Marcin Grabarz
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Używaliśmy z kolegą pyty na kablu sterowniczym (8/4). Nie było większych problemów ani z zakłóceniami, ani z phantomem. Czy były jakieś przesłuchy nie sprawdzalismy, ale też raczej nie... Jeśli uda się taki kabel w miarę tanio zdobyć to można kombinować...
  • #4 7644718
    Szwarc3
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam
    A nie lepiej Ci będzie kupić?? Już się pytałem na forum czy opłaca się zrobić multicore. Wyszło na to że lepiej kupić. Ja kupiłem 8 kan. 15m na bębnie za 329zł i teraz mam zamiar kupić drugą na powroty;) Pozdrawiam
REKLAMA