logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TANI MULTICORE - czy może być taki kabel, pare innych pytań

hubiwit 11 Cze 2007 20:59 4245 38
Najlepsze odpowiedzi

Czy można zrobić 4-kanałowy multicore do mikrofonów z kabla koncentrycznego i jak łączyć sygnały symetryczne oraz niesymetryczne z wejściami XLR/jack?

Nie — do mikrofonów na kilka metrów i więcej potrzebujesz połączenia symetrycznego, a w multicore każdy tor powinien mieć własną parę sygnałową i własny ekran; ekranów/mas między kanałami nie wolno łączyć, bo grozi to pętlą masy i brumem [#3975322][#3975903][#3988482] W XLR masa jest na pinie 1, nie na 2 [#3975071] Jeśli źródło jest niesymetryczne, np. keyboard, podłącz je przez DI-box, który zamienia sygnał niesymetryczny na symetryczny [#3976486] Przy niesymetrycznym przesyle na dłuższym kablu pojawia się brum, a wejście jack też może być symetryczne [#3992531] Jako ekstremalnie tani kompromis ktoś proponował skrętkę ekranowaną, ale to nadal tylko prowizorka względem prawdziwego multicore mikrofonowego [#3978833]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 3974959
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 262
    Witam
    Na początek: nie mam na to pieniędzy, nie mogę tego kupić, amatorski sprzęt na apele w szkole.

Chcę zrobić multicore 4 kanałowy - do 4 mikrofonów. Mam kabel mikrofonowy koncentryk (żyła + oplot) innego nie mam i nie mogę kupić :cry:, chciałbym zastosować wtyki symetryczne-XLR, czy można to zrobić tak jak na schemacie:

TANI MULTICORE - czy może być taki kabel, pare innych pytań

I jeszcze inne pytania:
    Jak podłączyć mikrofon lub keyboard z wyjściem niesymetrycznym do wejścia symetrycznego?
    Jak podłączyć mikrofon z wyjściem symetrycznym do wejścia niesymetrycznego?

Dziękuje za pomoc.
  • Pomocny post
    #2 3975071
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Nie wiem czy zrobisz to taniej niż to
    http://allegro.pl/item201334681_multicore_pyta_8_kanal_adam_hall_3_m_nowa_wilk_.html
    lub to
    http://allegro.pl/item201704270_multicore_pyta_8kan10m_k8c10_adam_hall_nowa_wilk_.html
    Po drugie - Masa w XLR nie jest na środku(2) tylko na 1 !!
    Po trzecie - Jak zrobisz to sam to może się okazać że słyszysz Osamę jak nadaje z jaskini :)
    Po 4 - nie wiem jak chcesz zrobić 4kanałowy symetryczny multicore na niesymetrycznych kablach
    Po 5 - jak podłączyć - było wałkowane po stokroć na naszym forum
    Pozdrawiam
  • #3 3975245
    hubiwit
    Poziom 25  
    Wyjdzie taniej bo kable już mam, potrzebuje 14 metrów, rozumiem, że na tym kablu można zrobić multicore tylko na jacki?
    Jak duża jest strata na jakości między XLR a jackiem?
    Dopiero się wdrażam w temat nagłośnienia, dlatego zadaje pewnie trochę głupie pytania.
  • Pomocny post
    #4 3975322
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Przesyłanie sygnału o poziomie mikrofonowym na odległość większą niż kilka metrów ma sens tylko kablem symetrycznym. Jeśli szukasz czegoś taniego mogę polecić ten kabel: http://www.allegro.pl/item204597207_kabel_sterowniczy_ykslyekw_p_12x2x0_5.html. W szkole zawsze się znajdą jakieś pieniądze od gminy, sponsora itd. trzeba tylko pochodzić za nimi.
  • Pomocny post
    #5 3975903
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Koledzy mają rację! Na Twoim rysunku jest podstawowy błąd : przy symetrycznym multi-core NIE WOLNO łączyć ze sobą mas wszystkich gniazd. A w tym przypadku innego rozwiązania nie ma. Jest to jeden ale i nie ostatni powód by zaniechać produkcji takiego kabelka.
  • #6 3975997
    dj arq
    Poziom 25  
    William ma rację, w takich sytuacjach masz to co wyszczekasz gębą u dyra, wójta lub plebana, to dobra rada, może ci się uda coś naskrobać.
    Bo wynalazki które stworzysz prędzej czy później się zemszczą...
  • Pomocny post
    #7 3976148
    charwer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Wychodzę z założenie że zawsze lepiej kupić 2x dłuższą pytę i z 2x większą ilością wejść... A tu Ci jeszcze ktoś 2 pojemościówki dorzuci a tamten 2 gitary będzie chciał podpiąć bo potrzebuje... Nigdy nic nie wiadomo co przyszłość przyniesie, a może w szkole zostanie założony zespół który będzie co jakiś czas grać. W wypadku zespołu który nagłaśniam coś takiego miało miejsce, że miała być mała konsola z 6 wejściami XLR ale kupiliśmy z 10 i całe szczęście bo zespół troszeczkę urósł...:P
  • Pomocny post
    #8 3976486
    Ropniak
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    hubiwit napisał:
    Witam

I jeszcze inne pytania:
    Jak podłączyć mikrofon lub keyboard z wyjściem niesymetrycznym do wejścia symetrycznego?

Przez urządzenie, które się nazywa DI-BOX. Urządzenie to przekształca sygnał niesymetryczny w symetryczny....
  • Pomocny post
    #9 3976661
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3976709
    Ropniak
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Przepraszam.... chodziło mi oczywiście o instrumenty (keyboard)... przeoczyłem nieszczęsny mikrofon....;)
  • #11 3976973
    dj arq
    Poziom 25  
    Jak gościa nie stać na małego multikorka za 200-300zł to kupi di-boxa za mninimum 100?? Coś mi się nie wydaje...
  • Pomocny post
    #13 3978833
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    jesli ma byc ekstremalnie tanio
    to skrętka ekranowana. ok 2zl metr
    8 żył 1 ekran
  • #14 3979154
    hubiwit
    Poziom 25  
    Dziękuje za rady, chyba zrobię z tą skrętką, albo niesymetrycznie, nie ma szans na pieniądze, bo już kupili powermixer 2 kolumny 3 mikrofony ze statywami
  • #15 3979242
    dj arq
    Poziom 25  
    A wszyscy zapomnieliśmy o.... Returnach! Co z nimi?? Oprócz tych 4 par trzeba jeszcze 2....
  • #16 3979944
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    czemu nie wolno łączyć mas jak i tak w mikserze są połączone(z tego co wiem)

na rysunku jest błąd bo kolega pomylił styk 1 z którymś innym ale to szczegół do poprawki

w tych kablach co podaliście wyżej też trzeba będzie pomostkować masy i połączyć z ekranem kabla
    wiec wychodzi na jedno
    a w układzie podanym przez kolegę te środkowe ekrany służyły by za żyły a główny ekran za ekran wspólny (tak samo jak w tym kablu z allegro )

Oczywiście nie sądzę że Paweł.ko nie ma racji jak już wspominałem jego słowo jest dla mnie święte
  • #17 3980709
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3982673
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    :arrow:miszkoo
    No widzisz kolego jak mało wiesz... Problemy z masami to wielkie wyzwanie i nie należy tego lekcewarzyć. Multicor nie może być pomostkowany na masach bo w innym przypadku tak jak pisał mój przedmówca powstaje ryzyko brumu. Generalnie problemy z masami to potężny temat i chyba nie miejsce tu o tym mówić. Trzeba mieć praktykę i doświadczenie by rozumieć o co w tym chodzi.Tak czy inzczej MAS W MULTICOR`e NIE WOLNO ŁĄCZYĆ ZE SOBĄ i proszę Was uznajcie to za pewnik.
  • #19 3984166
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 3984198
    miszkoo
    Poziom 28  
    16 przewodów mikrofonowych i 25m to na co ty to zwijałeś chyba musiałeś mieć na to oddzielny samochód
  • #21 3984267
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 3985902
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    a ja kiedys zrobiłem 20+4 ok 30m z cienkiego przewodu mikrofonowego (3mm) -8 rolek poszło, grubość ok 3cm po owinięciu plastikową sprężynką do układania przewodów
    całość była bardzo pracochłonna i dość awaryjna (brak powłoki, najtańszy rwący sie notorycznie kabel itp) ale przy ostrożnym traktowaniu działała ok 2 lat
  • #24 3986233
    hubiwit
    Poziom 25  
    Schemat jest trochę błędny, pomyliłem piny, ale chodzi mi o to żeby wszystkie masy czyli piny nr1 połączyć razem, bo w mikserze też są złączone
    i obudowa miksera też je łączy, chyba tak jak ekran w takim kablu sterującym i to chcę podłączyć do ekranu głównego w kablu.

W moim kablu idą 4 koncentryki z własnym ekranem, oddzielonym od ekranu głównego. I każdym takim koncentrykiem chcę puścić piny 2 i 3 czyli + do środkowej żyły a - do ekranu koncentryka (nie połączonego z ekranem głównym), czy coś zaszkodzi jeżeli mam koncentryka osłoniętego dodatkowym ekranem, tak samo połączone jak koledzy proponują, tylko w sterowniczym są zwykłe przewody a nie koncentryki.
    Można tak zrobić?

Jak połączone są główne masy w multicorach?
    p. s. po mojego zakładam tylko podłączenie mikrofonów, powroty mam na innym kablu.
  • #25 3988482
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Standardowa pyta posiada tyle żył symetrycznych z własnym ekranem każda ile ma przelotów. Ekranów nie łączy się ze sobą. O ile od strony miksera „ jedynki są połączone” choć to nie do końca prawda o tyle ze strony drugiej mamy różne urządzenia (mikrofony di-box`y etc.) które mają swoje własne masy. W takim przykładzie zachowujemy podstawowe prawo by masy spotykały się w jednym miejscu. W tym przypadku jest to mikser. Jeśli wykonasz pytę według rysunku powyżej i połączysz masy po obu stronach kabla zbudujesz pętlę czyli coś co lubi brumieć. Nie musi brumieć ale może. Takie są założenia i nic na to nie poradzisz. Twój pomysł nie jest „profesjonalnie” przemyślany. Poczytaj sobie o teorii prowadzenia mas (pamiętam że chyba w Elektronice Praktycznej był na ten temat artykuł).
  • #27 3989095
    izzy
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Paweł.ko ale wtedy teoretycznie mozna zliftować diboxa. Daje to coś ?
    Jeszcze nie miałem takiego problemu ale zawsze warto wiedzieć co zrobić w takiej sytułacji.
  • #28 3991663
    zielony_groszek
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Koledzy, pytanie w nawiązaniu do tematu.

Słyszałem o tej długości kabli niesymetrycznych, ale jak to odnosi do praktyki? Mikrofon na niesymetrycznym kablu dł. 6m. nie będzie działał?
  • #29 3991676
    miszkoo
    Poziom 28  
    Będzie tylko że zarazem będzie też troszkę BRUM
  • #30 3991703
    zielony_groszek
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    A to ze stratą 10 dB to prawda? (w porównaniu do połączeń symetrycznych)

Dodano po 1 [minuty]:

Pytam, bo KORG Pa800 ma wejście mikrofonowe na jacka. Innej możliwości podłączenia mikrofonu nie ma. Trzeba więc lecieć przewodem niesymetrycznym.

Pa1X był pod tym względem lepszy - na wejściu miał XLR

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania amatorskiego multicore 4-kanałowego do mikrofonów z użyciem dostępnego kabla mikrofonowego koncentrycznego (żyła + oplot) oraz symetrycznych wtyków XLR. Podkreślono, że masa (pin 1 w XLR) nie powinna być łączona pomiędzy wszystkimi kanałami w multicore, aby uniknąć pętli masy i powstania brumów. Zwrócono uwagę, że przesył sygnału mikrofonowego na odległość powyżej kilku metrów wymaga kabla symetrycznego, a stosowanie niesymetrycznych kabli powoduje straty jakości i zakłócenia. Wskazano, że do konwersji sygnału niesymetrycznego (np. z keyboardu) na symetryczny służy DI-BOX, który jest tani i skuteczny. Omówiono również kwestie ekranowania i łączenia mas w kablach sterowniczych i multicore, gdzie ekrany poszczególnych żył nie powinny być łączone ze sobą, a masa powinna być uziemiona tylko w jednym punkcie (zazwyczaj w mikserze). Poruszono temat strat sygnału i brumów przy kablach niesymetrycznych oraz wpływu długości kabla na jakość dźwięku. Wskazano, że profesjonalne multicore mają oddzielne ekrany dla każdej żyły i masy nie łączy się na całej długości kabla. Podkreślono, że wykonanie multicore z kabli niesymetrycznych jest problematyczne i może prowadzić do zakłóceń. Wskazano też na konieczność stosowania dobrych jakościowo kabli i wtyków (np. Neutrik, Klotz) dla trwałości i jakości sygnału. W dyskusji pojawiły się także przykłady amatorskich multicore wykonanych z kabli mikrofonowych, które działały, ale były awaryjne i pracochłonne. Poruszono temat podłączenia mikrofonów symetrycznych do wejść niesymetrycznych i odwrotnie, gdzie DI-BOX jest rekomendowanym rozwiązaniem. Wskazano, że w praktyce masa w mikserze jest połączona, ale łączenie mas w kablu multicore poza mikserem tworzy pętle masy i brumy. Podsumowując, wykonanie multicore z kabli niesymetrycznych i łączenie mas na całej długości jest niezalecane, a lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowego multicore lub zastosowanie kabli symetrycznych i DI-BOXów do konwersji sygnałów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA