logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Athlon XP 2500+ (333MHz) na ASUS A7V600-X – obejście zabezpieczeń

MNICH_1987 26 Sty 2005 17:23 1275 6
REKLAMA
  • #1 1170547
    MNICH_1987
    Poziom 12  
    CO o tym sądzicie, z tego co wiem to ma jakieś zabezzpieczenie nie wiem jak obejść podobno w mobile tego nie ma. Mój set to ASUS A7V600-X i procek no i ten bartek nie wiem dokladnie jaki wiem tyle 2500+(333MHz) w czym to podkręcać? o chłodzenie prosze sie nie martwić mam wystarczające
  • REKLAMA
  • #2 1170644
    nekri
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    musisz wejsc do biosu (klawisz del jak komp se wlaczas i gdzies w ktujes zakladce zapewn w advanced setup bedzie taka opcja jak FSM i tam masz ustawione na 166 (333) zmien na 200 (400)
    teraz powinienes miec procka 3,2 XP
    ewentualnie jest jeszcze dodatkowo mnoznik i to on jest z reguly zablokowany ale powyzej 12,5
    wiec mozna sie pokusic aby ustawic 12,5 na FSB 200 (ps. jak komp bedzie sie wieszal to w tej samej zakladce trzeba jeszcze podniesc napiecie o 0,05V lub maks 0,10V czyli naprzyklad z 1,5 na 1,65) ta plytka na to pozwala bo to asus z nowszej seri ma bardzo przyjazny biosik awrda a pameci usaw na autobo ja masz reczni to po zwiekszeniu FSB automatycznie tez podnosi sie FSB pamieci a jak bedzie powyzej 200(400) na pamiatkach to uslyszysz bipanie.. i nic oprocz czyszczenia biosu nie pomoze... to tyle.
  • REKLAMA
  • #3 1171777
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    moj barton jest stabilny przy FSB 200 i Vcore 1,775V. Jezeli plyta jest na chipsecie via to juz wiencej nie radze podkrecac bo musialbys ustawic FSB na 233. A jezeli to chpiset nforce to mozesz dalej zwiekszac FSB np co 5 MHz i sprawdzac stabilnosc oraz temperature.
  • REKLAMA
  • #4 1171795
    shaun
    Poziom 16  
    plyta jest na chipie via wiec uwazajz fsb, najlepiej jakbys od razu ustawil 200 tak jak napisal nekri, ale wtedy system moze byc nie stabilny wiec podnies napiecie procka (vcore), btw najwyzsza wydajnosc siagniesz jesli ustawisz proca i pamiec synchronicznie czyli fsb proca 200 i pamieci rowniez ale byc moze twoja pamiec nie wytrzymie tak wysokiego fsb wiec tutaj rowniez konieczne bedzie zwiekszenie napiecia i/lub ustawienie lzejszych timingow
  • #5 1172720
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    HE a moj barton ma odblokony mnoznik (a moze wszystkie maja) mimo ze mnoskiem mniej zyskuje sie na wydajnosci bez podnoszenia na piscia jest stabilny na 13,5x timingi dla pamieci na turbo jak mialem poprzedniego odalo mi sie wydusisc 13,5 x 220 MHz 1,85V (chodzil stabilnie) ale spalil sie :D taraz mam nowego i nie bede mu tak dokladal do pieca.
  • #6 1172797
    shaun
    Poziom 16  
    bartony do 0339 mialy odblokowany mnoznik, pozniej juz tylko wersje mobilne, btw wydaje mi sie ze u ciebie procek splail sie z spowodu zbyt wysokiej temp a nie z powodu napiecia.
  • REKLAMA
  • #7 1172906
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Wiesz sprawa jest dziwna bo on nie zamarl calkowicie tylko sie ciagle komp zwieszal albo sam restartował albo niebieski ekran mi wywalalo ..... oddalem procka do sklepu i wymienili na nowego .... nie bylo sladów przypalenia ani nic takiego fuks jak fix swoja droga chlodznie mialem podstawowego spire kroty obslugiwal do 3200+ teraz mam arctic cooleer ale na nim nie da sie tez wykrecic bardzo bo on jest zbudowany na ch\iche dzialanie nie intensywne chlodznie .... srednio temp w stresie osiaga 58st ale komp chodzi ze go nieslychac

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora Athlon XP 2500+ (333 MHz) na płycie ASUS A7V600-X wymaga zmiany ustawień w BIOS-ie, zwłaszcza podniesienia częstotliwości FSB z 166 MHz (333 MHz efektywnie) do 200 MHz (400 MHz efektywnie). W BIOS-ie w zakładce Advanced Setup należy zmienić opcję FSM na 200, co pozwoli uzyskać wydajność odpowiadającą Athlonowi XP 3200+. Mnożnik procesora jest zwykle zablokowany powyżej 12,5, ale można ustawić mnożnik na 12,5 przy FSB 200 MHz. W przypadku niestabilności systemu konieczne jest podniesienie napięcia Vcore o 0,05–0,10 V (np. z 1,5 V do 1,65 V). Płyta oparta na chipsecie VIA wymaga ostrożności przy zwiększaniu FSB, gdyż wyższe wartości mogą powodować niestabilność; zaleca się synchronizację FSB procesora i pamięci, jednak pamięć może wymagać podniesienia napięcia lub luźniejszych timingów. Procesory Barton do wersji 0339 miały odblokowany mnożnik, co umożliwia dodatkowe podkręcanie, ale podnoszenie napięcia i temperatury może prowadzić do uszkodzeń. Zalecane jest stosowanie wydajnego chłodzenia, gdyż temperatura w stresie powinna być utrzymywana na poziomie około 58°C lub niższym, aby uniknąć przegrzewania i niestabilności systemu. Wymiana procesora na nowy może być konieczna w przypadku powtarzających się zawieszeń i restartów, nawet jeśli nie ma widocznych śladów uszkodzeń termicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA