Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alfa Romeo 146 JTD - 1,9 JTD 1999r. Nie odpala, brak błędów w ECU

20 Wrz 2012 09:18 5505 11
  • Poziom 16  
    Dzień dobry.

    Mam problem z alfa 146 1,9 JTD 1999r.

    Samochód nie odpala, nie działała pompa w baku, wymieniona na nową, nowy filtr, układ paliwa przeczyszczony, zalane nowe paliwo.

    Brak błędów w ECU.

    Na plaku silnik zapala, ale po jego wypaleniu gasnie, psikajac non stop chodzi na wolnych obrotach.

    Na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę w FiatEcuscan, ktore moga świadczyć o jakiejś usterce?

    Obroty silnika podczas kręcenia rozrusznikiem są widoczne w programie

    ciśnienie po chwili kręcenia w FUEL PRESURE dochodzi do 400bar, Desire Fuel presure także ok 400 bar

    Fuel presure regulator - 30%

    Cisnienie nie jest pokazane blednie?

    Zaraz zrobie testy na przelew, ale po odpieciu wezyków od wtrysków nie lało się paliwo ciurkiem

    edit:

    Test przelewowy mnie nic nie powiedzial, nie sika paliwo z żadnego , leci powoli po kropelce, testy po ok 10 sekund na rozruszniku

    Rozrzad sprawdzony i jest ustawiony dobrze.

    Cisnienie ladnie narasta juz po chwili pokazuje wymagane 400kilka barow ( w programie)

    Jak by pomocne byly wartosci innych parametrów chętnie odczytam.

    Czujnik wału 820ohm, napiecie 2x 5v.
  • Poziom 29  
    Kontrolka od immo gaśnie?
  • Poziom 16  
    Kontrolka gasnie
  • Poziom 16  
    Jak jest cisnienie w listwie wtryskowej to czemu nie zapala ?

    Możliwe, że wszystkie 4 wtryski padły, stoją? może usterka elektryczna, jak one są zasilane ?
    napiecie kondensatora 1 - 70V
    napiecie kondensatora 2 - 0v

    Nikt nie ma pomysłów ?
  • Poziom 18  
    Cytat:
    Jak jest cisnienie w listwie wtryskowej to czemu nie zapala ?

    A jesteś pewien że ECU otwiera wtryskiwacze?
    A skąd możesz wiedzieć że ten program nie pokazuje głupot?Jakie ciśnienie jest przed pompą na obwodzie niskiego ciśnienia.?Czy w parametrach ciśnienie na szynie spada po zaprzestaniu kręcenia?Ja kiedyś w puncie jtd diagnozowałem tym programem to mało bym się nie naciął.Nie pokazywało ci coś jak nieprawidłowy kod iso?
  • Poziom 16  
    Po przestaniu kręcenia cisnienie spada, pompa w baku jest nowa i filtr tez to cisnienie musi byc dobre.

    Bez pompy w baku tez powinien chodzić , po wczesniejszym zapaleniu silnika na "plaku", moj chodzi póki plaka psikam.

    Czy ecu otwiera wtryski pewien nie jestem, ale napiecie na nich się pojawia ok. 70V impulsy mierzone miernikiem i tyle pokazuje program.

    W poniedziałek zawożę auto do znajomego co ma wieksze doświadczenie, może on coś wymyśli.
  • Poziom 2  
    Można wiedzieć jak sprawa się skończyła? Mam w swojej 146 identyczne objawy.
  • Poziom 16  
    Sprawa w sumie wyszla prosta, immobiliser wysiadł :D
  • Poziom 2  
    A można to jakoś zdiagnozować?
  • Poziom 16  
    laczac sie z modulem immobilisera za pomoca sprzetu do diagnostyki
  • Poziom 16  
    Juz nie pamietam, bylo to dawno temu.