logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk USB 320GB Cyfrowy Polsat nie wykrywany na komputerze, działa u kuzyna

Grondzelek2010 22 Wrz 2012 15:35 14463 14
REKLAMA
  • #1 11336809
    Grondzelek2010
    Poziom 9  
    Witam, otóż mam problem z dyskiem twardym 320gb od cyfrowego polsatu. Gdy go podłączam, na dysku zapala się światełko i dysk pyka (tak jak powinno być), lecz na komputerze nie pojawia się żaden komunikat... tak, jakby po prostu nic się nie działo. Poszedłem z tym do kuzyna i u niego wszystko śmigało.... macie jakieś rozwiązanie
  • REKLAMA
  • #2 11337054
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Grondzelek2010 napisał:
    dysk pyka (tak jak powinno być)

Grondzelek2010 napisał:
    wszystko śmigało

Co mamy przez to rozumieć? Może jednak zamiast jakiegoś pseudotechnicznego żargonu, opiszesz to normalnie?
  • #3 11337263
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6374
    Przecież dysk CP nie będzie bezpośrednio działał z komputerem PC? Będzie co najwyżej widziany w biosie i tyle.
  • #4 11410348
    grzechukol
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dysk z Cyfrowego Polsatu będzie działał z PC. Warunkiem działania jest jego sformatowanie w dekoderze. Następuje to poprzez podłączenie dysku do uśpionego dekodera. Reszta idzie sama. Następnie można dowolnie nagrywać dane i je kasować w dowolnym PC.
  • #5 11414284
    jarkem
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Potwierdzone, działa! :)
  • REKLAMA
  • #7 11415484
    jarkem
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Format z poziomu dekodera... i tak robi fat32... Ja po sformatowaniu w dekoderze, sformatowałem na ntfs na pc, a jak zajdzie potrzeba to zrobi się odwrotnie... Ale notabene nie ingeruje się w nic, tylko format...
  • REKLAMA
  • #8 11417812
    grzechukol
    Poziom 10  
    Jeśli sformatuje się dysk z FAT32 na NTFS ten dysk stanie się nieobsługiwany przez dekoder. A jeśli chodzi o odwracalność procesu to podejrzewam że skasowanie zawartości MBR załatwi sprawę. Gdyż dekoder jest sparowany z dyskiem poprzez wgranie na niego jakiegoś softa do MBR. Dzięki czemu dysk staje się aktywny oraz zdatny do użytku na PC.
  • #9 11510284
    lucek121
    Poziom 10  
    Witam, nie mogę znaleźć czegoś takiego jak formatowanie z poziomu dekodera niestety w moim menu w dekoderze nie ma czegoś takiego, mój dekoted to sagemcom, jaki jest potrzebny by zrobić coś z tym dyskiem ? Pozdrawiam
  • #10 11511317
    grzechukol
    Poziom 10  
    @lucek121

Dany dysk da się sformatować prawdopodobnie tylko i wyłącznie dekoderem Cyfrowego Polsatu HD5000 (chroniony jest ATA Password). Natomiast Sagemcom ma wbudowany dysk (Link). W opisie podane też jest iż Sagemcom posiada port USB pod który będzie można podłączyć dysk twardy o pojemności 500 GB. Wnioskuję więc że ten dysk będzie sprzedawany przez operatora.
    Przechodząc do sedna sprawy wygląda to tak. Posiadając dysk 320 GB od Cyfrowego Polsatu należy go sformatować w dekoderze HD 5000. Następnie poprzez port USB podłączyć do Sagemcom. Niestety w rzeczywistości może być różnie. Sagemcom może nie obsłużyć dysku, to zależy czy obsługuje jakieś pamięci masowe. Jeśli chodzi o formatowanie dekoderem to polecam poszukać znajomego który posiada ten dekoder.
    PS W wypadku nieobsłużenia dysku można spróbować aktualizacji oprogramowania dekodera.
  • REKLAMA
  • #11 11511350
    lucek121
    Poziom 10  
    Witam ponownie, dziękuje za odpowiedz, tak właśnie myślałem, że potrzebny będzie mi HD5000. Czyli formatuje go w dekoderze HD5000 a następnie na PC na NTFS i mogę już normalnie używać tego dysku w PC tak ?. Pozdrawiam
  • #12 11511392
    grzechukol
    Poziom 10  
    @lucek121

Teoretycznie tak. Ja nie formatowałem go do NTFS gdyż używam go też w swoim dekoderze do nagrywania (mam HD 5000). Formatowanie do NTFS nie jest potrzebne aby go używać w PC, jednak system plików NTFS jest lepszy od FAT32. Więc jak się da sformatować do NTFS to można. Lecz nie obsłuży go wtedy dekoder Sagemcom. Jeśli Ci się uda go sformatować pod PC do NTFS i będzie działać bez zarzutów to napisz o tym. :D Pozdrawiam i powodzenia. ;)
  • #13 11539665
    kiloos
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ja sformatowałem hd3000 i też działa.
  • #14 11540361
    grzechukol
    Poziom 10  
    @kiloos

Tego nie wiedziałem. ;) Dzięki za info. Może się przydać.
  • #15 11586717
    Grondzelek2010
    Poziom 9  
    Ok... problem został rozwiązany... kabel był za długi.. poszukałem krótszego i zadziałało ;) Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dyskiem USB 320GB od Cyfrowego Polsatu, który nie był wykrywany przez komputer, mimo że działał u kuzyna. W odpowiedziach zasugerowano, że dysk musi być sformatowany w dekoderze Cyfrowego Polsatu HD5000, aby był kompatybilny z komputerem. Formatowanie w dekoderze ustawia system plików FAT32, co pozwala na późniejsze używanie dysku na PC. Użytkownicy podkreślili, że po sformatowaniu na NTFS dysk nie będzie działał z dekoderem. Ostatecznie problem użytkownika został rozwiązany przez wymianę kabla na krótszy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA