logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vivotek IP-8332 - nieostry obraz i problem z widzeniem nocnym po aktualizacji

wimm 23 Wrz 2012 23:59 2847 7
REKLAMA
  • #1 11342274
    wimm
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam.
    Zakupiłem w grudniu zeszłego roku kamerę megapikselową Vivotek IP-8332. Monitoruje ona wjazd na moją działkę.

1. Na początku byłem z kamery bardzo zadowolony. Obraz był ostry i szczegółowy. Jednak po kilku miesiącach część obrazu po prawej stronie stała się lekko nieostra, ogólnie obraz stał się mniej szczegółowy.
    Wyczyściłem szkiełko z przodu kamery jednak to wiele nie pomogło. W czym jest rzeczy? Czy te kamery tak mają?

2. Po aktualizacji firmware'u w kamerze wystąpił problem z widzeniem nocnym. Przypuszczam, że ma to związek z filtrem podczerwieni. Do tej pory miałem w nocy obraz kolorowy (oświetlenie uliczne) wraz z diodami IR. Teraz natomiast cały obraz jest zabarwiony na niebiesko/fioletowo i nie sposób uzyskać realnego koloru, czy to z diodami czy bez. Próbowałem z ustawieniami profili, ale nic nie da się zrobić. Czy powinienem wrócić do starego firmware'u?
  • REKLAMA
  • #2 11342454
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Witam,
    Kamera na gwarancji - zgłosić reklamację do serwisu
  • REKLAMA
  • #3 11343755
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Mozesz zrobić reset do fabrycznych ustawien i jeszcze raz konfiguracja.
    Ale wygląda na uszkodzenie przetwornika lub samego mechanizmu filtra IR
  • REKLAMA
  • #4 11343782
    WP_elewator
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Witam,

Czy próbowałeś podregulować optykę kamery w celu wyostrzenia obrazu?

Co do problemu z pracą w trymie nocnym to, możesz sprawdzić na stole czy filtr IR działa prawidłowo.
    Wgranie poprzedniego softu da ci informację czy kamera jest uszkodzona czy raczej nowy soft nie spełnia swojego zadania
  • #5 11344894
    dipol_wlan
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Być może w aktualizacji FW doszła nowa opcja, która umożliwia włączenie trybu kolorowego z odsłoniętym filtrem podczerwieni dlatego kolory są przekłamane. Jeżeli nie ma takiej opcji w firmware kamery filtr mógł się zaciąć i nie jest zasuwany w trybie kolorowym. Jeżeli chodzi o utratę ostrości, to przed wysyłką kamery do serwisu proponuję sprawdzić czy obiektyw się nie rozregulował (np. od drgań kamery powodowanych przez przejeżdżające w pobliżu samochody).
  • #6 11345997
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Niestety wielokrotnie miałem podobne problemy z tymi kamerami. Co dziwne, jak wymieniałem kamerę to zamiennik po jakimś czasie też siadał. Dopiero po pewnym czasie skojarzyłem o co chodzi - w tych kamerach dominuje tworzywo sztuczne, również w obiektywie, a kamery były powieszone na bardzo nasłonecznionym miejscu.
    Sądzę, że po mocnym nagrzaniu dochodziło do odkształceń, a tym samym do utraty ostrości w pewnych partiach obrazu.

Mam gdzieś screeny z tej usterki, postaram się podrzucić.
  • REKLAMA
  • #7 11346536
    wimm
    Poziom 17  
    Chyba będę musiał postawić drabinę i odkręcić kamerę aby lepiej się jej przyjrzeć. Teraz może zrobię downgrade firmware'u i zobaczę co to pomoże.

Na początku byłem oczarowany jakością tej kamery (po przesiadce z analogu), natomiast po jakimś czasie czar prysł. Tak podejrzewałem że coś ta ostrość w tych kamerach siada - widziałem niedawno obraz ze schroniska górskiego z Vivotek-a IP-8332 i objawy były podobne. Jedna strona obrazu była trochę nieostra w stosunku do reszty obrazu.
  • #8 11446796
    wimm
    Poziom 17  
    Zmiana oprogramowania na starsze (Version: 0101a) pomogła. Obraz zarówno w dzień jak i w nocy jest ostry, nasycony i prezentuje się dobrze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problemy z kamerą Vivotek IP-8332, która po kilku miesiącach użytkowania zaczęła generować nieostry obraz oraz problemy z widzeniem nocnym po aktualizacji firmware'u. Użytkownik zauważył, że część obrazu stała się nieostra, mimo czyszczenia obiektywu. Po aktualizacji, obraz nocny zabarwił się na niebiesko/fioletowo, co sugerowało problem z filtrem podczerwieni. Użytkownicy forum sugerowali różne rozwiązania, w tym zgłoszenie kamery na gwarancję, reset do ustawień fabrycznych, regulację optyki oraz sprawdzenie działania filtra IR. Po próbie downgrade'u firmware'u, użytkownik potwierdził, że starsza wersja oprogramowania poprawiła jakość obrazu zarówno w dzień, jak i w nocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA