logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera IP BCS-TIP1130IR - Fioletowy obraz przy mrozach, problem z ICR

plmar 08 Sty 2015 08:55 10887 8
REKLAMA
  • #1 14305363
    plmar
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Może ktoś z kolegów zna prawdopodobną przyczynę fioletowego obrazu jaki odbieram z dwóch kamer w swoim zestawie. Nie dzieje się to zawsze, monitoring działa już ponad kwartał, zmiany w obrazie wystąpiły z nadejściem mrozów. Instalacja jest na skrętce i działa na zasadzie PoE. Używam kamer IP BCS-TIP1130IR - 720p 3.6 mm na rejestratorze IP BCS-NVR0401E-P. Ten fiolet bije zawsze z dwóch tych samych kamer, które są umieszczone blisko siebie (odległość 1m) na dwóch schodzących się murach budynku narożnikowo. Dziękuję z góry za pomoc.

Kamera IP BCS-TIP1130IR - Fioletowy obraz przy mrozach, problem z ICR

Dodano po 4 [godziny] 12 [minuty]:

Witam ponownie. Nikt nie zasugerował rozwiązania, ale chyba sam znalazłem odpowiedź na anglojęzycznych portalach. Bardziej doświadczeni sugerują, że ma to związek z ICR (Infrared Cutfilter Removal), czyli podczerwienią. W prostych słowach w kamerze znajduje się mechanizm, który dobiera odpowiednie filtry w zależności od dnia i nocy. Ponieważ są to kamery z diodami na podczerwień, istnieje możliwość, że coś się zblokowało. W wolnym czasie zamierzam lekko postukać w kamerę, odłączyć ją od zasilania i włączyć, żeby się ustawiła na nowo, powiadomię czy to pomogło.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14308192
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    Taki efekt może sugerować brak filtru podczerwieni na przetworniku (podobnie zachowują się kamery kolorowe z elektroniczną funkcją dzień/noc). Kamera kolorowa po to ma filtr na przetworniku (napylony na stałe lub mechaniczny), aby wiernie odtwarzać kolory (chociaż sformułowanie "wiernie" nie jest trafne dla wszystkich kamer - dla niektórych może być co najwyżej hasłem marketingowym).

Producent Twojej kamery podaje, że posiada ona mechaniczny filtr podczerwieni. Zatem prawdopodobnie w kamerze zawiesił się filtr w trybie "noc" (filtr usunięty/zdjęty z przetwornika). Kamera generuje mimo wszystko obraz kolorowy w dzień ponieważ sygnał chrominancji nie jest odcinany - jedną z przyczyn może być to, że jest to produkt niskobudżetowy (producent nie zawracał sobie głowy tym problemem).

A to, że nikt nie odpowiedział Ci przez 4 godziny w środku dnia roboczego - nie świadczy o niewiedzy Forumowiczów. Jeśli dobrze pogrzebiesz na Forum, to znajdziesz informacje na ten temat. Dla wielu instalatorów z kilkuletnią praktyką jest to chleb powszedni. Jednak chwała Ci za to, że jesteś dociekliwy i nie boisz się korzystać z obcojęzycznych portali.
  • #3 14308247
    faja_kanzas
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Kolego aż tak szybko to nikt Ci nie odpowie chyba że akurat jest na forum.
    Ta druga rzeczywiście może być filtr podczerwieni ale nie koniecznie. Jak masz ustawiony balans bieli? Na 99% będzie to filtr. Weź zaloguj się na kamerę i przełącz tryb nocny i dzienny i powinieneś widzieć jak filtr się przełącza w dzień. Jeżeli się nie przełącza to wiesz że na pewno to wina filtra. Na tej pierwszej kamerze to nie widzę przebarwienia. .
  • REKLAMA
  • #4 14311104
    plmar
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ok... no więc skontaktowałem się z dystrybutorem sprzętu markowanego jako BCS w Polsce, a konkretnie z firmą NSS System. Tam postępując zgodnie z poradą pana Darka, który jest starszym "technikiem" zalogowałem się bezpośrednio na kamery, przywróciłem ustawienia fabryczne i chyba problem zniknął (przynajmniej na razie). Przy okazji dostałem też od niego nowszy firmware, który wgrałem. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem, jeżeli nie to odgrzeję temat w przyszłości.

Wskazówka dla tych, którzy tak jak ja mają centralkę z kablami i nie wiedzą jak wejść na kamerę, która po wyjęciu z rejestratora traci zasilanie (standardowy router bądź komputer nie dadzą jej mocy): trzeba wyjąć jedną kamerę i podłączyć się laptopem bezpośrednio do rejestratora, który ma swój własny switch i nada nam adres lokalnie z tej samej puli co kamery). W ten sposób jesteśmy w stanie "widzieć" pozostałe, w innym razie pozostaje zdjęcie kamery z muru, podłączenie jej zasilaczem i kablem rj45.

Pozdro
  • #5 14312852
    faja_kanzas
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    ten reset kolego i wgranie firmware to jest tak naprawdę chwilowe działanie, bo jak urządzenie mechaniczne się zacina to za parę dni lub tygodni to powróci ten problem, możliwe ze jak jest mróz to nie będzie ci przełączał się filtr
  • REKLAMA
  • #6 17222636
    elmer2005
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Dobry wieczór,

Też mam ten problem z kamerami Foscam, jedna "padła" mi rok temu (po około 1,5 roku działania) - wymienili ją na nową (gwarancja).
    Drugą (C2) właśnie odesłałem - czekam na decyzję (też po roku wystąpił ten problem).
  • #7 17223325
    szamski
    Poziom 4  
    Ocena: 11
    elmer2005 napisał:
    Dobry wieczór,

Też mam ten problem z kamerami Foscam, jedna "padła" mi rok temu (po około 1,5 roku działania) - wymienili ją na nową (gwarancja).
    Drugą (C2) właśnie odesłałem - czekam na decyzję (też po roku wystąpił ten problem).
    .
    Czyli generalnie trochę ,,kaszana"?
  • REKLAMA
  • #8 17224734
    elmer2005
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Lekka lipa, zawsze uważałem Foscama za dobrą firmę...
  • #9 17230066
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Wszystko się może popsuć. Przecież to wszystko jeden chińczyk robi :D
    Moderowany przez suworow:

Panowie zamykam. Jakoś nie widzę by wasze wypowiedzi wnosiły coś nowego i merytorycznego do tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z fioletowym obrazem z kamer IP BCS-TIP1130IR, który występuje w mroźne dni. Po analizie, zasugerowano, że przyczyną może być zacięcie mechanicznego filtra podczerwieni (ICR), co prowadzi do nieprawidłowego przełączania między trybem dziennym a nocnym. Użytkownik skontaktował się z dystrybutorem, przywrócił ustawienia fabryczne i zaktualizował firmware, co chwilowo rozwiązało problem. Jednakże, istnieje obawa, że problem może powrócić, zwłaszcza w niskich temperaturach. Inni użytkownicy podzielili się podobnymi doświadczeniami z kamerami Foscam, wskazując na ogólne problemy z niezawodnością tych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA