logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP2320fxi MFP - Usuń elementy blokujące z czarnego tonera

kosa351 24 Wrz 2012 08:24 1998 3
REKLAMA
  • #1 11342506
    kosa351
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Witam,
    mam problem z nieszczęsnym HP 2320fxi. Drukarka jechała na zamiennikach, ale postanowiłem, że w końcu zakupię oryginały. Dlatego to też kupiłem DualPack z dwoma czarnymi tonerami 304A.
    Po rozpakowaniu i włożeniu tonera na ekranie wyskakuje komunikat - usuń wszystkie elementy blokujące. Oczywiście wszystkie są usunięte. Gdy wkładam stary toner wszystko jest OK.
    Zacząłem kombinować i doszedłem to takiego momentu, że gdy włożę np dwa obojętnie jakie kolory + czarny to urządzenie rozpoznało te dwa kolory + czarny (zainstalowano nowy oryginalny toner), ale oczywiście po chwili wyskakuje komunikat, że brakuje jednego z kolorów. Gdy go dołożę to znowu pojawia się informacja, abym usunął elementy blokujące z czarnego tonera.
    Dzwoniłem do HP powiedzieli, że uszkodzona drukarka i szacunkowy koszt naprawy 1500zł. Stwierdziłem więc, że urwali się z księżyca i może coś z pomocą społeczności elektrody wykombinuje.
    Macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 11342546
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Miałem taki komunikat w innym modelu HP. Winny był toner, a dokładnie to chyba chip jeśli dobrze pamiętam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 11342563
    kosa351
    Poziom 15  
    Tutaj jest troszkę bardziej skomplikowane. Jest to druga paczka oryginalnych tonerów. Przy pierwszej myślałem, że właśnie uszkodzone są tonery. Oddałem i zakupiłem w innym miejscu drugą paczkę lecz pojawił się ten sam komunikat. Zamówiłem jeszcze w necie napełniony oryginał i sprawa wygląda tak samo.
    Może gdybym zamówił jeszcze typowy zamiennik, a nie jak teraz czyli regenerowany oryginał? Bo gdy wkładam właśnie stary zamiennik wszystko jest OK.
    Support HP jednak stwierdził, że drukarka zapamiętała ostatni toner stąd zostaje on rozpoznawany. Ile w tym prawdy to nie wiem?
    Najdziwniejsze jest jednak to, że gdy nie ma jakiegoś koloru to czarny jest rozpoznawany poprawnie.
  • #4 11547725
    kosa351
    Poziom 15  
    Sprawa rozwiązana. Na początku zasugerowałem się supportem HP i rozebrałem i złożyłem drukarkę myśląc, że coś nie tak z punktu widzenia mechanicznego.
    Po cały dniu walki okazało się jednak, że problem jest z chipami w oryginalnych tonerach. Zamówiłem na allegro chipy po resecie, podmieniłem je z oryginałami i urządzenie ruszyło bez zająknięcia i to na wszystkich czterech tonerach prosto od HP.
    W serwisie HP wycenili naprawę na około 1500zł (sic!). Złodziejstwo w białych rękawiczkach.

Teraz pytanie na jakiej zasadzie to działa. Oryginalny chip zlicza przebieg i gdy ma ustawiony na np. 50k stron i po przekroczeniu wywala błąd w tym przypadku - usuń wszystkie elementy blokujące z czarnego tonera?
REKLAMA