logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 179fnw nie rozpoznaje zamienników tonerów – komunikat niekompatybilny toner

Mateo2k25 07 Lip 2025 16:55 741 6
REKLAMA
  • #1 21599860
    Mateo2k25
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z nowo zakupioną drukarką wielofunkcyjną HP 179fnw. Sprawowała się dobrze do momentu wymiany tonerów. Zakupiłem komplet nowych zamienników, ale drukarka nie widzi żadnego. Pokazuje komunikat: niekompatybilny toner. Wymieniłem wszystkie jednocześnie, odłączałem drukarkę od prądu i nic to nie pomogło. Czy jest jakiś sposób, aby to naprawić? Nie chcę kupować oryginalnych tonerów, bo są bardzo drogie. Na użytek domowy niepotrzebne.
    AI: Jakiej firmy są te zamienniki tonerów, które Pan zakupił? Czy może Pan podać ich model lub link do produktu?
    https://allegro.pl/oferta/4x-toner-117a-do-dr...hp-color-laser-150nw-178nw-179fnw-12586591022
    AI: Czy te zamienniki mają chip (są tzw. chipowane), czy może trzeba było przełożyć chip z oryginalnych tonerów?
    Zamienniki mają chipy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21600267
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 833
    Możesz probować reklamować je u dostawcy. Obawiam się jednak że znalezienie kompatybilnych zamienników może być kłopotliwe. HP lekko zgłupiał na punkcie oryginałów i blokują zamienniki jak tylko się da. Na początek musisz wyłączyć pobieranie aktualizacji przez drukarkę. Jeżeli się zaktualizuje to nawet działający zamiennik może przestać być rozpoznawany.

C.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21600410
    pgrom
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Proponuję przełożyć chipy z oryginalnych tonerów do zamienników
  • #4 21600521
    Mateo2k25
    Poziom 2  
    Niestety, ta procedura już nie działa. Tonery oryginalne pokazują 0% i wydruk 1887 stron na każdym. Drukarka "widzi" tonery, ale nie drukuje. Komunikat: toner wyczerpany.

Dodano po 3 [minuty]:

Mam pytanie: znalazłem na portalu aukcyjnym all sprzedawcę, który oferuje coś takiego jak: "PEŁNY RESET CHIP" do drukarek HP. Modele 150, 178 oraz 179, taki jak mój. Montuje się go na płycie drukarki. Czy ja jako użytkownik sobie z tym poradzę, czy muszę skorzystać z pomocy serwisu?
  • REKLAMA
  • #5 21601274
    copyman
    Szczerze ? Nie zaufałbym w tej materii sprzedawcom z Ali…s . Niczym nie ryzykują a jak nie zadziała to szukaj wiatru w polu.

C.
  • REKLAMA
  • #6 21602542
    Mateo2k25
    Poziom 2  
    Nie na Ali ..ss tylko Alle....o :) Jest sprzedawca, który twierdzi, że jego chip po wlutowaniu na płytę każdej drukarki HP 150, 178 oraz 179, tak jak moja, zresetuje wszystkie liczniki. Dodatkowo drukarka nie będzie widziała nigdy chipów na tonerach. Twierdzi, że chip będzie działał nawet na najnowszej wersji firmware drukarki z marca 2025 r.
  • #7 21603397
    copyman
    Zatem warto spróbować. Jeżeli ma dobre komentarze potwierdzające działanie tego rozwiązania czemu nie skorzystać.

C.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka wielofunkcyjna HP 179fnw nie rozpoznaje zamienników tonerów, wyświetlając komunikat o niekompatybilnym tonerze, mimo że zamienniki posiadają chipy. Próby wymiany wszystkich tonerów jednocześnie oraz resetowania urządzenia nie przyniosły efektu. Zalecane jest wyłączenie automatycznych aktualizacji firmware, które mogą blokować zamienniki. Przełożenie chipów z oryginalnych tonerów do zamienników nie działa, ponieważ drukarka pokazuje oryginalne tonery jako wyczerpane i nie pozwala na drukowanie. Pojawiła się propozycja zastosowania "pełnego resetu chipu" poprzez wlutowanie specjalnego modułu na płytę drukarki, co ma zresetować liczniki i umożliwić używanie zamienników bez wykrywania chipów tonerów, nawet po aktualizacji firmware z marca 2025 roku. Rozwiązanie to wymaga jednak umiejętności serwisowych lub pomocy specjalisty. Opinie na temat skuteczności takiego resetu są mieszane, ale jeśli sprzedawca ma pozytywne recenzje, warto rozważyć tę opcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA