logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips 28PT7306/12 EM2.E - brak korekcji O-W, impulsy zanikają, napięcia na bramce 0V

daryk 27 Sty 2005 13:01 3604 12
REKLAMA
  • #1 1172870
    daryk
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    TV przywieziony z Niemiec.Brak korekcji O-W tj. czarne półkola po bokach wiec na pewno brak impulsów sterujących.Po załączeniu impulsy wychodzą z DDP ale po chwili zanikają jakby było uwalone sprzężenie zwrotne.Nie mam schematu.Transoptor i polowy podstawiany i nic.Blokowe kondy sprawdzone i diody w modulatorze i jeszcze jedno dziwne napiecia na bramce 0V a na drenie 298V i nie wiem skąd się tyle bierze i mierząc na tej samej masie zasilanie linii jest 148V.Dzieki z góry za podpowiedz a opis z Serwisu Elektroniki nic nie wnosi.
  • REKLAMA
  • #2 1173618
    adamko
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    czy możesz choć trochę regulować korekcję
  • REKLAMA
  • #3 1173700
    daryk
    Poziom 16  
    nie mam pilota do niego.wsad do pamieci podstawiłem z innego(zrobiłem ostatnio takich trzy) nic nie dało wiec uznałem że to nie problem w trybie a tym bardziej jak pisałem zanika sterowanie korekcją zaraz po włączeniu a dziwi mnie to że przy braku sterowania a sa rezystory na bramce nie mam napiecia około 4V
  • REKLAMA
  • #4 1173875
    Oberixx
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Sprawdź diody stabilizacyjne w obwodzie tranzystora polowego.
  • #5 1174604
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Przypominanie o możliwości skorzystania z funkcji Szukaj jest odbierane jako forma "nic nie wnosząca do tematu". Okazuje się, że na temat chassis EM2E już sporo napisano i można tam niejedno znaleźć, np. taki temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic208840.html
    Warto to sprawdzić.
  • #6 1174625
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Bramka tranzystora końcowego korekcji jest wstępnie polaryzowana przez rezystory.W zależności od wersji jesat to dzielnik zasilany z napięcia systemowego [141V] ,lub +12V.Latwo je odnalezć w układzie bramki tego FETa.Pozdrawiam.SKORBI.
  • REKLAMA
  • #7 1175961
    daryk
    Poziom 16  
    Dzieki za info Oldboy i Skorbi.Pozdrawiam Daryk

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Zapoznałem się tymi postami ale nowego nic nie wniosło bo o tych oporkach 100 Om to wiedzialem poł roku temu bo w poprzednich właśnie miałem uszkodzone,tak wiec co ustaliłem.W momencie włączenia przez 2-3 sek mam impulsy na bramce i napięcie około 4V,nastepnie ono zanika i sprowadza się do 0V i zanikają impulsy sterujące.Dławiki podstawione z innego bo pasują z FL 1.16 i podobnych.Mam wrażenie że to jednak brakuje sprzężenia zwrotnego a i jeszcze ten oporek 22 Om też sprawny.
  • #8 1176236
    adamko
    Poziom 15  
    ponawiam pytanie

Dodano po 5 [minuty]:

sorry nie zauważylem że nie masz pilota alejak byś zalatwil to odpowiedz EM2 zrobilem bardzo dużo i nie są to pytania bez sensu
  • #9 1176283
    daryk
    Poziom 16  
    Pilota jak pisałem oryginalnego nie mam ale mam innego RC5 i programy zmienia ale tez pisałem wcześniej że przekopiowałem wsad z innego identycznego i nie pomogło wiec nie jest to problem w regulacji przez tryb serw. a i jeszcze one zanikają wiec nawet po wejściu w tryb napewno nic nie będzie regulował
  • #10 1176363
    adamko
    Poziom 15  
    no to masz proca glównego do wymiany mialem już kilkanaście przypadków wlaśnie na brak korekcji HOP otrzymuje zle informacje i tu jest problem a tak po za tym to PHILIPS zmienia proce jak rękawiczki
  • #11 1176405
    daryk
    Poziom 16  
    Na razie sobie go odpuszczam ale wiedz że jak odepne sprzezenie to nie startuje tylko pulsuje dioda.Jak namierze to poinformuje na pewno.Pozdrawiam
  • #12 1190967
    daryk
    Poziom 16  
    Witam.Przyszedł do naprawy następny na korekcje,ale tam prościzna bo tylko 100 Ohm za transoptorem ale w moim wcześniejszym podstawiłem moduł cyfrowy i to jednak w nim coś padło.Ściągnąłem schemat do niego i jednak faktycznie leży HOP tylko żeby go przemierzyć to trzeba troche gimnastyki ale dam o tym znć pózniej.Pozdrawiam
  • #13 1193350
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    cześć
    jak będziesz walczył z modułem SSB to polecam się.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips 28PT7306/12 EM2.E z brakiem korekcji O-W, objawiającym się zanikiem impulsów sterujących korekcją zaraz po włączeniu oraz napięciem 0V na bramce tranzystora polowego przy jednoczesnym napięciu 298V na drenie. Wstępne testy obejmowały wymianę transoptora i tranzystora polowego, sprawdzenie kondensatorów blokowych, diod w modulatorze oraz rezystorów polaryzujących bramkę (m.in. 100 Ω i 22 Ω), które okazały się sprawne. Impulsy pojawiają się na bramce przez 2-3 sekundy po włączeniu, następnie zanikają, co sugeruje uszkodzenie sprzężenia zwrotnego lub procesora głównego odpowiedzialnego za sterowanie korekcją. Próby podmiany pamięci (wsad) z innego, identycznego egzemplarza nie przyniosły efektu. Wskazano na konieczność sprawdzenia diod stabilizacyjnych w obwodzie tranzystora polowego oraz na możliwość uszkodzenia modułu cyfrowego HOP (Horizontal Output Processor), który bywa trudny do pomiaru. Wskazano również, że w układzie EM2.E bramka tranzystora korekcji jest polaryzowana przez dzielnik rezystorowy zasilany napięciem systemowym około 141V lub +12V. Ostatecznie zasugerowano wymianę procesora głównego, gdyż Philips często wymienia ten element przy problemach z korekcją. Dalsze testy i diagnoza modułu SSB oraz HOP są planowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA