logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora FS-502 – czy można zasilić wzmacniacz napięciem 12V zamiast 38V?

rezzou 27 Sty 2005 15:02 2328 11
REKLAMA
  • #1 1173220
    rezzou
    Poziom 11  
    mam takie pytanie: do zasilania sluzy tam wtyczka DIN i napiecie 38V, a da sie jakos uruchomic go za pomoca zasilacza 12V? chodzi mi o to czy jest mozliwosc przylozenia gdzies takiego napiecia wlasnie? i jesli tak to gdzie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1174588
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    a wcale nieprawda ze nie pójdzie.....tam jest w srodku dosc potezny stabilizator który dlawi to napiecie (przychodzace od ws 502 czyli +/-38V)do napiecia albo+/-12V albo +/-15V wiec teorytycznie jest mozliwe zrobienie takiego wałaka zeby sprzecik cykał na mniejszym anpieci rozkrec obudowe i sprawdz wartosc napiecia za stabilizatorem i ewentualnie tam wepnij sie nizszym napieciem takze symetrycznym:-)
  • #4 1174774
    rezzou
    Poziom 11  
    o o wlasnie o to mi chodzilo, bo tak myslalem ze moze gdzies dalej to napiecie jest zamieniane na nizsze, ale jak sprawdzic gdzie przylozyc to 12V ?
  • Pomocny post
    #5 1174861
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam

Po stabilizatorze jest +/- 15V ale myśle, że na 12V też pójdzie.
    Jeżeli chcesz podłączyć bezpośrednio zasilanie do układu omijając stabilizator to musisz:
    1. Wylutować tranzystory T 105 i T 106 ze stabilizatora.
    2. W miejsce emitera tranzystora T105 na płytce podłączasz + 15V.
    3. W miejsce emitera tranzystora T106 na płytce podłączasz -15V.
    4. Mase podłączasz do wyprowadzenia K7 na płytce.

Pozdrawiam
  • #6 1176675
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    a jak nie chces z nic przerabiać i tam jest stabilizator i to ciągnie max 120 ma to trafko z 5wat i daj zasilacz niestabilizowany ok 38v mostek diodowy kond 1000uF i koniec żeby na luzie to 38v było i ok :D
  • REKLAMA
  • #7 1176741
    rezzou
    Poziom 11  
    zrobilem tak ze wylutowalem te tranzystory i podlaczylem (zasilacz od kompa +-12V) ale nie dziala:] , teraz to juz nie bede kombinowal, jutro albo pojutzre przyjdzie mi wzmacniacz :] , mam jescze jedno pytanie: podczas wulutowywania te tranzystorki troche sie nagrzaly ale tak nie ze parzyly zle czulem w palcach ze gorace, nic im sie nie stalo czasem?
  • REKLAMA
  • #8 1176922
    altus1
    Poziom 18  
    Witam
    Zapomniałem jeszcze o tym,że korektor oprócz napięcia zasilającego otrzymuje również ze wzmacniacz dodatkowe napięcie sterujące pracą eqalizera.Napięcie to wchodzi na K3 do bazy tranzystora T 107.(podłącz K3 przez rezystor 1kOhm do +15V w zasilaczu korekora.)
    Co do temperatury tranzystorów-są dobre, tranzystory wytrzymują takie temperatury.Po wylutowaniu tranzystorów sprawdź czy zasilanie podłączyłeś do emiterów.
    To musi działać, chyba,że korektor był uszkodzony wcześniej.
    Pozdrawiam
  • #9 1179781
    rezzou
    Poziom 11  
    hmmm mam wzmacniacz juz, ale albo korektor juz byl uszkodzony albo ja cos zepsulem, bo nic sie nie swieci, jak to sprawdzic?
  • #10 1179877
    altus1
    Poziom 18  
    Witam
    Podłącz korektor pod wzmacniacz i posprawdzaj napięcia po stabilizatorach powinno być ok +/-15V
    Pozdrawiam
  • #11 1181643
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    to ze stabilizator sie niemiłosiernie grzeje to normalne w tych kolektorach w sumie w jednym małym tranzystorku stabilizuje sie 23V:-)nie polecam dotykania obu stabilizatorów palcami moze zdrowo pokopac....a osobiscie uwazam ze na+/-12 tez powinno działac cały uklad korektora jest wykonany na poczwórnych wzmacniaczach operacyjnych seri LM324 jak mnie pamiec nie myli:;-)a one mysle ze ptrzy +./-12V jescze chyba pójda:-)a jezeli korektor ci nie działa moze to byc wina ze cos niechcaco pokopałes pokombinuj z sygnałem stBY:-)jezeli napiecia masz w porzadku...a z jakim wzmacniaczem bedzie jezdził korektor ws504 czy ws502????
  • #12 1181728
    rezzou
    Poziom 11  
    hmm ja chyba zaniose go komus kto sie lepiej zna:] ,a hulal bedzie z ws502

Podsumowanie tematu

✨ Diora FS-502 jest zasilana napięciem symetrycznym około 38V przez wtyczkę DIN. Próba zasilenia wzmacniacza napięciem 12V bezpośrednio nie jest skuteczna, ponieważ układ zawiera stabilizator obniżający napięcie do około +/-15V. Możliwe jest zasilanie układu niższym napięciem, ale wymaga to modyfikacji, takich jak wylutowanie tranzystorów T105 i T106 stabilizatora i podłączenie symetrycznego zasilania +/-12V lub +/-15V bezpośrednio do emiterów tych tranzystorów oraz masy do punktu K7 na płytce. Dodatkowo korektor wymaga napięcia sterującego podawanego na bazę tranzystora T107 (pin K3) przez rezystor 1kΩ do +15V. Po takich modyfikacjach układ powinien działać, jednak w praktyce pojawiły się problemy z działaniem korektora, co może wynikać z uszkodzenia lub błędów w podłączeniu. Stabilizatory i tranzystory mogą się nagrzewać podczas pracy, co jest normalne. Układ korektora oparty jest na wzmacniaczach operacyjnych LM324. Zalecane jest stosowanie oryginalnego zasilania 38V lub wykonanie przetwornicy podnoszącej napięcie z 12V do +/-38V, aby uniknąć konieczności ingerencji w układ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA