Mam problem ze stosunkowo głośną pracą mojego laptopa Asus. Chodzi mianowicie o wiatrak którego słychać często w stopniu większym niż normalnym. Gdy włączam komputer chodzi cichutko jednak po kilku minutach wiatrak zaczyna nabierać obrotów. Nie są to maksymalne obroty które znam i doświadczyłem ich jakiś czas temu jednak szum wydaje się uciążliwy. Wszystko to odbywa się nawet podczas korzystania z internetu nie mówiąc już o załączonych jakichś "ciężkich" programach. Podczas przeglądania internetu gdy natrafiam na stronę z mocną grafiką bądź jakimiś informacjami na żywo od razu wiatrak nabiera obrotów. Szum wiatraka trwa kilka minut by potem uspokoić się ale za chwilę ponownie obroty się zwiększają. I tak w kółko. Bywa że zwiększona praca wiatraka trwa cały czas nawet gdy nic nie robię z komputerem. Na przykład teraz komputer pracuje normalnie. W ogóle praktycznie nie słychać wiatraka. W niedzielę otworzyłem dolną część laptopa aby zobaczyć czy nie ma tam może kurzu. Kurz był owszem ale bez przesadyzmu myślałem że będzie gorzej i to jest przyczyna. Oczyściłem wszystko to do czego miałem dostęp. Z samego wiatraka ciężko było usunąć kurz jednak w zdecydowanej większości pozbyłem się go. Najlepiej to by było wziąć szmatkę i wyczyścić poszczególne szczebelki ale nie jest to za proste. Ogólnie to nie wiem czy wina leży po stronie kurzu bo jak pisałem nie znalazłem go tam za wiele a szum wiatraka jest nadal. Co może być przyczyną zwiększonej pracy wentylatora? Może w kompie jest jakiś syf w sensie wirusa czy coś... Antywirus nic nie wykrywa podobnie jak Malware Bytes.
Może jakiś program obciąża system? Podobno są jakieś programy które są w stanie pokazać który z zainstalowanych programów znacznie obciążają system. Ostatnio zainstalowałem antywira Kasperskiego. Czy aby to nie on jest sprawcą? Przedtem miałem Noda i Nortona i wydaje mi się że wszystko chodziło ciszej...
Fotka przedstawia temperaturę po jakichś 20-30 minutach od włączenia po przyjściu z pracy. Wiatrak tylko trochę więcej "szumi".
Może jakiś program obciąża system? Podobno są jakieś programy które są w stanie pokazać który z zainstalowanych programów znacznie obciążają system. Ostatnio zainstalowałem antywira Kasperskiego. Czy aby to nie on jest sprawcą? Przedtem miałem Noda i Nortona i wydaje mi się że wszystko chodziło ciszej...
Fotka przedstawia temperaturę po jakichś 20-30 minutach od włączenia po przyjściu z pracy. Wiatrak tylko trochę więcej "szumi".