logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus - Głośna praca wentylatora, co może być przyczyną?

emarti 01 Paź 2012 21:37 3054 5
REKLAMA
  • #1 11367769
    emarti
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Mam problem ze stosunkowo głośną pracą mojego laptopa Asus. Chodzi mianowicie o wiatrak którego słychać często w stopniu większym niż normalnym. Gdy włączam komputer chodzi cichutko jednak po kilku minutach wiatrak zaczyna nabierać obrotów. Nie są to maksymalne obroty które znam i doświadczyłem ich jakiś czas temu jednak szum wydaje się uciążliwy. Wszystko to odbywa się nawet podczas korzystania z internetu nie mówiąc już o załączonych jakichś "ciężkich" programach. Podczas przeglądania internetu gdy natrafiam na stronę z mocną grafiką bądź jakimiś informacjami na żywo od razu wiatrak nabiera obrotów. Szum wiatraka trwa kilka minut by potem uspokoić się ale za chwilę ponownie obroty się zwiększają. I tak w kółko. Bywa że zwiększona praca wiatraka trwa cały czas nawet gdy nic nie robię z komputerem. Na przykład teraz komputer pracuje normalnie. W ogóle praktycznie nie słychać wiatraka. W niedzielę otworzyłem dolną część laptopa aby zobaczyć czy nie ma tam może kurzu. Kurz był owszem ale bez przesadyzmu myślałem że będzie gorzej i to jest przyczyna. Oczyściłem wszystko to do czego miałem dostęp. Z samego wiatraka ciężko było usunąć kurz jednak w zdecydowanej większości pozbyłem się go. Najlepiej to by było wziąć szmatkę i wyczyścić poszczególne szczebelki ale nie jest to za proste. Ogólnie to nie wiem czy wina leży po stronie kurzu bo jak pisałem nie znalazłem go tam za wiele a szum wiatraka jest nadal. Co może być przyczyną zwiększonej pracy wentylatora? Może w kompie jest jakiś syf w sensie wirusa czy coś... Antywirus nic nie wykrywa podobnie jak Malware Bytes.

Może jakiś program obciąża system? Podobno są jakieś programy które są w stanie pokazać który z zainstalowanych programów znacznie obciążają system. Ostatnio zainstalowałem antywira Kasperskiego. Czy aby to nie on jest sprawcą? Przedtem miałem Noda i Nortona i wydaje mi się że wszystko chodziło ciszej...

Fotka przedstawia temperaturę po jakichś 20-30 minutach od włączenia po przyjściu z pracy. Wiatrak tylko trochę więcej "szumi".

Asus - Głośna praca wentylatora, co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 11367823
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Wymieniałeś pastę na cpu i gpu?
  • REKLAMA
  • #3 11367870
    emarti
    Poziom 15  
    Nie, bo nie wiem czy mogę się za to zabrać. Gdzie taką pastę się kupuje, jaka jest jej fachowa nazwa i ile by wzięli w serwisie za ogólne sprawdzenie problemu? Coś się tam znam. Nie boję się otwierać sprzętu jednak zawsze obawa jest. Jeśli miałbym dać komuś 50 zł to wolę takie rozwiązanie niż samemu grzebać. Rozumiem że pastę wymieniam pomiedzy radiatorem a procesorem tak?
  • REKLAMA
  • #4 11367894
    11111olo
    Poziom 42  
    Jeśli nie masz pojęcia jak to zrobić to faktycznie lepiej to oddać fachowcowi. Ile skasują to nie wiem - musisz popytać.
  • REKLAMA
  • #5 11367920
    emarti
    Poziom 15  
    Pojęcie jakieś mam :-) Nie jeden raz udało mi się coś zrobić w elektronice jednak z czymś takim spotkam się pierwszy raz.
  • #6 11367927
    11111olo
    Poziom 42  
    Jak zdjąć chłodzenie nikt Ci nie będzie pisał albo jak nałożyć pastę - to bez problemu znajdziesz u wujka google.
REKLAMA