logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PWhirlpool AWO 8123 - kontrolka "drzwi zamknięte" mruga, pralka nie st

ultravioletxxx 01 Paź 2012 22:30 2775 4
REKLAMA
  • #1 11368030
    ultravioletxxx
    Poziom 2  
    nie znam się na tym ale chcę to ogarnąć sam... pomoc mile widziana.

opis problemu: pralka włącza się, zaczyna działać pompa(usiłuje wydalić resztki wody), coś "pyknie" i zamiast startować zapala się czerwona kontrolka drzwi zamkniętych... drzwi blokuje więc aby je otworzyć muszę włączyć "anulowanie" programu.

w przeszłości ktoś zawiesił się na drzwiczkach i był problem z uruchomieniem ale wystarczyło po zapaleniu się w/w kontrolki lekko podnieść drzwiczki do góry i rygiel załapywał. ów harcerski sposób już nie działa.

na forum wyczytałem, że należy przede wszystkim sprawdzić "szczotki"... okej tylko co to, gdzie to i jak wygląda?

wiek pralki, ok. 7 lat.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11368039
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Szczotki w silniku.
  • REKLAMA
  • #3 11368075
    ultravioletxxx
    Poziom 2  
    okej - taka diagnoza pojawia się najczęściej w przeglądanych przeze mnie tematach zawierających opis problemu z kontrolką "drzwi zamknięte".

z wymianą nie będzie problemu(chyba) - znalazłem film na youtube. chciałbym jednak dopytać czy zużyte szczotki można zastąpić jakimiś "noł nejmami" czy raczej fatygować się zakupem oryginalnych(jeżeli takowe istnieją)?
  • REKLAMA
  • #4 11368123
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Najpierw sprawdź w jakim są stanie, bo nie koniecznie jest ich wina (choć prawdopodobieństwo duże).
  • #5 11369911
    ultravioletxxx
    Poziom 2  
    po wyjęciu silnika i odkręceniu szczotek okazało się, że zostały z nich same kikuty. wymieniłem na nowe i... pralka działa :D

rewelacyjne uczucie zrobić coś samodzielnie. zhudomel dzięki wielkie za odpowiedź :)
REKLAMA