logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWE 6727/P – pralka nie startuje, świeci kontrolka otwartych drzwi

Aldona1 07 Lip 2011 09:40 4625 6
REKLAMA
  • #1 9691527
    Aldona1
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    mam problem z pralką a mianowicie od pewnego czasu, nie chciała mi się uruchomić od razu po wybraniu programu, ale przycisk opóźnienia startu nie był włączony, po anulowaniach programu i po kilku próbach zaczynała prać, ale teraz po wybraniu programu, zaraz zapala się kontrolka informująca,że drzwiczki są otwarte, a są zamknięte, no i nie chce się uruchomić, dodam, że wsad jest w niej od góry.
    Proszę o radę, czy tu czujnik nie działa, czy może z tym zamkiem jest coś nie tak?
    dodam, ze kontrolka serwis się nie pali, a chyba powinna jakby było coś z czujnikiem?

z góry dziękuję
    Aldona
  • REKLAMA
  • #2 9691699
    krzysiek12sos
    Poziom 27  
    Ocena: 85
    Wygląda na to że może być uszkodzony czujnik zamykanie drzwiczek i trzeba będzie wezwać fachowca który to sprawdzi i wymieni.
  • REKLAMA
  • #3 9692048
    Aldona1
    Poziom 9  
    a jaki to może być koszt tak w przybliżeniu? ( chodzi mi o czujnik plus naprawa) ?, szkoda, że nie stało się to rok wcześniej, była jeszcze na gwarancji,
    i mam jeszcze jedno pytanie bo mam starą pralkę tzn. poprzedniczkę aktualnej model AWT 5077/3 - 750, nie wirowała i nie wypompowywała wody, reszta była ok , tam co prawda nie ma tej diody na pralce informującej o drzwiczkach otwartych, no bo jest starsza, ale czujnik jakiś blokujący te drzwi musi być, no bo tam była też taka blokada czy to może pasować? i gdzie należy szukać tego czujnika?
  • Pomocny post
    #4 9692078
    krzysiek12sos
    Poziom 27  
    Czujniki takie raczej nie kosztują zbyt dużo, myśle że do 50zł + naprawa anie jestem serwisantem pralek to nie wiem ile biorą. A co do starej pralki to czujnik raczej nie będzie pasował bo co model to robią inne.
  • REKLAMA
  • #5 9692299
    Aldona1
    Poziom 9  
    ok, bardzo dziękuje

Dodano po 5 [godziny] 49 [minuty]:

jednak znowu proszę o pomoc, gdyż udało mi się uruchomić pralkę bez wymiany tego czujnika, nie wiem poprostu załapała, ale na koniec prania ( wykonała cały cykl) zapaliły się wszystkie diody, w tym serwis, i błąd F13, i nie chce się otworzyć, przypominam sobie ze jakieś pół roku temu też była taka sytuacja tyle, że pralka normalnie się otworzyła, ale postała 1 dzień, zresetowałam program i normalnie prała, wtedy pomyślałam, że to może dlatego że wtedy coś elektrownia naprawiała i kilkakrotne na chwile był wyłączany prąd. Co to może być tym razem?

z góry dziękuje za odpowiedź
    Aldona
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9693768
    krzysiek12sos
    Poziom 27  
    Coraz więcej pojawia się błędów i chyba naprawde bez fachowca to się nie obejdzie.
    Im wcześniej tym może być taniej.
  • #7 9694310
    Aldona1
    Poziom 9  
    to szkoda,a gdzie ten czujnik od zamkniętych drzwiczek się znajduje?
    no bo muszę wiedzieć co mam wymienić i co kupić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Whirlpool AWE 6727/P, która nie uruchamia się prawidłowo. Po wybraniu programu zapala się kontrolka informująca o otwartych drzwiczkach, mimo że są one zamknięte. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie czujnika zamykania drzwiczek lub problem z zamkiem. W odpowiedziach sugerowane jest, że czujnik może być uszkodzony i wymaga wymiany, a jego koszt to około 50 zł. Użytkownik wspomina również o wcześniejszych problemach z pralką, w tym błędzie F13 oraz sytuacjach związanych z przerwami w dostawie prądu. Wskazano, że naprawa powinna być przeprowadzona przez fachowca, a lokalizacja czujnika zamykania drzwiczek jest istotna dla dalszych działań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA