logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żarówka LED mruga co kilka sekund gdy kontakt jest wyłączony

fnx10 02 Paź 2012 08:14 33885 2
REKLAMA
  • #1 11368565
    fnx10
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam. Wczoraj zaobserwowałem jak dla mnie dość nietypowe zjawisko - mianowicie po zakupieniu żarówek LED z gwintem G9 (3,5W) i wymianie ich w lampie przy "zgaszonym" świetle żarówki mrugają co jakieś 5 sekund. PO "zapaleniu'" światła świecą normalnie elegancko. żarówki założyłem do 2 kinkietów i tu ta sama sytuacja. Najdziwniejsze teraz - jest lampa z 3 żarówkami. gdy wepnę do niej 3 ledowe , sytuacja jak w przypadku kinkietu z 1 żarówka powtarza się - czyli wszytskie 3 żarówki w tej lampie mrugają co jakieś 5 sekund (efekt stroboskopu) ale jak wyciągnę z tej lampy 1 żarówkę LED i wepnę "normalną" 35W (nie ledowa) to jest spokój - przestaja mrugać - tak więc w lampie mam teraz 2x LED i 1 normalną. Aby żarówki w lampie nie mrugały w lampie musi siedzieć żarówka NIe LEDowa - oczywiście cały czas na "wyłączonym" kontakcie. Dom jest świeżo wybudowany więc i instalacja świeża. Co dla mnie jest małym szokiem. To na pewno nie wina żarówek bo sprawdzałem 5 sztuk w 3 różnych lampach i wszędzie efekt ten sam.
  • REKLAMA
  • #2 11368582
    ziomus90210
    Poziom 35  
    Ocena: 560
    W kontakcie (włączniku) masz zapewne podświetlenie czyli w położeniu wyłączony neonówka jest wpięta szeregowo z żarówką (LED) powoduje to przepływ mlutkiego prądu który jednak po jakimś czasie ładuje kondensator przetworniczki w żarówce (LED , świetlówka) do poziomu w którym następuje start zasilacza, na chwilkę oczywiście bo kondensator szybko się rozładowuje i sytuacja się powtarza. Wywal podświetlenie z włączników lub zmień sposób ich podłączenia ale to trudne bo brakuje przewodów.
  • #3 11368597
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    3.1.16. Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
REKLAMA