logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapamiętać udostępnioną drukarkę sieciową między Windows 7 a XP?

Boczuś 02 Paź 2012 15:06 2034 6
REKLAMA
  • #1 11369537
    Boczuś
    Poziom 9  
    Witam,
    Mam dwa komputery.
    Jeden komp z windows 7 z podpięta do niego drukarką USB i udostępnioną.
    Na drugim kompie z XP daje start/uruchom wpisuje \\ ip kompa z windows 7. Wpisuje login i haslo i wyskakuje mi ta udostepniona drukarka. Klikam ją zeby zainstalowala sie na kompie z xp.
    Drukarka sie instaluje i drukuje po sieci.. ale po restarcie kompa..nie ma już dostępu do tej drukarki i trzeba operacje powtarzać.. czyli wchodzić na komp z windows 7 wpisywac login i hasło.
    Jak zrobić żeby mi na stale zapamiętało tą udostępniona drukarke, zebym za kazdym razie nie musiał sie logowac z kompa xp na komp z win7 i wpisywac tego loginu i hasła.
  • REKLAMA
  • #2 11369550
    norek1991

Poziom 19  
    Ocena: 62
    Na kompie z XP: Panel sterowania/Konta użytkowników/twoje konto/zarządzaj moimi hasłami sieciowymi wybierz opcję dodaj wpisz adres, login, hasło i zatwierdź :)
    Konto firmowe:
    Wiresystems
    Borowikowa 9, Bojano, 84-207 | Tel.: 508XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://wiresystems.pl
  • REKLAMA
  • #3 11369571
    Boczuś
    Poziom 9  
    dziękuje, sprawdze po powrocie do domu i dam znać :)
  • REKLAMA
  • #4 11371978
    Boczuś
    Poziom 9  
    Wszystko było ok gdyby nie to że to jest Windows XP HOME i nie ma tam opcji 'dodaj' tak jak w professional.
  • #5 11371996
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    zawsze możesz użyć polecenie
    net use w jakimś skrypcie odpalanym z autostartu.

Przy wpisywaniu loginu i hasło powinno być pole do zaznaczenia aby zapamiętał hasło.
  • #6 11372724
    Boczuś
    Poziom 9  
    własnie chodzi o to ze nie ma opcji zapamiętania hasła
  • REKLAMA
  • #7 11375533
    Boczuś
    Poziom 9  
    dzieki za pomoc..
    użyłem skryptu z net use ..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma dwa komputery: jeden z Windows 7 z podpiętą drukarką USB, a drugi z Windows XP. Po udostępnieniu drukarki z Windows 7, użytkownik napotyka problem z koniecznością ponownego logowania się na komputerze z XP po każdym restarcie. W odpowiedziach zasugerowano dodanie hasła do konta użytkownika w XP, jednak użytkownik zauważył, że w wersji Home nie ma takiej opcji. Alternatywnie, zaproponowano użycie polecenia "net use" w skrypcie uruchamianym przy starcie systemu, co użytkownik ostatecznie zastosował.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA