logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Urządzenie wielofunkcyjne, proszę o poradę

12chinczyk 02 Paź 2012 17:20 3201 9
REKLAMA
  • #1 11369925
    12chinczyk
    Poziom 10  
    Witam,

Bardzo bym prosił forumowiczów o pomoc w wyborze sprzętu, gdyż jestem zupełnym laikiem w tej kwestii, coś niecoś czytałem tu i tam, ale nic mi to nie pomogło. Dlatego chce poradzić się fachowców.

Szukam urządzenia wielofunkcyjnego do zastosowań domowych - drukuję ok. 150 stron miesięcznie. W kwestii czy będzie to urządzenie atramentowe czy laserowe - tu proszę o podpowiedź.

Musi być skaner do zgrywania stron lub zdjęć do komputera, możliwość kopiowania stron (coś a'la xero) no i oczywiście sposobność drukowania. Generalnie drukuję 90 % tekstów (gdzie 95% jest koloru czarnego), ale jednak czasem kolorów też trzeba użyć, aczkolwiek zdjęć nie drukuję więc nie musi być dobra jakość druku kolorowego.

Oczywiście podstawą jest tania eksploatacja urządzenia, nie mam zamiaru nabijać kasy producentom ani na to pieniędzy. Muszą być albo BAAARDZO tanie tusze, ewentualnie możliwość dolewania tuszu, w przypadku laserówek tak samo, musi być możliwość bezproblemowych regeneracji czy kupna taniutkich zamienników, do tego bez żadnych chipów liczących czy sprawdzających stan ilości tuszu, lub bezproblemowa możliwość obejścia/wyłączenia/dezaktywowania/resetu czy coś w tym stylu tych pierdół zwiększających niepotrzebnie koszty. W dotychczasowym beznadziejnym urządzeniu wielofunkcyjnym - Brother DCP 115C np. było tak, że jak się kończył jeden kolor to nawet na czarno drukować nie można było - denerwowało mnie to tak, że aż przywaliłem któregoś dnia w to urządzenie i już nie działa - i dobrze !!! badziewie szajsowate. W ogóle to cenię urządzenia solidne, i takiego też szukam, żeby nie było za delikatne.
    Tak więc urządzenie musi działać, skaner zawsze (bez względu na to czy tusze/tonery są czy nie ma), a drukować też musi nawet jeśli nie ma kolorów. O żadnych chipach nie chcę słyszeć lub też żeby nie utrudniały czyli bezproblemowa możliwość ich obejścia.

Budżet, cóż - jak najmniej, nie mam kasy teraz, ale 700 zł mogę dać.

Nie potrzebuję żadnych bajerów typu wifi, obsługa sieci, drukowanie z kart pamięci, z pendriva czy duplexa. Będzie podłączona do jednego normalnego komputera stacjonarnego i tyle. Rozmiar w zasadzie nie jest jakiś ważny - mam duże biurko, duży pokój i w ogóle duży dom.

W zasadzie to niektórzy mogą stwierdzić, że nie opłaca mi się kupować takiego urządzenia przy niezbyt wielkich potrzebach, ale ja mieszkam na wsi, do najbliższego punktu ksera czyli do miasta mam ponad 20 km w jedną stronę i nie opłaca mi się jeździć prawie 50 km żeby coś wydrukować, skserować lub zeskanować.

Proszę o fachową pomoc, ale taką którą zrozumie, bo nie jestem specjalistą.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11370312
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Ja bym polecił drukarkę wielofunkcyjną laserową ale kolorowa to droga eksploatacja więc mono czyli czarną samsunga scx-4600 dość trwała nie ma z nią problemów skaner oczywiście kolorowy więc do kompa w kolorze można zgrać tania eksploatacja samemu można regeneroawać a i na chipa jest sposób wydajność jakieś 2-2,5tyś z tonera jak na razie bezawaryjna moi klienci mają i żadna się nie posypała a pracuja w biurze koszt nowej ok.400zł
  • REKLAMA
  • #3 11371772
    sundayman
    Poziom 26  
    Ocena: 399
    Dopiero co był podobny temat chyba...

Ja w zbliżonej cenie kupiłem Brothera MFC-J825DW.
    I polecam.

Komplet tuszy 25 zł (są 4 kolory, można wymienić każdy z osobna, więc tym lepiej).
    Tusze nie mają żadnych chipów.

Jest skaner, automatyczny podajnik do skanera, fax, możliwość druku na CD, wbudowane WiFi, dotykowy LCD.

Ja drukuję podobną ilość dokumentów - kilkadziesiąt miesięcznie.
    Od początku roku zużyłem 2 komplety - znaczy zużyłem jeden, drugi się kończy, dziś kupiłem sobie za 25 zł zapasowy zestaw.

Urządzenie przyjemne - jest to mój pierwszy Brother, do tej pory miałem HP. Canona, na szafie stoi HP Laser Jet 1600 kolor, w którym dawno temu skończyły się tonery - brother wygląda na bardzo ekonomiczne rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #4 11378183
    12chinczyk
    Poziom 10  
    Widzę, że chyba za długi post napisałem, bo nawet nikomu się nie chce go czytać - wnioskuję po małym zainteresowaniu i raptem dwóch odpowiedziach, za które serdecznie dziękuję :)

Co do urządzenia Samunga scx-4600 nie ma go już chyba w sprzedaży, a ten Brother MFC-J825DW to jakiś niby kombajn z bajerami, a ja jestem stara szkoła - im więcej bajerów tym szybciej się zepsuje.

Poza tym po kilku dniach doszedłem do wniosku, że chciałbym laserówkę czarno-białą, kolorowa jest za droga w kupnie i utrzymaniu, a kolorów jednak używam bardzo sporadycznie. Poza tym nie chcę się bawić w jakieś tusze ciągle - wolę raz kupić toner i mieć to gdzieś, do czasu regeneracji, resetu chipa (najlepiej, żeby nie było go w ogóle) lub ostatecznie kupieniu zamiennika.

Prosiłbym więc po sprecyzowaniu moich wymagań o podanie mi kilku urządzeń odpowiadających mi pod tymi warunkami.

PS. W ogóle uważam, że robią ludzi w wała kosztami tych urządzeń i kosztami eksploatacji. Uważam, że nawet zestaw atramentów za dwie dychy to zdzierstwo, no 8 zł za komplet to bym zrozumiał, tak samo z tonerami, 25 zł to max.

Dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #5 11378236
    sundayman
    Poziom 26  
    Ciężko ci będzie.
    Nowe (współczesne) laserówki są bardzo kłopotliwe, i wątpię żebyś znalazł coś, co się wygodnie "resetuje".

Dlatego ja właśnie zrobiłem tak, że do koloru mam wspomnianego brothera, a jak muszę coś w czerni tylko i dużej ilości, to mam starą Laser Jet 1100 (specjalnie kupioną w tym celu za całe 100 zł chyba). Wymieniłem sobie w niej rolkę ciągnącą papier (za grosze), toner do niej to chyba za 40 zł, starcza na jakieś Bóg wie ile, i gitara.

Oczywiście nie jest ona bardzo szybka, ale to jest sprzęt nie do zatłuczenia, najgorsze co tam się dzieje po paru latach to te rolki ciągnące papier.

Jak kupowałem parę lat temu ten kolor LJ 1600, to też kombinowałem, wydawało mi się, że potem sam sobie będę napełniał tonery, ale po jednym razie mi się odechciało...
  • #6 11379256
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    Z racji że potrzebujesz urządzenia które drukuje w kolorze ( laserowe urzadzenia drukujące w kolorze sa drogie ) i stawiasz na ekonomię użytkowania to poszedł bym w kierunku atramentowego urządzenia wyposażonego w system CISS ( system stałego zasilania w tusz ). Ja od kilku lat pracuję na HP Photosmart C7280 gdzie zastosowałem takowy system i muszę powiedzieć że nie zamienię na nic innego.
    Koszt drukowania w kolorze ponizej 5 goszy za stronę a w czerni ponizej 3 groszy - koszty liczone od całego zestawu łacznie z urzadzeniem. Jesli policzyć tylko koszty materiałów eksploatacyjnych to okaże się że koszt drukowania schodzi ponizej 1,5 / 1 grosza za stronę.
    Nie ma wymiany wkładów atramentowych bo sa zastoswane chipy samoresetujace, nie martwimy sie o tusz w pojemnkach bo tego piluje pompa tuszy. Co musimy zrobic to tylko pilnować aby tusz znajdował sie w pojemniku zbiorczym, oraz przynajmniej raz na tydzień , raz na dziesięć dni coś wydrukować ( w ten sposób zachowujemy sprawność dysz drukujących).
    Wiecej informacji na PW.
  • #7 11380063
    sundayman
    Poziom 26  
    Stan ma oczywistą rację. Ja właśnie też kombinowałem przed zakupem na tym CISS,em
    ale w sumie ten Brother co go reklamuję (ciekawe czy mi ktoś zapłaci :) ), to właśnie jest
    CISS :), bo tusze ma z boku, nie w głowicy.
    A jak kupisz sobie te cartridge puste, to otwierasz koreczek, wlewasz tusz i po zabawie. Dokładnie tak jak w CISS, ale bez wystających z drukarki rureczek itp.

Ja się nie bawię w to wlewanie, ale jakby co , to wystarczy kupić na allegro te cartridge z koreczkami.

A teraz czekam na przelew od Brothera za reklamę!

Moderowany przez rys57:

• #8 11380349
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam. Uzywam juz drugiego Brothera-DCP330C od ok 5 lat i jest ok. Pierwszy to był chyba 115 i sprzedałem znajomej, bo jej HP padło. Przed Brotherami miałem HP i po 11 miesiącach padło, wymienili na nowe, też fiksowało. Nigdy nie kupię HP. Brother to firma japońska a produkcja w Austii. Pytający chciałby atramenty po 1 zł a i tak są tanie.Za małą kasę nic dobrego nie kupi się!
  • #9 11400703
    Szadol
    Poziom 9  
    Żeby nie zaczynać nowego wątku - jestem w podobnej sytuacji co 12chinczyk - ostatnim razem drukarkę kupowałem jakieś 7 lat temu, i to tylko do zastosowań biurowych.
    Obecnie szukam czegoś na czym mógłbym wykonywać wydruki biurowe/kolorowe/fotograficzne w formacie a4, ale także od czasu do czasu a3 (tylko zwykłe kolorowe). Do tego standardowo xero i skaner. Nie drukuje często i dużo, nie zależy mi na maksymalnie niskich kosztach eksploatacji.
    Myślałem o modelu MFC-J5910DW, ale nie mam rozeznania czy urządzenia do A3 (i tej firmy) w takiej cenie są coś warte czy jednak trzeba zainwestować więcej ?
  • #10 14530396
    12chinczyk
    Poziom 10  
    Cóż - nie chcę odświeżać tematu sprzed 2,5 roku, ale skoro dostałem maila od serwisu elektroda.pl z zapytaniem jak sobie poradziłem to napiszę jak rozwiązałem problem - a nuż komuś się przyda :).

Kupiłem nową drukarkę laserową - BROTHER HL-2135W i nowy skaner EPSON Perfection V330. Jestem z drukarki w miarę zadowolony, ale oczywiście są mankamenty. Trzeba czasem resetować ją przy wymianie tonera, bo nie chce drukować - podejrzewam, że jakiś czip tam jest. Ale jest to bardzo łatwe i skuteczne. Na szczęście mam kolegę, który wie jak obchodzić takie rzeczy więc mi co jakiś czas pomaga jak sobie nie do końca radzę. Są filmiki na youtube jak to się robi. Tonery są na zadowalającym poziomie cenowym, ale ja zawsze na ceny narzekam więc tradycyjnie napiszę, że mogłyby być tańsze. Są też całkiem wydajne. Napiszę tak - nie znalazłem nic na lepszym poziomie cena/jakość/wydajność/bezawaryjność/łatwość obsługi - i dlatego ją kupiłem.

Co do skanera to jestem bardzo zadowolony, choć dość długo skanuje, za to w świetnej jakości. Ma też przystawkę do skanowania slajdów :D a mam ich dużo z lat osiemdziesiątych więc bardzo mi się to przydaje do przeniesienia kolekcji zdjęć z dawnych czasów :)

Pozdrawiam Czytających i mam nadzieję, że choć jednej osobie pomógł ten wątek :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje urządzenia wielofunkcyjnego do zastosowań domowych, preferując model czarno-biały z tanimi kosztami eksploatacji. Forumowicze polecają różne modele, w tym laserowe i atramentowe. Samsung SCX-4600 jest rekomendowany jako trwały model laserowy, ale nie jest już dostępny. Brother MFC-J825DW z systemem CISS jest chwalony za niskie koszty tuszy i funkcjonalność. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy z resetowaniem chipów w nowych laserówkach. Ostatecznie, użytkownik zdecydował się na Brother HL-2135W oraz skaner Epson Perfection V330, zadowolony z wydajności i jakości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA