logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kontrolka poduszki powietrznej świeci po problemach z akumulatorem w VW Polo 1.4 MPi 2001

Zibu 27 Sty 2005 23:40 42171 10
REKLAMA
  • #1 1174970
    Zibu
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Mialem mały problem ostatnio z akumulatorem w VW POLO1.4 MPi 2001.

A wiec. Padł ostanio akumulator z niewiadomych przyczyn, teraz jest już ok. Od tej chwili zaczeła swiecić cały czas kontrolka od Poduszki. Wcześniej tylko pokazywala się gdy zapalałeś a potem gasłą. Teraz świeci Cały czas.

Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1175127
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1178514
    grabarz1
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    trzeba wykasowac blad poduchy , jest to klasyczny przypadzek. mozna jeszcze sprawdzic prad ladowania i w zadnym wypadku nie odpalac auta z prostownika z funkcja "rozruch" osobiscie sie spidkalem w audicy z uszkodzeniem sterownika poduszek, po odpalaniu na rozruchu.
  • #5 1180369
    Zibu
    Poziom 13  
    Dzięki a może wiecie ile takie badanie kosztje i czy jest możliwośc sparawdzenia czy ktoś skasowal błąd przed moim kupieniem tego autka a samochód byl bity i np. nie posiada już jakiejś poduszki??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 1182788
    Zibu
    Poziom 13  
    mieszkam 200 m od tego zakładu i nieowedzialem że tam jest auto elektronika jeszcze niedawno byla tam wypozyczalnia przyczep. podjedziemy zobaczymy. czy ty korzystałeś z usług tego zakłądu ??

Dzieki elektrit
  • #8 1258256
    bartosz_r
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ja mam ten sam problem.Czy ktoś wie może jak wykasowac ten błąd bez wizyty w serwisie.Ponoć że można zmostkować kostkę diagnostyczną.
  • #9 1259287
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 372
    Do tego wystarczy bardzo prosty face Vag. Znajdziesz na ten temat bardzo dużo tu na forum, wystarczy poszukać. Ale jeśli nigdy nie grzebałeś w takich sprawach to będzie troche trudne. Jeśli chcesz troche info na ten temat to służę pomocą. Na allegro znajdziesz taki sprzęt za niewielkie pieniądze. Na opto albo na max 232 mam taki do sprzedania :)
    Pozdrawiam miłej lektury.
  • #10 1262346
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1288274
    bartosz_r
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Byłbym ci wdzięczny za jakiekolwiek materiały.Vw(polo) jest z 2000r ma 16 pinową kostkę.Jak możesz poślij mi na poczte r_bartosz(_at_)pf.pl.Jeśli sprzedajesz te kable to jestem zainteresowany.

Podsumowanie tematu

✨ Po awarii akumulatora w VW Polo 1.4 MPi z 2001 roku kontrolka poduszki powietrznej zaczęła świecić się stale, zamiast gasnąć po zapłonie. Przyczyną jest najprawdopodobniej zapisany błąd w sterowniku poduszek powietrznych spowodowany niskim napięciem zasilania (poniżej 9 V). Konieczne jest wykonanie diagnostyki komputerowej poduszki powietrznej i wykasowanie błędu. Zaleca się sprawdzenie prądu ładowania akumulatora oraz unikanie uruchamiania auta z prostownika z funkcją "rozruch", gdyż może to uszkodzić sterownik poduszek. Możliwe jest samodzielne wykasowanie błędu za pomocą interfejsu diagnostycznego typu VAG, dostępnego na rynku jako prosty kabel z oprogramowaniem, jednak wymaga to podstawowej wiedzy z zakresu elektroniki samochodowej. W przypadku braku doświadczenia lepiej skorzystać z usług specjalistycznego serwisu elektroniki samochodowej. Wątpliwości dotyczące historii błędów i ewentualnych uszkodzeń poduszek można zweryfikować podczas diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA