logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LPC11C24 - uCLinux - czy na tym sprzęcie da radę ?

grisha75 03 Paź 2012 18:04 2232 16
REKLAMA
  • #1 11373641
    grisha75
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy na procku LPC11C24 można uruchomić uClinuxa i jak to zrobić (tutorial).
    Chciałbym się tym systemem pobawić, a z ARMów mam "pod ręką" gotową płytkę z LPC11C24.
    Jako terminal wykorzystałbym terminal poprzez RS232 na innym komputerze.
    Czy na tym uruchomi się biblioteka ncurces ?
  • REKLAMA
  • #3 11374033
    grisha75
    Poziom 12  
    A możesz jaśniej, jak już przetrzesz oczy ?
    Na jakim najmniejszym z LPC1xxx mogę uruchomić uCLinux ?
    Czytałem w necie że minimum wymagań to 1MB ram i 1MB flash.
  • REKLAMA
  • #4 11374435
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    No to znajdź takiego LPC1xxx który ma tyle RAMu (może 1MB to za dużo, ale powiedzmy połowa, może 1/3 to minumum) i masz odpowiedź.

4\/3!!
  • #5 11374792
    grisha75
    Poziom 12  
    no tak, racja, ram zewenętrzny jest konieczny
  • REKLAMA
  • #6 11378122
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    to teraz spróbuj podłączyć zewnętrzny RAM do LPC11xx ;] Na upartego pewnie podłączysz, ale:
    a) nie podłączysz go tyle ile potrzeba
    b) nawet jak podłączysz, to nie zmapujesz tej pamięci w przestrzeń adresową procesora
    c) podłączenie równoległego RAMu do procka nie posiadającego dedykowanego kontrolera, jest złożone i wymaga odpowiedniej wiedzy i doswiadczenia
    d) bedziesz bardzo zaskoczony wydajnoscia takiego 'wynalazku' - negatywnie...

Może najpierw sprawdź do jakich zastosowań jest stworzona ta rodzina mikrokontrolerów. Na ten procesor freeRTOS to juz 'dużo'...
  • #7 11387802
    grisha75
    Poziom 12  
    nsvinc napisał:
    Może najpierw sprawdź do jakich zastosowań jest stworzona ta rodzina mikrokontrolerów. Na ten procesor freeRTOS to juz 'dużo'...
    właśnie na razie do problemu podchodzę w sposób zadaniowy nie bardzo zagłębiając się w platformę sprzętową,
    Np. teraz potrzebuję sprzet z podłączonym do niego TFT do napisania na nim prostej aplikacji np. w qt, na której bedzie wyświetlanych kilka buttonow, jakiś pasek postępu, moze wyświetlany jakiś obrazek i może w przyszłości prosta animacja. W tym cały urządzeniu potrzebuję RS232 (moze byc usb) i can. Jak kupię gotowca to w gotowcu potrzebuję tylko rs232 bo i tak musiałbym do niego dorobić płytkę z elektroniką sterowania.
    Pojęcie nie mam w jaki iść sprzęt :
    Czy coś z cortex-M3 i obsługą TFT, czy gotowy moduł cortex-A, czy gotowy rapsberry. Na czym ruszy mi linux na czym uclinux, na ktorym systemie i na jakim sprzecie mogę pisać aplikację pod np. qt. ? Nie wiem czy np. LPC1786 spełni oczekiwania głównie uruchomienia na nim systemu (bo ponoć można), ale co z wydajnoscią wobec i tak niewielkich oczekiwań ?
  • #10 11388632
    tymon_x
    Poziom 30  
    Ocena: 15
    grisha75 napisał:
    Cena niska, ale problem z TFT, jest tylko wyjście video, ten procek nei ma sterownika wyświetlacza TFT, jest za to videoDAC i PAL/NTSC.

Jakbyś przejrzał dokumentację na stronie Freescale to byś wiedział, że słówko nei (?) raczej nie pasuje w zdaniu.

Bez obrazy, ale Twoja wiedza jest znikoma w tej dziedzinie, nie potrafisz ocenić wymagany hardware oraz software, patrząc na zaproponowane propozycje od LPC11xx przez LPC17xx. Wiesz co to MMU ? I czym się wiąże jego brak w uCLinux ? Lepiej dać prawdziwy mikroprocesor (jak i.MX233) i postawić Linux niż bawić się w ten sposób mikrokontrolerami i uCLinux, dla mnie ten twór pozostanie wynalazkiem.
  • REKLAMA
  • #11 11389084
    grisha75
    Poziom 12  
    tymon_x napisał:
    Bez obrazy, ale Twoja wiedza jest znikoma w tej dziedzinie, nie potrafisz ocenić wymagany hardware oraz software, patrząc na zaproponowane propozycje od LPC11xx przez LPC17xx. Wiesz co to MMU ? I czym się wiąże jego brak w uCLinux ? Lepiej dać prawdziwy mikroprocesor (jak i.MX233) i postawić Linux niż bawić się w ten sposób mikrokontrolerami i uCLinux, dla mnie ten twór pozostanie wynalazkiem.
    LPC11xx od którego zaczałem temat to inny projekt, poza tematem "małej" grafiki na TFT.
    Sprawdziłem dokumentację jak sugerujesz i faktycznie procek obsługuje różne rodzaje wyświetlaczy , m.in. TFT o co mi chodziło.
  • #12 11389097
    kred
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Jak chcesz w miarę tanio postawić Qt na Linuksie to możesz zerknąć na parę RaspberryPi i jakieś używane DVD do auta (z wejściem video na cinch).
  • #13 11389102
    grisha75
    Poziom 12  
    Rapsberry PI nie ma pełnej dokumentacji , jakby chcieć zrobić z tego produkt seryjny to trzeba bazować na dostawachod producenta. To jest dobre jako gadżet do domu lub samochodu. Nie sprawdzałem licencjonowania, tzn czy można wkładać malinkę do urządzeń przemysłowych.
    To co zaproponował kolega wyżej (i.MX233) jest w tqfp, bardzo fajne rozwiązanie bo jest możliwość produkcji niskoseryjnej.
  • #14 11389345
    kred
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    OK, umknęło mi że to nie ma być tylko jedna sztuka.

Cytat:
    Np. teraz potrzebuję sprzet z podłączonym do niego TFT do napisania na nim prostej aplikacji np. w qt, na której bedzie wyświetlanych kilka buttonow, jakiś pasek postępu, moze wyświetlany jakiś obrazek i może w przyszłości prosta animacja. W tym cały urządzeniu potrzebuję RS232 (moze byc usb) i can. Jak kupię gotowca to w gotowcu potrzebuję tylko rs232 bo i tak musiałbym do niego dorobić płytkę z elektroniką sterowania.
    Pojęcie nie mam w jaki iść sprzęt :

Pójście w Linux@ARM9 dla kilku buttonów to trochę jak strzelanie z armaty we wróble. Starczy coś na Cortexie-m3 + wbudowany display z touch-panelem, np. coś z tego.
  • #15 11389524
    grisha75
    Poziom 12  
    To zalezy jaki display z TP, jak 240x ... to starczy, ale jak 800x ... albo 1280x ... to już nie wystarczy. Mnie interesuje ten wiekszy, czyli coś jak "słupek kliencki". W przypadku obsługi dużych LCD to zobacz jak niewielkie różnice w cenie hardware są pomiędzy cortexM3 (z obsługą dużego displaya) a modułem na ARM9.
    Jeszcze z 10lat temu, gł. konstruktor firmy w której pracowałem, jak miał wybierać procek to się mocno zastanwiał jak mocno wydajny procesorek stosować (spośród 8-bitowców).
    Mnie bardziej interesuje parametr time-to-market niż cena, bo cena tej elektroniki pomiędzy cortexM3 a ARM9 nie wpływa znacząco na cenę produktu gotowego, który i tak kosztuje sporo.
  • #17 11396936
    grisha75
    Poziom 12  
    No bardzo fajny link podałeś kred.
    Apropo strzelania z armaty do wróbla to myślę jeszcze nad prockiem COTREX-M3 bez systemu operacyjnego ale z obsługą dużego LCD i chyba taki układ szybko "popełnię" w sensie zrobienia szybko pcb na takie coś, bo obudowy sa w LQFP. Tylko mało bibliotek do kicada na te duże procki. Są lib do Eagle, ale konwersja z eagle mi nie wyszła :-( , tzn skrypt chce się otwierać ze schematica a nie z edytora bibliotek.
    edit 19:44 : skrypt z literką b zadziałał :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości uruchomienia systemu uClinux na mikrokontrolerze LPC11C24. Użytkownicy wskazują, że minimalne wymagania dla uClinux to 1MB RAM i 1MB flash, co może być problematyczne dla LPC11C24. Wskazano, że podłączenie zewnętrznego RAM do LPC11xx jest skomplikowane i wymaga zaawansowanej wiedzy. Uczestnicy dyskusji sugerują, że lepszym rozwiązaniem do uruchomienia Linuxa byłby procesor z rodziny ARM9, jak i.MX233, lub Cortex-A. Pojawiły się również pytania o inne platformy, takie jak Raspberry Pi, które mogą być bardziej odpowiednie do projektów z GUI i obsługą TFT. Użytkownicy podkreślają znaczenie wydajności i odpowiednich zasobów sprzętowych dla realizacji projektów z grafiką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA