logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark X364dn - która dioda do wymiany przy spalonym bezpieczniku?

sliver1 04 Paź 2012 14:04 3228 6
REKLAMA
  • #1 11376367
    sliver1
    Poziom 22  
    Ocena: 122
    Drukarka Lexmark przestała się włączać, po wyciągnięciu zasilacza ( Delta EADP-100AF CB ) okazało się, że jest spalony bezpiecznik. Wymieniłem ale ponownie się przepalił. Co obstawiacie?
    Kiedyś miałem podobny przypadek z tym samym modelem, poradziliście, żeby wymienić jedną z diód i drukarka ożyła tylko teraz nie pamiętam która to była dioda a nie mogę odszukać tego tematu.
  • REKLAMA
  • #2 11377122
    dywanelektronik
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Miernik w dłoń, i sprawdzaj, która dioda ma przebicie;) Skoro bezpiecznik znowu trafił szlag, to poszukaj przyczyny, czy nie ma żadnych zwarć itd.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11383611
    sliver1
    Poziom 22  
    dywanelektronik napisał:
    Miernik w dłoń, i sprawdzaj, która dioda ma przebicie;) Skoro bezpiecznik znowu trafił szlag, to poszukaj przyczyny, czy nie ma żadnych zwarć itd.

Sprawdziłem wszystkie diody i przebicia na żadnej nie znalazłem, zwarć też nie namierzyłem. Jedynie co zauważyłem to lekko wybrzuszony kondensator 150uF/400V. Macie jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #4 11383633
    dywanelektronik
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Daj zdjęcie płytki zasilacza od strony elementów i druku.
  • REKLAMA
  • #5 11389359
    sliver1
    Poziom 22  
    dywanelektronik napisał:
    Daj zdjęcie płytki zasilacza od strony elementów i druku.

Wymieniłem bezpiecznik 10A przy włączniku ale po podłączeniu zasilania od razu się spalił. Wszystkie diody prostownicze sprawdziłem i mają przejście tylko w jedną stronę. W lewym dolnym roku jest 6 diód, których multimetrem nie mogę sprawdzić (nie mają przebicia ale też w żadną stronę nie przewodzą). Mają symbol T704.
  • #6 11389462
    leonard40i4
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    Uszkodzony możesz mieć mostek prostowniczy B01 ( przegrzane miejsce z radiatorem). Prawdopodobnie uszkodzony będzie ten kondensator" spuchnięty" oraz tranzystory na radiatorze obok "klucze". Ten kondensator tracąc pojemność uszkadza często lawinowo całą przetwornicę więc laikowi trudno będzie bez schematu skutecznie naprawić.
  • #7 11398910
    sliver1
    Poziom 22  
    Wymieniłem mostek oraz kondensator i zasilacz ożył. Problem uważam za rozwiązany :)

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Lexmark X364dn przestała działać po spaleniu bezpiecznika. Użytkownik wymienił bezpiecznik, ale ten ponownie się przepalił. Po sprawdzeniu diod i braku zwarć, zauważono wybrzuszony kondensator 150uF/400V. Po dalszej diagnostyce zasugerowano sprawdzenie mostka prostowniczego B01 oraz kondensatora. Po wymianie mostka i kondensatora zasilacz został naprawiony, a drukarka ożyła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA