logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Denon PMA 920 - Uszkodzona końcówka mocy, prostokąt na sterowaniu

karbon 04 Paź 2012 14:39 4926 6
  • #1 11376456
    karbon
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Proszę o pomoc w naprawie wzmacniacza Denon PMA 920.
    Uszkodzeniu uległ jeden kanał.

Sprawdziłem półprzewodniki oraz rezystory w torze końcówki.
    Zaznaczone na niebiesko niektóre były uszkodzone, a pozostałe dla spokojnego sumienia wymieniłem.
    Po uruchomieniu wzmacniacza odleciały znowu końcówki mocy.
    W miejscach zaznaczonych na czerwono, pojawia się przebieg ze zdjęcia.
    Wzmacniacz uruchamiam teraz bez TR523, TR525, TR527, TR529.

Denon PMA 920 - Uszkodzona końcówka mocy, prostokąt na sterowaniu Denon PMA 920 - Uszkodzona końcówka mocy, prostokąt na sterowaniu
  • #2 11381151
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Witam,

jeśli uszkadzają się tranzystory końcowe to przyczyny szukałbym albo w przeoczonym, uszkodzonym tranzystorze albo zbyt dużym prądzie spoczynkowym. Zwróć uwagę na transoptor w układzie regulacji prądu spoczynkowego. W tym wzmacniaczu jest taki stary patent Denona "Optical Class A" czy jakoś tak. Polega to na tym, że układ sterujący transoptorem zmienia prąd spoczynkowy (bias) w zależności od poziomu sygnału na wejściu stopnia mocy. Dlatego też w serwisówce jest opisana regulacja tego prądu z użyciem generatora sygnałowego. Możesz też sprawdzić potencjometry 501 i 503. Jeśli uszkodzony był TR517 to może im się dostało.
    Co z diodami w układzie? Czy je również sprawdziłeś? Diody D503,507,509 oraz D513,511,505 mogły też zostać uszkodzone.
    Ten przebieg pojawia się samoistnie czy podłączasz jakiś sygnał na wejście?
    I na koniec czy przy próbie uruchomienia "końcówki" odleciały natychmiast czy chwilę to trwało?

pozdrawiam
  • #3 11381899
    kolos59
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    1. Zacznij od dokładnego sprawdzenia zasilania.
    2. Podłącz końcówki bez nich na pewno nie zadziała.
    3. Skręć potencjometry od prądu spoczynkowego na minimum.
    4. Uruchamiaj wzmacniacz "na żarówkę" tzn. w zasilanie AC230V włącz szeregowo żarówkę 60W. Jak się mocno zaświeci i nie zgaśnie po chwili wyłącz wzmacniacz.
    5. Sprawdź czy działa regulacja prądu spoczynkowego mierząc napięcia na VR501,503 TR517 oraz bezpośrednio na bazach końcówek. Przy skręconych potencjometrach powinno wynosić 0V. Od mniej więcej 0,6V zaczynasz ustalać punkt pracy tranzystorów.

Przebieg z oscy. pojawia się prawdopodobnie, ponieważ układ bez końcówek głupieje. Biorąc pod uwagę patent z transoptorem który przy okazji też sprawdź.
  • #4 11382040
    Diagran6
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Pomiędzy emiterem a kolektorem TR517 powinno być napięcie ok. 2V. Jeśli jest większe, może to wskazywać na uszkodzenie tego tranzystora (przerwa), zwarty C525, uszkodzone diody D519, D521, potencjometr montażowy VR501 ustawiony w skrajnym położeniu (zwarty). Transoptor zostawiłbym w spokoju, z racji wartości rezystorów wstawionych w jego obwodzie E-C (15-35kΩ). Warto pomierzyć i porównać ze sprawnym kanałem napięcia na tranzystorach TR501 i TR503.
  • #5 11411281
    karbon
    Poziom 21  
    Wzmacniacz został naprawiony.
    Wymieniłem spalone rezystory emiterowe i zakupiłem oryginalne tranzystory końcowe Toshiby.
    Poprzednie były firmy PMC - nie wiem co to za wynalazek, ale te dwie pary tranzystorów od razu zadziałały, a PMC odleciały.
    Wzmacniacz jest już wygrzany, na razie dymu nie ma :)
    Ten przebieg występuje wtedy, kiedy nie ma tranzystorów końcowych.
  • #6 11413347
    wkret
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Mam pytanie po ilu sekundach dokladnie zalacza sie przekaznik od glosnikow w tym modelu wzmacniacza .
  • #7 11413420
    karbon
    Poziom 21  
    Załącza się po ok 5s.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uszkodzeniem końcówki mocy w wzmacniaczu Denon PMA 920, gdzie jeden kanał przestał działać. Po wymianie uszkodzonych półprzewodników i rezystorów, wzmacniacz nadal nie działał prawidłowo, a końcówki mocy ponownie uległy uszkodzeniu. Uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie zasilania, regulacji prądu spoczynkowego oraz potencjometrów. Zwrócono uwagę na transoptor w układzie regulacji prądu spoczynkowego oraz na diody w obwodzie. Użytkownik ostatecznie naprawił wzmacniacz, wymieniając spalone rezystory emiterowe i instalując oryginalne tranzystory Toshiby, co przywróciło jego funkcjonalność. Dodatkowo, ustalono, że przekaźnik głośników załącza się po około 5 sekundach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA