logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS VR675 - gniecenie taśmy przy odtwarzaniu, wymiana rolki nie pomogła

Andrzej Ł 28 Sty 2005 10:30 1332 3
REKLAMA
  • #1 1175673
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 105
    Przy odtwarzaniu taśma podchodzi do góry na capstanie i zaczyna ją gnieżć.Rolka była już ztwardniała,więc wymieniłem na nową,samą rolkę bez ramienia.Efekt taki sam.pozatym na dole ekranu pasy zkłocenia,obaz słabszy ,ale nie szum.Ale widać ,że na wyjściu opasania bębna taśma leży
    spokojnie ,nie unosi się.Regulacja prawym kołkiem nie daje poprawy.
    Przy przewijaniu taśma jest przesuwana prawidłowo.Na podglądzie do tyłu też.Pytanie:czy głowica zużyta(za słabe podciśnienie na bębnie),czy może
    coś z capstanem?-pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 1175727
    @rt
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam

Najczęstszą przyczyną gniecenia taśmy w Philipsach są rzeczywiście fatalne rolki dociskowe. Osobiście preferuję w takich przypadkach wymianę rolki , ale łącznie z ramieniem i nową sprężyną w zestawie.
    W Twoim przypadku sprawdziłbym stan słupka w silniku capstan oraz stan lewego hamulca (taśmy). Być może są już wyrobione łożyska w słupku ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1177794
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    W wielu wypadkach oprócz wymiany rolki konieczna jest wymiana lub szlifowanie ośki silnika Capstan.W ramach oszczędności lub "ekologii" zostały wykonane z bardzo miękkiego materiału i podczas kilkuletniej pracy powstają na jej powierzchni wżery lub efekt starcia powierzchni na której pracuje rolka. W efekcie taśma jest źle prowadzona i niszczona. Nigdy wcześniej w magnetowidach nie spotkałem się z takimi efektami pracy rolki po zaledwie kilku latach pracy - te ośki capstana były wieczne ale Philips postarał się aby tak nie było i dzięki temu mamy pracę.
  • #4 2999020
    Andrzej Ł
    Poziom 21  
    Ocena: 105
    Potwierdzam ten problem z capstanem.po wielu eksperymentach polegajacych na podstawianiu podzespołów,włącznie z głowicą ustaliłem następujace fakty:
    Wałek capstana się zużywa ,co daje efekt podciągania taśmy do góry między rolką i capstanem. Im większe zużycie ,tym bardziej podciąga ,aż zaczyna gnieść.Nie wszystkie rolki dobrze współpracują z tymi mechanizmami. Przy niewielkim zużyciu capstana chodzą tańsze rolki ,zamienniki.przy większym zużyciu chodzą tylko oryginały.
    Wkońcu i na nich naczyna podsuwac i gniesć taśmę-wtedy capstan do wymiany. Czasami pomaga odwrócenie samej rolki na ramieniu.
    Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje że moje wnioski pomogą innym w uporaniu się z tym uporczywym problemem.
REKLAMA