logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips VR6349/95S - Prawa rolka nie nawija taśmy podczas odtwarzania

sin88 21 Sty 2006 11:23 5755 7
REKLAMA
  • #1 2202473
    sin88
    Poziom 11  
    Witam!
    Na magnetowidach przyznam, że nie znam się zabardzo ale nie chce wydawać kasy na serwisy itd. Podstawy elektroniki mam za sobą, a problem nie będzie chyba trudny do rowiązania. Owy problem twki w tym ze jak włożę kasetę wszystko jest ok dopoki nie nacisne play wtedy bowiem wszystko rusza ale nie kreci się prawa rolka, która powinna nawijać taśmę, lewa się kręci i "wyżuca" taśmę z kasety ale prawa się nie kręci czego winikiem jest zbierająca się taśma przy głowicy i video automatycznie zatrzymuje się. Gdy pomoge ręcznie kręcić się prawej rolce wszystko jest git taśma (wystarczy coś od dołu poruszyć ale nie wiem dokładnie co, robie to na czuja) nie jest wciągane, ale regułą jest przy wyjmowaniu kasety to że taśma nie jest schowana za osłonką, prawie za każdym razem jest przytrzaśnięta przez klapkę kasety.

Proszę o wyrozumiałość i pomoc, mam nadzieję że jeszcze wyksztuszę coś z tego magnetowidu.
  • REKLAMA
  • #2 2202560
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Brak dowijania, nie pamiętam tego mechanizmu, ale sprawdż pasek lub rolkę gumową przenoszącą napęd do tego tależyka, patrząc od przodu, jest to lewy talerzyk.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2202667
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Jest to magnetowid SHARP, który Philips tylko "zapakował w swój papierek". Mechanizm jest tam niezbyt skomplikowny, jeśli chodzi o zależności ustawienia pomiędzy poszczególnymi jego elementami. Problem przez Pana opisywany dotyczy zapewne tylko pasków. Paski te są założone na koło pasowe silniczka obsługującego mechanizm. Obracając się i transmitując napęd tymi właśnie paskami zmienia funkcje mechanizmu poprzez odpowiednie zsprzęglanie i przesuwanie jego elementów odpowiednio do realizacji poszczególnych funkcji ( start/stop/pauza itp.).
    Na skutek dość dużych obciążeń mechanicznych paski te w końcu się wycierają i wyciągają co powoduje nierealizowanie niektórych funkcji prawidłowo.
    Należy te paski po prostu wymienić.
    Po otwarciu magnetowidu, (płyta czołowa zwrócona frontem do "widza" )z tyłu po prawej stronie w plastikowym stelażu poziomo jest umieszczony ten silniczek, a na jego kole zamachowym wspomniane paski. Paski te przy odrobinie analizy sytuacji i sprytu można wyjąć bez dalszego rozkręcania magnetowidu. Gdyby jednak było potrzeba "trochę luzu" można wyjąc kieszeń kasety. - wtedy : Magnetowid proszę ustawić w trybie wyrzucenia taśmy, odkręcić cztery ( chyba pomalowane na czerwono ) wkręty mocujące kieszeń kasety, wyciągnąć kable/taśmy połączeniowe i wyjąć ją z magnetowidu.
    Paski te można z łatwością kupić w wielu sklepach elektronicznych i giełdach. Proszę kupując zwrócić uwagę jednak na rozmiar, to, że są o przekroju kwadratowym i mają konkretną grubość. Te parametry muszą być spełnione - długość po obwodzie ze względu na rozciągnięcie powinna być nieco mniejsza.
    Cała serwisówka jest pod adresem:
    http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/5889/Philips_VR6448.html

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #4 2202816
    sin88
    Poziom 11  
    Owszem sa tam dwa małe paseczki i wydaje mi się że o te Panu chodziły bo został tylko jeszcze jeden od spodu taki dość duży. Ale paski te założone na silniczek nie wyglądają na zużyte i nie ślizgają się na kole tegoż silniczka, czy aby napewno w nich może tkwić problem?

Z tego co próbowałem to po włożeniu kasety i wciśnięciu play i dociśnięciu jednej z zębatek od spodu magnetowidu wszystko jest w porządku.
  • #5 2202836
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Zrób tak jak radzi kolega jaqbas2, to, że tak wyglądają nie znaczy, że są dobre.
    W całej rozciągłości kolega powyżej ma rację, podmieniaj paski :P
    W naprawach nigdy nie ma 100% pewności.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 2203299
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam !

Szanowny Panie ! To co napisałem powyżej jest moją sugestią na przedstawiony tak a nie inaczej Pana problem. Z reguły jest tak jak napisałem. Jeśli teraz dostrzega Pan jeszcze jakieś nowe szczegóły proszę je równie szczegółowo opisać. Może będzie można znowu coś wyjaśnieć i podpowiedzieć. To, że coś Pan dociska i jest OK niewiele mówi. Z drugiej zaś strony może to być zrealizowanie "palcem" tego co miał za Pana zrobić mechanizm a nie zrobił ze względu na niewykonany do końca ( paski ) ruch jakimś elementem. Starałem się Panu to opisać w miarę przystępnie i szczegółowo licząc jednak również na Pana dociekliwość w celu rozwiązania problemu. Ten mechanizm jest jak już pisałem dość łatwym do "rozgryzienia". Do tego ma Pan całą serwisówkę.
    Jeśli będą jeszcze jakieś kłopoty proszę pisać ... ale szczegółowiej. Proszę jednak zmienić paski a po ich zmianie zaobserwować jak wszystko pracuje. Ten mechanizm ( jeśli chodzi o ustawienie elementów napędzanych paskami ) jest dość tolerancyjny i samokorygujący. Nie ma obaw, że niewielkie ruchy kółkami i nie zawsze dokładny ich powrót do pierwotnego położenia przy wymianie pasków, spowodują jakąś tragedię z mechnizmem.
    Tak przy okazji ten duży pasek od spodu służy do przeniesienia napędu na oba talerzyki. Jednak aby one się obracały musi być odpowiednio ustawiony mechnizm i zwolnione odpowiednie hamulce - czego tutaj najprawdopodobniej nie ma, a co jest efektem niezrealizowanego do końca ustawienia mechnizmu małymi paskami na górze. Oczywiście jeśli po wymianie pasków będzie nadal nie tak, wówczas trzeba będzie głębiej zanalizować problem ( może to być efekt niewłaściwej pracy uszkodzonego Mode Switch'a ) . Ale to zostawmy na później...

Powodzenia !

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #7 2203592
    sin88
    Poziom 11  
    Gdy już będę miał nowe paski dam znać jak się sprawa ma (pewnie w poniedziałek). Chodź te paski, które wyjąłem wyglądają na w miarę nowe lub niezniszczone, ale być może to tylko moja subiektywna i nieprofesjonalna opinia.
  • #8 3266703
    Zbych74
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!

Mam te same objawy, paski wymieniłem i dalej to samo :(
    Co jeszcze może być przyczyną?

Już naprawione :) wymieniłem układ BA 6209 i działa

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że w magnetowidzie Philips VR6349/95S podczas odtwarzania prawa rolka nie nawija taśmy, co powoduje zatrzymanie urządzenia i zbieranie się taśmy przy głowicy. Przyczyną najczęściej są zużyte lub rozciągnięte paski napędowe przenoszące napęd z silniczka na mechanizm rolki. Paski te, mimo że mogą wyglądać na nienaruszone, często tracą właściwości i powodują niewłaściwe działanie mechanizmu. Zaleca się ich wymianę, co zwykle rozwiązuje problem. W przypadku gdy wymiana pasków nie przynosi efektu, inną możliwą przyczyną jest uszkodzony układ scalony BA6209, którego wymiana może przywrócić prawidłową pracę magnetowidu. Mechanizm napędowy jest stosunkowo prosty i oparty na sprzęganiu elementów za pomocą pasków, które sterują funkcjami start/stop/pauza. Dodatkowo, ręczne wspomaganie rolki podczas odtwarzania potwierdza, że problem leży w mechanizmie napędowym, a nie w samej rolce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA