logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolorofon C-23 – przegrzewające się diody prostownicze i lampy, podejrzenie zwarcia

BodziQ 04 Paź 2012 19:56 1974 11
REKLAMA
  • #1 11377573
    BodziQ
    Poziom 2  
    Witam serdecznie!
    Chciałbym się zwrócić do was o pomoc, ponieważ nie wiem co dolega mojemu colorofonowi.
    Kupiłem ostatnio na allegro z racji tego, że mój stary się rozleciał.
    Sprzęt włącza się, ale jest jedno ale...grzeją się dwie pierwsze lampy oraz nagle gorące robią się wszystkie diody prostownicze.
    Gdy przyłożyłem ucho do obudowy usłyszałem jakby coś zwarcie robiło albo strzelało.
    Myślałem że to trafo robi na złość, ale po wymianie to samo. Może wydawać się to dość głupie, ale też wymieniłem włącznik, ponieważ myślałem że tam coś może jest nie na miejscu. Po wymianie jest to samo...

Za wszelkie wskazówki będę dozgodnie wdzięczny :)
  • REKLAMA
  • #2 11378249
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    Zamieść zdjęcia płytki z dwóch stron postaram się pomóc, składałem taki od podstaw.
    Masz może jakikolwiek miernik?
  • REKLAMA
  • #3 11378406
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Triaki dobre?
  • REKLAMA
  • #4 11379973
    BodziQ
    Poziom 2  
    Triaki chyba sprawne, już nie pamiętam nawet ale sprawdzane były.

Kolorofon C-23 – przegrzewające się diody prostownicze i lampy, podejrzenie zwarcia

Dodano po 5 [minuty]:

Posiadam miernik.
  • #5 11380795
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    000andrzej napisał:
    Triaki dobre?
    Chyba tyrystory...

BodziQ napisał:
    Posiadam miernik.
    Ale posiadania umiejętności obsługi go już chyba nie.
  • #6 11380829
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    W czym mają pomóc zdjęcia? Po nich nie da się stwierdzić niesprawności. Schemat (łatwo dostępny), miernik do ręki i mierz, w czym problem.
    Pierwsze pytanie - żarówek nie masz za mocnych założonych? Co tłumaczyło by nagrzewanie się obudowy i mostka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11380836
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 11380849
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Christophorus napisał:
    Wskutek tego jest przeciążony może być prostownik, a być może nawet uległ uszkodzeniu.
    Mostek i trafo wtedy jest przeciążone. Tyrystory bez radiatorków też niewiele mogą.

A wogóle to w złym dziale autor pisze.
  • #9 11381207
    BodziQ
    Poziom 2  
    Zarówki w nim mają 21W. Wcześniej miałem 10W w starym. Pojade kupić jutro te żarówki także dam znać czy widać poprawę.
  • Pomocny post
    #10 11381241
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    BodziQ napisał:
    Zarówki w nim mają 21W.
    No to wiele wyjaśnia.
    BodziQ napisał:
    Wcześniej miałem 10W
    To raczej też za dużo.
  • #12 11381293
    BodziQ
    Poziom 2  
    W sumie to nie mam co się zastanawiać, schemat mi uświadomił że to żarówki są winne. Dziękuję za schemat, bardzo się przyda :)
    Dziękuję wszystkim za wszelkie podpowiedzi i za wyrozumiałość!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kolorofonem C-23, który po zakupie na Allegro nagrzewa diody prostownicze oraz lampy. Po wymianie transformatora i włącznika problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie triaków oraz diod prostowniczych, a także zwracają uwagę na możliwość przeciążenia spowodowanego zbyt mocnymi żarówkami (21W zamiast 10W). Po analizie schematu użytkownik stwierdza, że to żarówki mogą być przyczyną problemu i planuje ich wymianę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA