logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę tu zaparkować...

FastProject 04 Paź 2012 20:11 2100 8
REKLAMA
  • #1 11377634
    FastProject
    Poziom 28  
    Ocena: 194
    Witam,
    mam pytanie czy mogę parkować pod blokiem w strefie zamieszkania w miejscu gdzie oznaczone AUTO?

Przed wjazdem w drogę prowadząca do klatek schodowych jest znak "Parking tylko dla mieszkańców bloku nr..." (jestem mieszkańcem).
    Miejsca parkingowe wyłożone są kostką brukowa (linie z kostki czerwonej).
    Przed skrętem gdzie znajduje się AUTO jest jedno miejsce dla inwalidów, a dalsza część drogi (za zakrętem, gdzie stoi AUTO) to asfalt.

Jako wizualizację załączam rysunek...
    Czy mogę tu zaparkować...
    Czy mogę parkować swój samochód w miejscu opisanym AUTO?
  • REKLAMA
  • #2 11377692
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2494
    Niby możesz, ale nie wiadomo co na to strażacy powiedzą.
  • REKLAMA
  • #3 11377724
    robokop
    Ocena: 6349
    Nie możesz. Odnieś prawo jazdy do wydz. komunikacji i poproś o egzamin sprawdzający kwalifikacje. Przemuś tak samo.

PRD:
    Cytat:

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:
    pkt. 4
    na jezdni wzdłuż linii ciągłej oraz w pobliżu jej punktów krańcowych, jeżeli zmusiłoby to innych kierujących pojazdami wielośladowymi do najeżdżania na tę linię;

Cytat:

Art. 49.2. Zabrania się postoju:
    pkt.4
    w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu;
  • REKLAMA
  • #4 11378345
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6548
    U mnie osiedle ok.200 domów jednorodzinnych ograniczone znakami "strefa zamieszkania" i brak choćby jednego miejsca wyznaczonego do parkowania. Każdy parkuje jak popadnie (w granicach rozsądku oczywiście) na ulicach czy chodnikach. Na razie ani Policja ani strażnicy nie czepiają się chociaż często i gęsto przejeżdżają i ustępują pierwszeństwa gdy ktoś jedzie z naprzeciwka a po prawej zaparkowany pojazd. Wg przepisów dozwolone na osiedlu (poza działkami prywatnymi) tylko zatrzymanie (do 5 min) a nie postój (pow. 5 min). Żeby to jedna bzdura w oznaczeniach dróg. Jest ich więcej. Jak zacznę miejscowym władzom wytykać to zaczną się czepiać mnie w pierwszej kolejności. Co prawda moje pojazdy mieszczą się na podwórku ale już klienci czy znajomi lub rodzina zatrzymują się i parkują na ulicy lub chodniku co oczywiście jest łamaniem przepisów o ruchu drogowym. Trwa to już blisko 10 lat. Ciekawy przypadek miał sąsiad. Parkował samochód na ulicy przed posesją. W środku nocy do drzwi zadzwonili policjanci z patrolu i poprosili aby zamknął okno w samochodzie, bo własnie rozpadało się i szkoda aby napadało samochodu. Ani słowa o nieprawidłowym zaparkowaniu. Policja może być ludzka :D
  • #5 11378360
    robokop
    DiZMar napisał:
    Policja może być ludzka :D

To nie to. Strefa zamieszkania nie jest drogą publiczną i obowiązują na niej tylko niektóre przepisy PRD. Parkowanie w tym przypadku nie podpada z urzędu, tylko na wniosek - zarządu wspólnoty, administracji itd.
  • #6 11378448
    DiZMar
    Poziom 43  
    robokop napisał:
    ...Strefa zamieszkania nie jest drogą publiczną i obowiązują na niej tylko niektóre przepisy PRD...

"Strefa zamieszkania" jest drogą publiczną jak każda inna jeżeli przy wjeździe na nią nie ma dodatkowych ograniczeń poza znakiem (domki i dzieciak z piłką). Może na nią każdy wjechać zachowując się zgodnie z oznakowaniem. W "strefie zamieszkania" ruch pojazdów dopuszczony jest na specjalnych zasadach (z ograniczeniami). M.in. prędkość do 20km/h, bezwzględne pierwszeństwo pieszych, możliwość poruszania się dzieci do lat 7 bez opieki, zakaz parkowania poza miejscami do tego wyznaczonymi i jeszcze kilkoma innych ograniczeniami. Co ciekawego u nas jest "strefa zamieszkania" też w centrum miasta. Są wyznaczone miejsca parkingowe. Za parkowanie poza tymi miejscami ścigają i to bez litości. Zresztą sam wyżej cytowałeś, że zakaz postoju (parkowania) w takiej strefie wynika z PRD Art. 49.2. ...pkt.4. Teraz twierdzisz, że niekoniecznie całe PRD obowiązuje w strefie zamieszkania. Brak konsekwencji.
  • REKLAMA
  • #7 11378492
    robokop
  • #8 11405623
    FastProject
    Poziom 28  
    Ocena: 194
    Kolega robokop w pierwszym swoim poście ma racje. Doczytałem i to własnie te zacytowane artykuły odpowiadają za zakaz parkowania w tym miejscu.

Przypadek kolegi DiZMar...jeśli w strefie zamieszkania nie ma wyznaczonych miejsc to parkuje się zgodnie z ogólnymi przepisami ruchu drogowego. Czyli jak na ulicy lub na chodniku nie ma zakazu i nie blokuje się drogi, a na chodniku zostaje pas (chyba 1,5m) dla pieszych to można parkować. I to dlatego policja i straż miejska nie mają u kolegi podstaw do wystawiania mandatów.

Dzięki za informacje i dyskusje.
  • #9 11406008
    DiZMar
    Poziom 43  
    FastProject napisał:
    Kolega robokop w pierwszym swoim poście ma racje. Doczytałem i to własnie te zacytowane artykuły odpowiadają za zakaz parkowania w tym miejscu.

Przypadek kolegi DiZMar...jeśli w strefie zamieszkania nie ma wyznaczonych miejsc to parkuje się zgodnie z ogólnymi przepisami ruchu drogowego. Czyli jak na ulicy lub na chodniku nie ma zakazu i nie blokuje się drogi, a na chodniku zostaje pas (chyba 1,5m) dla pieszych to można parkować. I to dlatego policja i straż miejska nie mają u kolegi podstaw do wystawiania mandatów.
    ...

Możesz powołać się na przepis o tym mówiący. A gdyby było 1 na 1 samochód (słownie: jedno na jeden samochód) wyznaczone miejsce do parkowania to zmieniłoby sytuację. Po drugie pieszy w strefie zamieszkania ma całą powierzchnię do użytkowania i kierowcy nie mogą mieć pretensji, że środkiem ulicy idzie ktoś a nawet kilkuletnie dziecko bez opieki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy może parkować pod blokiem w strefie zamieszkania w miejscu oznaczonym jako "AUTO". Odpowiedzi wskazują, że parkowanie w strefie zamieszkania jest regulowane przepisami ruchu drogowego, a brak wyznaczonych miejsc parkingowych może pozwalać na parkowanie zgodnie z ogólnymi zasadami, pod warunkiem, że nie blokuje się drogi i pozostawia się przejście dla pieszych. Wskazano również na niejasności w przepisach dotyczących strefy zamieszkania oraz na możliwość interwencji ze strony zarządu wspólnoty. W dyskusji podkreślono, że w strefie zamieszkania obowiązują ograniczenia dotyczące prędkości i pierwszeństwa pieszych, a parkowanie poza wyznaczonymi miejscami może być karane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA