logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przedłużyć kabel H155 do anteny w internecie radiowym?

jacekrz 05 Paź 2012 09:40 1842 2
  • #1 11379169
    jacekrz
    Poziom 11  
    Witam,

Podczas remontu domu pociągnąłem kabel H155 (ok. 12m) na zewnątrz w miejsce planowanego umiejscowienia anteny. Niestety okazuję się że antena będzie musiała być z drugiej strony domu co spowoduje braku kabla ok. 10m co łącznie daje 22m (plus złączki). Wydaje mi się, że straty już będą za duże. Niestety o sile zasięgu nie mogę nic powiedzieć. Jakie są alternatywy dociągnięcia internetu do routera?
    Myślałem aby wykorzystać ten kabel i podpiąć jakąś małą antenkę a z drugiej strony kabla router z AP i dalej drogą radiową do kolejnego AP który już jest podpięty do docelowej anteny. W skrócie WAN <-> AP <-> AP <-> Sieć domowa. Ciąganie nowych kabli raczej nie wchodzi w grę.
    Czy coś takiego ma w ogóle sens? Może są jakieś repeatery które wzmocnią sygnał po kablu? I tak przy okazji czy kabel H155 nadaje się do sieci 5Ghz?
  • #2 11379385
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Cytat:
    I tak przy okazji czy kabel H155 nadaje się do sieci 5Ghz?

Nie bardzo, na pewno nie na odcinku 10m.

A zasilanie masz w tamtym punkcie w ogóle? Nie masz możliwości użyć tego H-155 jako pilota i przeciągnąć zwykłą skrętkę? Rozwiązanie, które proponujesz technicznie działałoby, ale jest bardzo przekombinowane i dlatego raczej bym go nie polecał.
  • #3 11381878
    jacekrz
    Poziom 11  
    Zasilanie jest.
    Myślałem żeby przeciągnąć skrętkę ale sam kabel ciężko się porusza w tym. Nie wiem jak to "majster" zrobił ale może być ciężko. Z drugiej strony jemu się udało to przeciągnąć. Niestety w tym peszlu idą jeszcze 4 kable antenowe SAT.
    Szukam sensownego rozwiązania w miarę niskich kosztach.
    A może są jakieś repeatery albo coś w ten deseń?
REKLAMA