logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przedłużyć kabel antenowy do karty Planet WL-8310 bez utraty sygnału?

bisiu 20 Sty 2006 23:52 1212 6
  • #1 2201657
    bisiu
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    witam.
    posadam takową karte sieciową, kupiłem ją w zestawie z anteną (tuba)
    do anteny było dołączone okolo 6 m kabla. podipalem wszystko i internet chodził super, siła sygnału znakomita.
    teraz niestety musiałem prznieść moj komputer w inne mijsce i potrzebuje jakies 15-20 metrów kabla od tuby do sieciowki.
    poradziłem sie goscia w sklepie kupiłem kabel h-155, złączki B-ZZ2 a do podlaczenia do karty RP-SMA-D. gosc mi powiedział ze jak przedloze kabel tym zestawe bedzie chodzilo ok. dodam ze wydalem na to wszystko niemalo kasy same zlaczki wyszly jakies 40 zl. spialem to wszystko i niestety lipa calkowity brak sygnalu. po dlogich meczarniach wpialem sam 20 metrowy odcinek kabla bez zadnych zlaczek i dalej to samo. wkurzyłem sie i wpialem zpowrotem stary kabel 6 m i dziala jak dzialalo.
    troche poczytalem o tym wszystkim i widze ze to nie jest tak hop siup przedlozyc sobie kabel.
    chcialem zapytac jak nalepiej to zrobic w sumie jak najmmniejszym kosztem zeby to chodzilo jak trzeba. prosilbym o jakies porady poniewaz jestem zielony w tym temacie. moze jakies linki do jakiegos sprzetu.
    z góry wielkie dzieki za pomoc i porady.
    pozdrawiam
  • #2 2201762
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Przy takiej długości kabla między kartą a anteną będzie problem.

Najprostszym rozwiązaniem będzie AP w trybie klienta podłączony skrętką do komputera.
  • #4 2203688
    Serwik
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam
    AP czyli koledze chodzi prawdopodobnie o access point.Czy sprawdzałeś ten przedłużacz który wykonałeś na ciągłość i zwarcie przy pomocy omomierza?
    Jeżeli jest wszystko w porządku to prawdopodobnie przewód który zastosowałeś ma duże tłumienie i może być za długi.Jaką siłę sygnału masz bez przedłużacza?
  • #6 2204292
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Siła sygnału na maxa to określenie mało precyzyjne. Ściągnij i zainstaluj ten program:
    http://www.netstumbler.com/downloads
    Sprawdź jaki masz poziom sygnału w dB i jaki jest margines szumów.
    Przedłużenie kabla o 20m może znacznie osłabić sygnał, w przypadku kabla H155 jest to 10dB nie licząc strat w złączkach - to kolejne kilka dB zależnie od jakości założenia wtyczek i jakości samych wtyczek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kartę sieciową Planet WL-8310 z dołączoną anteną tubową i oryginalnym kablem antenowym o długości około 6 m, który zapewniał bardzo dobrą siłę sygnału. Po konieczności przesunięcia komputera potrzebował przedłużyć kabel do 15-20 m. Zakupił kabel H-155 oraz złączki B-ZZ2 i RP-SMA-D, jednak po podłączeniu sygnał całkowicie zanikł. Próba użycia samego kabla 20 m bez złączek również nie przyniosła poprawy. W dyskusji zasugerowano, że przy takiej długości kabla występuje znaczne tłumienie sygnału (około 10 dB dla kabla H-155 plus straty na złączkach), co powoduje utratę sygnału. Rekomendowano użycie Access Pointa (AP) w trybie klienta, podłączonego do komputera skrętką, jako alternatywę dla przedłużania kabla antenowego. Zalecano także pomiar siły sygnału i marginesu szumów za pomocą programu NetStumbler, aby precyzyjnie ocenić jakość połączenia i wpływ przedłużenia kabla. Sprawdzenie ciągłości kabla omomierzem wykazało brak uszkodzeń, co wskazuje na problem tłumienia i długości kabla, a nie na zwarcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA