logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet droga radiową! Czy mogę przedłużyć kabel? Różnica w działaniu?

survive99 08 Kwi 2006 12:43 3917 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy mogę przedłużyć o około 1–1,5 m kabel od anteny internetu radiowego i czy wpłynie to na działanie łącza?

Tak, przedłużenie o 1–1,5 m zwykle nie powinno wyraźnie pogorszyć działania łącza, jeśli użyjesz tego samego typu kabla i połączysz go porządnie odpowiednimi złączami [#2505844][#2528937] Pamiętaj jednak, że każdy dodatkowy metr i każde złącze wprowadzają straty, więc łączenie kabla traktuje się raczej jako ostateczność [#2528929][#2531017] Przy podanym sygnale -56 dBm jest on bardzo mocny, więc nawet kilka dodatkowych metrów nie powinno istotnie wpłynąć na jakość połączenia [#2529539] Jeśli to możliwe, najlepiej użyć jednego, dłuższego odcinka dobrego kabla zamiast wielu łączeń; przy takim rozwiązaniu można stosować np. beczkę N-N, odpowiednie wtyki i kabel klasy H155/RF240 [#2531017]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 2505820
    survive99
    Poziom 11  
    Witam! Mam internet radiowy, mieszkam w cztero pietrowym bloku na pierwszym pietrze. Antena jest na dachu i kabel poprowadzony jest na zewnatrz budynku (leci sobie w pionie miedzy oknami) Chcialbym zrobic przemeblowanie ale niestety nie starczy mi kabla :/ Czy moge przedluzyc ten kabel o ok 1m- 1,5m? Czy bedzie jakas roznica w dzialaniu internetu?!!! Z gory dziekuje za pomoc!
  • #2 2505844
    monjan5
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Przedłużenie o te 1,5m nie zakłóci niczego, tylko połącz porządnie dodany kawałek TAKIEGO SAMEGO przewodu.pozdrawiam.mon
  • #3 2505854
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Nie napisales jaki to kabel, mozesz miec karte radiowa u siebie a rownie dobrze AP na dachu i skretke a to wazne, tyle pieter i karta radiowa w kompie ? oj watpie ale opisz cos wiecej bo jak skretka to spoko duzo wiecej mozesz dolozyc kabla.
  • #4 2505882
    monjan5
    Poziom 21  
    W założeniu skrętka [trochę pięter jest-więc AP na dachu] dlatego taka odpowiedź.pozdrawiam.mon
  • #5 2505935
    trocse
    Wiec skreteczk emozesz smialo do 100 pociagnac, mozesz takze jakis hub lub switch sobie postawic , ale najprosciej przelotke i dalej skreteczka, pamietajac o kolorkach :)
  • #7 2513026
    survive99
    Poziom 11  
    niestety to co kolega wyzej podal sie nieprzyda :] internet nie leci kablem telefonicznym tylko takim jak np. jak jest z anteny zbiorczej do telewizora.
  • #8 2517049
    monjan5
    Poziom 21  
    Więc przeczytaj mój pierwszy post.Spisz symbol kabla [powinien być nadruk na otulinie] lub odetnij 5cm kabla idź do sklepu i kup.pozdrawiam.mon
  • #9 2528901
    survive99
    Poziom 11  
    pytalem sie administratora sieci i powiedzial mi zebym nie przedluzal ze i tak juz kabel jest za dlugi :/ czyzby byl to fachowiec do d...?
  • #10 2528929
    Poozon
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Skoro Ci tak powiedział to uwierz mu na słowo.
    Im dluższy kabel tym większe straty.
    Poza tym aby przedłuzyć taki kabel musisz stosować dodtkowe złącza (takich kabli się nie lutuje), a to dodatkowe straty.
  • #11 2528937
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    survive99 napisał:
    pytalem sie administratora sieci i powiedzial mi zebym nie przedluzal ze i tak juz kabel jest za dlugi :/ czyzby byl to fachowiec do d...?

Wszystko zależy od tego jaki masz poziom sygnału, kabel nie powinien przekraczać 15m. Jak masz dobrą antene i blisko do nadajnika to powinno działać pod warunkiem że kupisz taki sam kabel i fachowo to połączysz :D
  • #12 2528967
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    witam szanownych
    zestawialem zlacza na radiowce z 50m kablem (koncentryk) i chodzilo az milo, lekka przesada z tymi stratami - acz kolwiek oczywiscie sa
  • #13 2529100
    Poozon
    Poziom 13  
    Na jaką odległość zestawiłeś taki link ??
    Na 50 metrów ??
  • #14 2529269
    survive99
    Poziom 11  
    jesli dobrze popatrzylem to moc sygnalu to tam gdzie pisze Network Signal Strenght? Jesli tak to pisze tam -56 dBm sa oczywiscie czasami wachania
  • #15 2529374
    zuhjk
    Poziom 22  
    Kup sobie kartę na usb z odkręcaną antenką. Kabel usb + przedłużka usb to parę metrów dodatkowo wyciągniesz.
  • #16 2529539
    stk
    Poziom 12  
    survive99 napisał:
    jesli dobrze popatrzylem to moc sygnalu to tam gdzie pisze Network Signal Strenght? Jesli tak to pisze tam -56 dBm sa oczywiscie czasami wahania

-56dBm do bardzo silny sygnal - jak dosztukujesz i 5m to nie wplynie znaczaco na jakosc polaczenia - czytaj - bedzie chodzic tak samo :)

prawdopodobnie jest to kable H155
  • #17 2529582
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    antena helikalna - u klienta yagi plus karta d-link520 odleglosc anten ok.450m i dziala do dzisiaj
    info dla poozoon
  • #18 2530062
    survive99
    Poziom 11  
    na kablu pisze tyklo takie cos:

satec rf 5 1,35l/3,6 50 low loss made in germany 26094 m ch.- nr.343253

niewiem czy pomoze wam to w ustaleniu jaki to kabel :]

moja karta sieciowa to: am1772(tm) Wireless LAN Chipset
  • #19 2531017
    nietykalny
    Ocena: 6
    1) Łączenie kabla robi się tylko w ostateczności
    2) łączenie kabla odbywa się poprzez "beczkę"
    3) Kup "beczkę" ze złączami Nż - Nż
    4) kup 2 wtyki Nm na kabel h155
    5) Kup 2 m (czy ile tam potrzebujesz) jakiegoś lepszego kabelka polecam RF240
    6) Kup gniazdo RPSMA
    Czy wybierzesz wtyki zaciskane czy skręcane twój wybór.

Jak to będziesz miał to możemy dalej rozmawiać o zwiększaniu długości

D-Link 520 - 56 panowie nie róbcie sobie tu kawałów... to że pisze tak a nie inaczej to jedynie świadczy o wysokim poczuciu humoru ludzi piszących sterownik. To czemu przy -64 gubi się sygnał :) a przecież to jeszcze idealna moc
  • #20 2531119
    stk
    Poziom 12  
    nietykalny napisał:
    D-Link 520 - 56 panowie nie róbcie sobie tu kawałów... to że pisze tak a nie inaczej to jedynie świadczy o wysokim poczuciu humoru ludzi piszących sterownik. To czemu przy -64 gubi się sygnał :) a przecież to jeszcze idealna moc

pewno temu gubi ze na bazie masz "maloczule" urzadzenia lub masz skrajny sygnal (np. z tzw. listkow bocznych)
  • #21 2531170
    nietykalny
    Ocena: 6
    Co do bazy to uwierz mi że baza z OSB XLG i 2m dobrego kabla + złote złączki jest bardzo czuła :)

Ale nie oto mi chodziło. Chciałem pokazać wskazania sterowników do faktycznych mocy.

D-Link 520 -60 dbm
    OSB (AP) -86 dbm

Raczej te wskazania niesą podobne. Jak osoba z D-Linkiem sie pokaże to zrobie screena z bazy.

Znowu odsune się od tematu... ale przytocze małą przygode z asusem na ralinku. Na sterownikach z Asusa pokazywał -80 na sterownikach ralinka -66 oczywiście wskazania na bazie były takie same :)
  • #22 2532425
    Poozon
    Poziom 13  
    info dla buggera:

Na 450 metrów to zestawiłem swój pierwszy link bez zewnętrznych anten.
    Postawiłem dwa access pointy na kominach w sąsiednich blokach.

Zestaw link na 2-4 km przy ok. 5-10 innych sieciach WiFi w okolicy z 50-cio metrowym kablem do anteny to jesteś dla mnie gość. Bez obrazy.

Pozdrawiam,
  • #23 2532970
    zuhjk
    Poziom 22  
    Stosowanie anten helikalnych powinno być zabronione.
  • #24 2533050
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Widzę że temat sie rozkręca, ale nikomu nie przyszło do głowy zapytać kolegi survive99 ile ma metrów dokładnie tego kabla i co siedzi u niego w kompie za karta.
    Ale jeśli nawet chcesz to przedłużyc o te kilka metrow to nie powinno byc problemu. Poproś admina o to aby wpadł ze złotymi złączkami do Ciebie męśko-żeńskimi i zrobi co musi i będzie ok.

A co do zestawiania łącza to ja zestawiłem łącze na 12 km w zaszumieniu że prawie na każdym kanale coś jest. A wygląda to mniej więcej tak:
    Internet droga radiową! Czy mogę przedłużyć kabel? Różnica w działaniu?
    Ale koniec off topic.

Pozdrawiam.
  • #25 2533512
    survive99
    Poziom 11  
    tylko problem z tym ze admin mowi zeby nie przedluzac tego kabla ;/ a tutaj pisza co innego.
  • #26 2533878
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Witam:)
    Karta sieciowa PLANET WL-8305 Antena panelowa 10 metrów 2,45 GHZ odległość nadajnika około 200 metów poziom sygnału 82%....o ile ewentualnie mogę przedłużyć ten kabel??
    Z góry dzięki pozdrawiam
  • #27 2534702
    maniacs
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    luki55 napisał:
    Witam:)
    Karta sieciowa PLANET WL-8305 Antena panelowa 10 metrów 2,45 GHZ odległość nadajnika około 200 metów poziom sygnału 82%....o ile ewentualnie mogę przedłużyć ten kabel??

ja byn nie przedłuzal tylko oile to wykonalne zastąpił całość - jesli przy panelu masz gniazdo anteny to spokojnie do 15m możesz zrobić

ps
    a jak Ci mocno brakuje to kup 20 i tnij do zadowalających wyników
    choć wiele zależy od jakości anteny - jeśli to antena bubel to .......
  • #28 2535042
    ajcjarek
    Poziom 11  
    najlepiej jak kabel dasz w całości to można dać nawet 25 metrów ale warunek jest taki aby przekaźnik był widoczny i oczywiście dobra antena YAGI a nie jakaś panelówka robiona na kolanie
  • #29 2535088
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    U mnie karta ta sama WL83-05, 25 mb kabla i antena parabola 60 cm interline, odległość do nadajnika ok 1km.
    Działa super.
    Załączniki:
    • Internet droga radiową! Czy mogę przedłużyć kabel? Różnica w działaniu? wlan.jpg (29.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 2535218
    luki55
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    A powiedzcie mi czy zamiast panelowej moge zastosować np. kierunkową ... bo na takiej napewno będzie lepszy zasięg ...a jak to sie ma do transferu?
    U mnie to sie tak przedstawia :
    Załączniki:
    • Internet droga radiową! Czy mogę przedłużyć kabel? Różnica w działaniu? bez tytułu.JPG (39.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię przedłużenia kabla do internetu radiowego, gdzie antena znajduje się na dachu, a kabel biegnie pionowo na zewnątrz budynku. Przedłużenie kabla o 1-1,5 m jest możliwe, pod warunkiem użycia takiego samego typu kabla (najczęściej koncentrycznego typu H155 lub RF240) oraz profesjonalnego połączenia za pomocą złącz typu "beczka" (Nż-Nż) i odpowiednich wtyków Nm. Dłuższy kabel powoduje większe straty sygnału, dlatego zaleca się, aby całkowita długość kabla nie przekraczała około 15-25 metrów, w zależności od jakości anteny i odległości od nadajnika. W przypadku silnego sygnału (np. -56 dBm) niewielkie przedłużenie nie powinno znacząco wpłynąć na jakość połączenia. Wskazano, że łączenie kabla jest ostatecznością i wymaga zastosowania odpowiednich złącz, gdyż lutowanie nie jest zalecane. Alternatywnie zasugerowano użycie karty sieciowej USB z odkręcaną anteną i przedłużką USB. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące wyboru anten: antena kierunkowa (np. YAGI) zapewnia lepszy zasięg niż panelowa, a anteny helikalne są krytykowane. Przykłady instalacji obejmują karty D-Link 520, PLANET WL-8305 oraz anteny panelowe i kierunkowe, z odległościami od nadajnika od kilkuset metrów do kilku kilometrów. Podkreślono znaczenie jakości kabla, złącz i anteny dla stabilności i zasięgu internetu radiowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA