logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena SMART: Czy zerowanie naprawi jeden zrelokowany sektor?

rnd0mb 05 Paź 2012 13:42 1092 10
REKLAMA
  • #1 11379719
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Witam. Proszę o ponowną ocenę SMART, ponieważ wole być pewny, że jest z nim wszystko ok. Screen:

Stary:Ocena SMART: Czy zerowanie naprawi jeden zrelokowany sektor? Nowy:Ocena SMART: Czy zerowanie naprawi jeden zrelokowany sektor?

Czy ten jeden reloakowany sektor można naprawić zerowaniem? Bo z tego co czytałem może być to błąd logiczny. Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11379827
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8186
    Dysk jest OK z zastrzeżeniem tego jednego sektora. Nie można tego sektora naprawić, dysk już z tego sektora nie korzysta (jest już zremapowany). Korzystając z tego dysku warto co jakiś czas sprawdzać jego stan (kopie zapasowe ważnych rzeczy to również dobry zwyczaj).
  • REKLAMA
  • #3 11379869
    rnd0mb
    Poziom 27  
    A zerowanie nic nie poprawi? Przeglądałem wiele tematów, i przy niektórych dyskach zerowanie pomagało.
  • REKLAMA
  • #4 11380201
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    W którym niby temacie pomogło na 05 ?!?
  • Pomocny post
    #5 11380263
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Ten sektor jest zremapowany = niewidoczny, system z niego nie korzysta. Zerowanie nic nie poprawi.

Musisz poprostu pilnować dysku na bieżąco. Najważniejsze parametry to 05 i C5.
    05 to sektory po remapie te już niewodoczne a C5 to ilość sektorów oczekujących na remap, czyli zepsute ale jeszcze nie ukryte.
    Może być tak że już więcej zepsutych sektorów się nie pojawi i będzie ok a może byc tak że będzie ich przybywać coraz więcej i dysk wtedy trzeba wymienić. Oczywiście czy będzie zepsutych sektorów przybywać czy nie, nie odpowiem ci na to bo to loteria i zależy od szczęścia.
  • REKLAMA
  • #6 11380419
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Przepraszam, mój błąd. Na dyskach się nie znam, stąd to pytanie. Dziękuję za odpowiedź koleżanko, a możesz miej więcej napisać przy jakiej liczbie tych reloakowanych sektorów dysk leci do wymiany?
  • Pomocny post
    #7 11380691
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Nie można tego określić. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Realokowany sektor to uszkodzona powierzchnia talerza. Dysk może w każdej chwili całkowicie odmówić posłuszeństawa a równie dobrze może pracować kilka lat. Dysk nie nadaje się do przechowywania ważnych danych. Dysk jest mało używany to powinien mieć jeszcze gwarancję. Jeżeli ma to do wymiany.
    Pozdrawiam
  • #8 11380822
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Dysk ma koło 6 lat, w pewnym programie pokazuje mi że to wychodzi jakieś 220 dni pracy tylko.. A szczerze wydawało mi się, że był męczony nie miłosiernie przez te 6 lat. A czy to uszkodzenie powierzchni mógł spowodować zasilacz? Rok temu miałem problem z zasilaczem Ibox, w którym skakały napięcia, i dysk potrafił się zresetować. Poza tym, raz niestety upadł z około 1 metra, ale dalej działał. Swoją drogą bardzo polecam te dyski, są bardzo wytrzymałe. Nie wiem dlaczego ludzie odradzają firmę Sagedate, i polecają teraz tylko WD i Samsungi.
  • Pomocny post
    #9 11380930
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Tomi2567 napisał:
    miałem problem z zasilaczem Ibox, w którym skakały napięcia

To atrapa zasilacza. On mógł zacząć
    A to dokończyło
    Tomi2567 napisał:
    upadł z około 1 metra

Tomi2567 napisał:
    ale dalej działał.

I w końcu zaczął odmawiać dalszej współpracy po takich eksperymentach elektryczno - mechanicznych :)

Tomi2567 napisał:
    Nie wiem dlaczego ludzie odradzają firmę Seagate

Ja też nie wiem. U mnie siedzi 6 dysków z bardzo dobrej serii ST31000528AS pracujących non-stop od paru lat i nic się z nimi nie dzieje.
  • Pomocny post
    #10 11381055
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Ja mam pecha do segate, zawsze jak musze wymieniać jakieś dyski to własnie tej firmy. WD jeszcze żadnego nie wymieniałam.
    Moim zdaniem to zależy jaka sztuka się trafi, od szczęścia a nie od firmy.
  • #11 11381201
    rnd0mb
    Poziom 27  
    Dobra, dziękuję wszystkim za pomoc, jestem już spokojny. A co do tego upadku, wypadek przy pracy, spadł mi z biurka podczas przenoszenia do innej obudowy. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy z jednym zrelokowanym sektorem został oceniony jako w porządku, jednak nie można go naprawić przez zerowanie, ponieważ sektor jest już zremapowany i niewidoczny dla systemu. Użytkownicy podkreślają, że ważne jest monitorowanie stanu dysku, zwracając uwagę na parametry 05 (sektory po remapie) i C5 (sektory oczekujące na remap). Dysk, mimo że ma 6 lat, może być w dobrym stanie, ale nie nadaje się do przechowywania ważnych danych. Wspomniano również o potencjalnych uszkodzeniach spowodowanych przez zasilacz oraz upadki. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi markami dysków, wskazując na różnice w niezawodności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA