logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaplanować instalację CO i CWU w kamienicy z kotłem Viessmann 28 kW?

Kabar 06 Paź 2012 10:13 2346 7
REKLAMA
  • #1 11382225
    Kabar
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Jestem w trakcie poważnego remontu mieszkania w starej kamienicy. Od razu chcę położyć nową instalację CO oraz CWU i w związku z tym mam kilka pytań dot tych instalacji.

Instalacja będzie kładziona pod płytami podłogowymi OSB.

Kocioł: Viessmann 28 kW z otwartą komorą + zasobnik na wodę CWU 80l.
    Materiał instalacji: PEX/AL/PEX (ze względów ekonomicznych)
    Wysokość pomieszczeń: 4 m. Łazienka ok 2.6 m

1. Czy lepiej zrobić instalację na jednej gałęzi i wszystkie grzejniki podpiąć równolegle czy lepiej dać rozdzielacze i każdy kaloryfer osobno?
    2. Czy mogę zasobnik przenieść do łazienki? Czy lepiej zmienić kocioł na przepływowy?
    3. Jak z ilością/wielkością grzejników? Czy taka ilość wystarczy?

Proszę o rady i ew pomysły jak najlepiej zrobić tą instalację.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11383089
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11383828
    Kabar
    Poziom 12  
    Kocioł pracuje od kilku lat ale problemów z nim nie ma :)

Sprawdziłem na tabliczce - jednak ma 24kW, pisałem z pamięci.
    W mieszkaniu będą 3 osoby. 2 dorosłe + dziecko.

Tak, wiem. Instalacja będzie robiona od nowa i wszystkie rury będą dochodzić dołem.

Moce grzejników sprawdzę, ale to standardowe dwupłytowe grzejniki.
  • REKLAMA
  • #4 11384053
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    A dlaczego nie ogrzewanie podłogowe lub ścienne skoro wysokość aż 4m ?
  • #5 11384260
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 11384432
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Mam w domu właśnie grube deski i jest to powód dla którego nie zdecydowałem się kiedyś na ogrzewanie podłogowe. Dlatego też zaproponowałem dwa rozwiązania. Nie wiem jak będzie po remoncie (niektórzy zrywają gruby dębowy aby położyć panele co jest dla mnie szczytem ....... :cry: ).
    Uważam tylko, że 4m dla konwektorów do zdecydowanie za dużo i nie zapewni odpowiedniego komfortu.
    Wykorzystał bym jednak jako grzejniki przynajmniej dwie ścianki łazienki oraz ściany działowe a małe grzejniki pozostawił bym pod oknami tylko aby skompensować większą utratę ciepa przez okna.
    Na etapie remontu / budowy takie rozwiązanie wcale nie musi być droższe.
  • #7 11384465
    Kabar
    Poziom 12  
    Podłogowe nie ponieważ podłoga jest na konstrukcji drewnianej. Kamienica ma ponad 100 lat więc jak można się domyślać podłoga nie jest super nośna :)
  • #8 11384548
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Kabar napisał:
    Podłogowe nie ponieważ podłoga jest na konstrukcji drewnianej. Kamienica ma ponad 100 lat więc jak można się domyślać podłoga nie jest super nośna :)

Do podlogowki nie potrzeba supernosnej podlogi, a takze moze byc pod drewniana podloga.
    Trzeba tylko odpowiedniej technologii od poczatku do konca.
    Ja na codzien zakladam takie podlogowki, pokryte deskami, deska berliniecka, parkietem plytkami itp.
    Sa nawet samonosne panele z rurkami, jako podlogowka, na ktora mozna polozyc nawet dywan jesli masz taki kaprys.

Przegladnij tego PDF-a do konca to zobaczysz co mozna robic. Patrz 17 strona.
    Ale to tylko niewielka czesc mozliwosci.
    http://www.vertdegree.co.uk/pdfs/OSMA%20UFHCompletePDF.pdf

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację centralnego ogrzewania (CO) oraz ciepłej wody użytkowej (CWU) w kamienicy, korzystając z kotła Viessmann o mocy 24 kW i zasobnika 80l. Pojawiają się pytania dotyczące najlepszego sposobu podłączenia grzejników (jedna gałąź vs. rozdzielacze), możliwości przeniesienia zasobnika do łazienki oraz odpowiedniej ilości grzejników. Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie systemu rozdzielaczowego dla łatwiejszej obsługi, a także rozważają alternatywy, takie jak ogrzewanie podłogowe, mimo że użytkownik obawia się o nośność drewnianej podłogi. Wskazują również na konieczność ocieplenia rur oraz odpowiedniego rozmieszczenia grzejników, aby zapewnić komfort cieplny w pomieszczeniach o dużej wysokości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA