logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire One 722 - uszkodzone pliki po przegraniu z USB, w tr. awaryjnym OK

mareky 06 Paź 2012 17:13 2880 16
REKLAMA
  • #1 11383404
    mareky
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    USB USZKODZONY PLIKI
    Sprawa dotyczy notebooka Acer ASPIRE ONE 722 system W7

Notebook sprawdzony w serwisie, jest sprawny. Usterka sprawdzona na różnych pendrive i przenośnych HDD. W menadżerze urządzeń wszystkie sterowniki zainstalowane.

Po przegraniu plików o różnej wielkości (.avi .mkv .txt .pdf) na urządzenie zewnętrzne z portów USB, pliki są uszkodzone.
    - artefakty na filmach
    - zdjęcia nieczytelne do połowy
    - plik nie do odczytania

I teraz najciekawsze po przejściu na tryb awaryjny (F8) wszystko hula jak należy.

Pomocy.
    P.S. Podkreślam że wysłałem komputerek do serwisu i jest ok.
  • REKLAMA
  • #2 11383453
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Trochę dziwny problem.
    Czy próbowałeś tą pamięć usb/dysk zewnętrzny podłączyć pod inny komputer żeby zobaczyć co się dzieje?
    Czy skanowałeś komputer antywirusem?może jakaś infekcja skoro w awaryjnym wszystko działa.
  • #3 11383570
    mareky
    Poziom 10  
    Oczywiście nośniki posprawdzane , zainstalowany Avast żadnych alertów , dodam że problem istnieje także na świeżym systemie !
  • #4 11383589
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    mareky napisał:
    dodam że problem istnieje także na świeżym systemie

Jeżeli na świeżym to infekcja raczej odpada.
    Jakieś kodeki masz? najnowsze programy do przeglądania PDF?

Bardzo dziwne że jak twierdzisz w awaryjnym jest ok.
  • REKLAMA
  • #5 11383606
    mareky
    Poziom 10  
    kodeki są ok bo pliki z dysku komputera idą ok dopiero po przeniesieniu zaczyna się cyrk .Przykład pociągnięty film z internetu na komputerze idzie ok ,z pendriwie po przegraniu lipa a po przegraniu w awaryjnym jest ok
  • #6 11384421
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Dla testu spróbuj kopiowania za pomocą programu tera copy, on po zakończeniu kopiowania sprawdza CRC pliku, kolejną rzeczą którą możesz sprawdzić to pamięć ram najpierw test pod windowsem programem memtest, jeżeli nic nie znajdzie to memtest86, a w ostateczności(?) spróbuj coś kopiować pod jakimś linuxem live cd...
  • #7 11386988
    mareky
    Poziom 10  
    Wyniki testu

- mem test nie wykazał żadnych problemów z RAM
    - tera copy wywala CRC przegranych plików czyli pliki uszkodzone !
    - pod linuxem i jak pisałem wcześniej w trybie awaryjnym wszystko OK.

Coś nie tak z W7 albo jakieś sterowniki się gryzą nawet na świeżym systemie .To moje przemyślenia
  • #8 11387113
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    To może wyrzuć wszystkie "urządzenia" w menedżerze pod wpisem kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i zrestartuj kompa, jeżeli to nic nie pomoże to ja bym przeinstalował system i sprawdzał kopiowanie po każdym zainstalowanym sterowniku
  • #9 11389481
    mareky
    Poziom 10  
    Otóż problem siedzi w samym window7 .Rozwiązanie znalazłem na forach anglojęzycznych .Gdy ustawimy "komputer przenośny " tak by po zamknięciu kalpy przechodził w stan uśpienia ,hibernacji (lub zrobimy to ręcznie) to po przebudzeniu system w niektórych częściach wariuje , i tak jest między innymi z kontrolerami uniwersalnej magistrali szeregowej . Oczywiście nie dzieje się to w każdym sprzęcie ale z konkretnymi podzespołami wyprodukowanymi przez konkretnych producentów .Ja dalej się nie zagłębiam w temat co gdzie i kiedy bo problem będzie prawiony przez jakąś łatkę .W każdym razie zgryz powstaje po zainstalowaniu SP1 i piszą co trzeba odinstalować żeby było ok , któryś KB.......... .U mnie skutkuje ponowne uruchomienie systemu.

Dodam co ważne przez tą usterką musiałem oddać telefon do serwisu bo podczas wgrywania nowszego systemu (NOKIA) wystąpiły opisane już problemy i telefon nie wstał.
    Więc przestrzegam ! Pozdrawiam i dziękuje GALLUS`OWI za podjęcie tematu bo inni i na innych forach podeszli do tego problemu bardzo pobłażliwie z wielką niechęcią , oto przykładowy cytat :

"Co niby mielibyśmy zrobić (zdalnie) więcej niż serwis? (chyba, że serwis niekompetentny...). "
  • REKLAMA
  • #10 11390130
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    A spróbuj jeszcze we właściwościach portów usb odznaczyć wyłączanie urządzenia w celu oszczędzania energii...
  • #11 11487070
    malinus
    Poziom 2  
    Podpisuje się pod problemem. Również posiadam netbooka Acer Aspire One 722 z oryginalnym Windows 7 Home. Problem jest identyczny. Ile ja czasu głowiłem się z przyczyna tych uszkodzeń......

Dzięki za pomoc. Ponowne uruchomienie pomaga w 100%.
  • REKLAMA
  • #13 11487819
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    mareky napisał:
    mem test nie wykazał żadnych problemów z RAM

Użyłeś tego Windowsowego czy tego?:
    www.memtest.org
    www.memtest86.com
    Ten Windowsowy nie testuje całej pamięci.
    Tutaj podobny przypadek:
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic2411993.html
  • #14 11488275
    mareky
    Poziom 10  
    Próbowałem z tym wpisem w rejestr i lipa !
    Najlepszym i najszybszym rozwiązaniem , do ukazania się jakiejś łatki jest ponowne uruchomienie systemu przed poważniejszymi pracami na USB ( np uaktualnianie GPS , telefonu , przegrywanie ważnych plików ).
    Albo WINDOWS 8 :D
  • #15 11912403
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 11946337
    mareky
    Poziom 10  
    Niestety u mnie na Windows8 ten trick nie działa dalej pliki są uszkodzone !
    Czekamy dalej na dobrą duszyczkę która coś poradzi :D
  • #17 13336492
    v1000
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Miałem ten sam problem z usb w Acer 722 , porada od majos pomogła

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z notebookiem Acer Aspire One 722, w którym pliki przenoszone z urządzeń USB (pendrive, HDD) są uszkodzone, objawiając się artefaktami w filmach i nieczytelnymi zdjęciami. Po przejściu do trybu awaryjnego problem znika, co sugeruje, że może to być związane z systemem Windows 7 lub konfliktami sterowników. Użytkownik przeprowadził testy pamięci RAM oraz użył programu TeraCopy, który wykazał błędy CRC w kopiowanych plikach. Inni użytkownicy sugerują wyłączenie selektywnego wstrzymywania USB w ustawieniach zasilania oraz modyfikację rejestru systemowego. Wiele osób potwierdza, że ponowne uruchomienie systemu przed operacjami na USB rozwiązuje problem, a także wskazują na możliwe rozwiązania w postaci aktualizacji systemu lub przejścia na Windows 8.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA