logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PayU - z czym to się je?

artur00 06 Paź 2012 22:24 1833 6
REKLAMA
  • #1 11384531
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    Chodzi oczywiście o płatności w znanym serwisie aukcyjnym, dostałem emaila że są pieniążki od kupującego na koncie payu, zrobiłem wypłatę na swoje konto 2012-10-05 21:37:44 -ma nadal status rozpoczęta. Pytanie do Was - to tyle trwa ?
    Myślałem że pieniążki z payu będą u mnie na koncie w parę minut po uruchomieniu procedury wypłaty. Na Allegro za bardzo nie piszą ile to ma trwać.
    Nie mam doświadczenia z payu, a i sama procedura jest jak dla mnie dość skąpo opisana.
  • REKLAMA
  • #2 11384552
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    PayU dosyć długo wypłaca pieniądze na konto bankowe. Dopiero w poniedziałek możesz się spodziewać zaksięgowania przelewu na swoim koncie.
  • REKLAMA
  • #3 11384664
    bartek138
    Poziom 10  
    A czy kupując przez paya można normalnym przelewem zapłacić?
  • REKLAMA
  • #4 11384682
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    bartek138 napisał:
    A czy kupując przez paya można normalnym przelewem zapłacić?
    Można.
  • #5 11386020
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6514
    artur00 napisał:
    Witam
    Chodzi oczywiście o płatności w znanym serwisie aukcyjnym, dostałem emaila że są pieniążki od kupującego na koncie payu, zrobiłem wypłatę na swoje konto 2012-10-05 21:37:44 -ma nadal status rozpoczęta. Pytanie do Was - to tyle trwa ?
    Myślałem że pieniążki z payu będą u mnie na koncie w parę minut po uruchomieniu procedury wypłaty. Na Allegro za bardzo nie piszą ile to ma trwać.
    Nie mam doświadczenia z payu, a i sama procedura jest jak dla mnie dość skąpo opisana.

Przecież wykonałeś to po końcu pracy Twojego banku w tym tygodniu. Na Twoim koncie pieniądze pojawią się najwcześniej w poniedziałek koło południa albo nawet później (przed końcem dnia). Aby były tego samego dnia trzeba było to zrobić w piątek przed południem. Jedynie przelewy w tym samym banku wykonywane są prawie on-line czyli w ok. kilka minut o każdej porze dnia i nocy pod warunkiem, że nie są akurat prowadzone prace konserwacyjne lub modernizacyjne. Tak to działa niestety też w przypadku normalnych przelewów internetowych najczęściej bezpłatnych. Niektóre banki za dodatkową opłatą proponują wykonywanie przelewów niezależnie od pory dnia z gwarancją, że odbiorca zobaczy je na własnym koncie max po 15 minutach od zlecenia. Możliwość taka jednak jest ale nie do wszystkich banków docelowych i tylko z kont banków, które taką usługę oferują. Przerabiałem to i dociekałem. Np. Przelew z PKO BP SA do innego banku zlecony w piątek po 14 jako wykonany może pojawić się dopiero w poniedziałek rano chociaż zwykle już w sobotę rano ma status wykonanego ale odbiorca to zobaczy u siebie nie wcześniej niż w poniedziałek ok. południa.
  • REKLAMA
  • #7 11386386
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6514
    Ta tabelka być może prawdziwa ale niekoniecznie przelewy zlecone przed dana sesją zostaną na niej wykonane. Jak mnie poinformowano na infolinii PKO BP SA to gwarantują wyjście przelewu tego samego dnia (sesja 17.00-18.00) zlecenie trzeba złożyć do godz.14.00 (wcześniej było do 15.00). Tak jest ze wszystkimi sesjami. Aby przelew wyszedł na pewno w danej sesji to ma być złożony 3 godziny (poprzednio 2 godziny) przed jej rozpoczęciem. Nie oznacza to, że zlecenie przelewu złożone tuż przed początkiem sesji nie będzie na niej wykonane tylko nie ma takiej pewności, że stanie się dopiero na następnej sesji. Nie wiem jak to jest w innych bankach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o czas realizacji wypłaty z konta PayU na konto bankowe, po tym jak otrzymał informację o wpłacie od kupującego. Odpowiedzi wskazują, że proces wypłaty może trwać dłużej, szczególnie jeśli zlecenie zostało złożone po godzinach pracy banku. Wypłata może być zaksięgowana najwcześniej w poniedziałek, a czas realizacji przelewów zależy od sesji bankowych. Użytkownicy potwierdzają, że możliwe jest dokonanie płatności przez PayU za pomocą normalnego przelewu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA