logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki cichy i wydajny wentylator do obudowy Tracer, budżet do 40 zł, płyta DQ35JO

kaba12 07 Paź 2012 21:54 2001 12
REKLAMA
  • #1 11388372
    kaba12
    Poziom 9  
    Witam domyślam się , że jest takich tematów od groma no ale nigdzie nie znalazłem pomocy a więc choć mój komputer jest w miarę dobry ma czasem chwile w których grzeje jak grzejnik tak więc postanowiłem kupić wentylator i tu nasuwa się pytanie jaki ?

moja obudowa jest z firmy tracer (nie wiem jaki konkretnie model ani gdzie to sprawdzić) a moja płyta główna to Intel DQ35JO

mój budżet jest dość mały(bo tylko 40 zł) a zależy by wentylator był dość cichy i w miarę wydajny

serdecznie dziękuje za każdą pomoc
  • REKLAMA
  • #3 11388476
    kaba12
    Poziom 9  
    a tak zapomniałem dodać do obudowy :) a gdzie najlepiej go zamontować chodzi mi o to czy najlepiej na boku obudowy czy z tyłu ?
  • REKLAMA
  • #4 11388518
    Arteko77
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Ten co podalem to do tylu od boku prawdopodobnie sa u ciebie 120mm
  • #5 11388578
    kaba12
    Poziom 9  
    a więc lepiej wmontować go z tyłu czy z boku ?? czy też to bez znaczenia ?
  • #6 11388601
    Arteko77
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Z tego co sie orietuje to chyba obojetne. nie jestem pewien :/
  • REKLAMA
  • #7 11389079
    kaba12
    Poziom 9  
    ale i tak dużo pomogło dzięki przy okazji nie wiesz czy da się podpiąć dwa wentylatory do tej płyty bo póki co znalazłem tylko jedno podłączenie.
  • #8 11389202
    patrykpeczek1
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Możesz kupić przejściówkę molex -> 3 pin i wtedy podłączysz więcej wentylatorów.
    Najlepsza cyrkulacja w obudowie to wentylator z przodu obudowy wdmuchujący powietrze, a z tyłu wyciągający.
    Jeżeli jednak chcesz, aby było cicho, polecam podłączyć wentylator pod 5V, a nie pod 12V.
  • #9 11389269
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Fajnie nie wiemy jaką masz budę i pytasz gdzie zamontować wentylator. Nawet nie wiadomo czy będzie miejsce a jeśli będzie to czy na 80mm czy 120mm.
    Wstaw może zdjęcia do tematu z widokiem twojej obudowy, najlepiej w środku. Jakie podzespoły posiadasz co ci się tak grzeją ?
  • REKLAMA
  • #10 11389930
    kaba12
    Poziom 9  
    Jaki cichy i wydajny wentylator do obudowy Tracer, budżet do 40 zł, płyta DQ35JO Jaki cichy i wydajny wentylator do obudowy Tracer, budżet do 40 zł, płyta DQ35JO
    proszę zdjęcia a specyfikacja komputera to
    płyta główna : Intel DQ35JO
    procesor : Intel Core 2 Quad
    karta graficzna: ATI Radeon 2400 HD PRO
    RAM: Corsair 2x1GB DDR 2
  • #11 11390243
    wariato
    Poziom 43  
    Nie wiem co ci się tam ma grzać... Jedynie co procesor trochę wydziela ciepła ale nawet i on nie powinien robić problemów.
    W środku rozumiem czysto i zero kurzu na radiatorach ? Kiedy wymieniałeś pastę termoprzewodzącą na procesorze ? Jeśli nigdy to już wiesz od czego zaczniesz. Następnie będziesz musiał zaopatrzyć się w 2 wentylatory domyślam się 80mm i przykręcenie ich do tylnej ścianki.
    Czy z przodu jest miejsce na wentylator ?
  • #12 11390377
    kaba12
    Poziom 9  
    z przodu z tego co widzę to nie ma miejsca jeśli chodzi o kurz staram się go czyścić regularnie

a można by było dać jeden z tyłu a drugi po boku ściance czy nie ma większego sensu?
  • #13 11390525
    wariato
    Poziom 43  
    Z boku nie masz filtrów więc musiałbyś zaglądać tam jeszcze częściej. W sumie jak nie ma miejsca z przodu to i bez sensu pakować wentylator z tyłu.
    Jakie masz obecnie temperatury ? Wklej screen z HWMonitor lub HWInfo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wentylatora do obudowy komputera marki Tracer, z płytą główną Intel DQ35JO, w budżecie do 40 zł. W dyskusji polecono wentylator SilentiumPC Zephyr 80 mm, który jest cichy i wydajny. Użytkownik pyta o najlepsze miejsce montażu wentylatora, a także o możliwość podłączenia dwóch wentylatorów do płyty głównej. Odpowiedzi sugerują, że najlepsza cyrkulacja powietrza to wentylator z przodu wdmuchujący powietrze i z tyłu wyciągający. Użytkownik nie ma miejsca na wentylator z przodu, więc rozważa montaż jednego z tyłu i drugiego z boku, co może być mniej efektywne z powodu braku filtrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA