logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarna seria Seagate Barracuda 7200.11 1TB-Błąd LED:0000000CC FAddr:0025BE0F

tomasz12347 07 Paź 2012 23:14 3741 9
REKLAMA
  • #1 11388728
    tomasz12347
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość.Jestem posiadaczem dysku jak w temacie który też uległ awarii. Zgodnie z samouczkami których jest w internecie cała masa postanowiłem go naprawić.Zaznaczę że nie jestem laikiem w dziedzinie naprawy komputerów ale tym razem poległem :cry: . Ale do rzeczy,podłączyłem dysk do terminala i po ustaniu pracy talerzy wciskam Ctrl+z otrzymuje komunikat F3 T> podaje komendę przejścia na poziom drugi i tu ZONK w terminalu wyświetla mi się taki komunikat LED:0000000CC FAddr:0025BE0F
    Przeszukałem sieć i niestety tylko jeden temat i to w dodatku bez rozwiązania.Może ktoś już miał taki problem i wie co oznacza ten błąd, a rozwiązanie tego na pewno przyda się nie tylko mi.Z góry dziękuje.
    A zapomniałem dodać firmware: LC11
  • REKLAMA
  • #2 11405820
    tomasz12347
    Poziom 9  
    Widzę że nawet fachowcy z elektrody nie są w stanie rozwiązać tego problemu i z całym szacunkiem do nich bo nie raz korzystałem z cennych porad z elektrody ale widzę że problem przerasta wszystkich. Ale nie ma co się dziwić skoro nawet technicy z Seagate nie wiedzą o co chodzi. Napisałem do działu technicznego Seagate z prośbą o wyjaśnienie kodu tego błędu, niestety w odpowiedzi nie otrzymałem nic konkretnego oprócz propozycji odesłania tego dysku w celu zbadania go :?: i ewentualnie odzyskania danych. Na danych mi nie zależy a koszty wysyłki nie są adekwatne do wartości tego dysku. Cóż,poczekam jeszcze jakiś czas bo widzę po wyświetleniach że jest zainteresowanie tym tematem a ja jestem osobą która łatwo się nie poddaje i będę dalej przesiewał sieć aż wreszcie,mam nadzieję, coś znajdę. O wynikach na pewno powiadomię. :D
  • REKLAMA
  • #3 11406442
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Cytat:
    Na danych mi nie zależy a koszty wysyłki nie są adekwatne do wartości tego dysku.

Te dyski maja gwarancje do 2013 roku wyślij na gwarancje jak ci na danych nie zależy dostaniesz nowy 7200.12 po miesiącu czasu (takie opóźnienia).
  • #4 11407575
    tomasz12347
    Poziom 9  
    Oto odpowiedź z Seagate:
    "Produkt zidentyfikowany, został sprzedany jako element systemu. Proszę skontaktować się ze sprzedawcą w celu naprawy. Seagate sprzedaje wiele napędów bezpośrednio do klientów OEM (Original Equipment Manufacturer). Produkty te są zwykle skonfigurowane tylko dla producentów OEM, jako komponenty do ich systemów. Musisz skontaktować się z punktem sprzedaży w celu jakiegokolwiek wsparcia gwarancyjnego na tych dyskach..."
    Problem w tym że ja mam ten dysk z drugiej ręki (kupiłem go na aukcji) i nie mam możliwości sprawdzić gdzie był sprzedany.
  • REKLAMA
  • #5 11407589
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    tomasz12347 napisał:
    Problem w tym że ja mam ten dysk z drugiej ręki (kupiłem go na aukcji) i nie mam możliwości sprawdzić gdzie był sprzedany.

Reklamuj go u sprzedawcy. Chyba że w opisie aukcji było w jakikolwiek sposób napisane, że dysk jest sprzedawany jako niesprawny.
  • #6 11407872
    tomasz12347
    Poziom 9  
    Jest to lokalna aukcja elektroniczna (w Anglii jest wiele takich) na której często kupuje laptopy,dyski,sprzęt RTV itp. Zasady są takie że kupujesz "kota w worku" czyli nigdy nie wiesz co w środku siedzi i bez możliwości zwrotu.Traktuje to jako hobby i ciągle sie czegoś nowego uczę, jak do tej pory każdy nie działający sprzęt udało mi się "postawić na nogi" :D .Dysk o którym mowa kosztował mnie grosze i nie chodzi mi tutaj o odzyskanie pieniędzy tylko o rozwiązanie problemu z kodem błędu który podałem wcześniej bo praktycznie nic na ten temat w sieci nie ma a wiem że kilka osób spotkało się z tym samym problemem i nikt go nie rozwiązał.
    Osobiście uważam ELEKTRODĘ za kopalnie wiedzy pod względem elektroniki i wiele porad z tego portalu pomogło mi rozwiązać nie jeden problem, dlatego pomyślałem że dobrze by było aby ten temat też się tu pojawił bo możliwe że znajdzie się pierwsze w sieci rozwiązanie tego, dziwnego poniekąd problemu.
    Dodam, że jestem uparty w tym co robię a ten temat będę na pewno drążył do skutku :D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 11440299
    janpas6
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    a komenda V4
    F3 T> V4 co pokazuje ?

ten komunikat mówi niby o złym odizolowaniu PCB
    spróbuj jeszcze raz
  • #8 11441467
    tomasz12347
    Poziom 9  
    PCB odizolowane jest poprawnie,dla pewności spróbowałem zrobić tak jak mi napisałeś jednak jest to samo wygląda to tak:
    F3 T> V4
    LED:0000000CC FAddr:0025BE0F

Po upływie około minuty ponownie:

I tak w koło,co minuta powtarza się to samo.

Jak myślicie czy podmiana PCB mogła by pomóc? Czytałem gdzieś na angielskim forum że PCB jest sparowana z dyskiem tak jak w przypadku Playstation3 i podmiana nic nie da, tylko zastanawiam się dlaczego są one w sprzedaży z opisem możliwości zamiany :?:

Dodano po 1 [godziny] 57 [minuty]:

janpas6 napisał:
    a komenda V4
    F3 T> V4 co pokazuje ?

ten komunikat mówi niby o złym odizolowaniu PCB
    spróbuj jeszcze raz

Idąc tropem tego co napisał kolega, przypomniał mi się poradnik z kanadyjskiej strony :idea: ( http://www.mapleleafmountain.com/seagatebrick.html ) gdzie jest opisane żeby odizolować napęd a nie głowice i... BINGO :D
    Dysk jest już widoczny jednak strasznie powolny i cały czas słychać "klikanie" wiec biorę się zaraz za update firmware i sprawdzanie dysku pod kątem bad sektorów.
    Tematu jeszcze nie zamykam ze względu na niepokojące "klikanie" i wolną prace dysku.
  • #9 11970732
    Thrashmaniac
    Poziom 1  
    Taki dysk to juz padlina. Reklamuj w holandii, dostaniesz nowy.
  • #10 11972190
    djmitas
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Kolego patrz na daty. Ostatnia odpowiedź 23 października 2012.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Seagate Barracuda 7200.11 1TB, który wyświetla błąd LED:0000000CC FAddr:0025BE0F po podłączeniu do terminala. Pomimo prób naprawy i kontaktu z technicznym wsparciem Seagate, nie uzyskał konkretnej pomocy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby skontaktować się ze sprzedawcą w celu reklamacji, jednak użytkownik nabył dysk z drugiej ręki i nie ma możliwości zwrotu. Po dalszych próbach, w tym odizolowaniu PCB, dysk stał się widoczny, ale działa wolno i wydaje dźwięki klikania. Użytkownik planuje aktualizację firmware i sprawdzenie dysku pod kątem bad sektorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA