Dla wielu to zapewne głupie pytanie, ale ja mam z tym problem. Chcę wyregulować zegarek (programowo odpada), przy kwarcu zegarkowym mam kondensator 22pF i trymer 4-20pF, zegarek śpieszy więc trzeba by zwiększyć pojemność trymera, pytanie tylko jak i ile kręcić. Nie wiem jak jest on zbudowany wewnątrz Czy kręci się nim tak jak potencjometrem, od oporu do oporu? Czy może na "czuja" że np kilka stopni obrotu odpowiada jakiejś tam wartości. Trochę nim pokręciłem i nie natrafiłem na żaden krańcowy opór, więc nie mam pojęcia jak tego używać. I jeszcze jedno, jak już to w którą stronę kręcić żeby zwiększać a w którą żeby zmniejszać?
Możesz kręcić nim w kółko. Tam masz blaski przedzielone warstwą dielektryka, co druga blaszka na statorze i rotorze. Pojemność zwiększa się i zmniejsza wraz z położeniem blaszek.
Zanim zacząłeś kręcić trzeba było ołówkiem zrobić kreseczkę obejmującą część ruchomą i stałą, żeby mieć odniesienie do stanu początkowego. Miernik częstotliwości ma też swoją ograniczoną dokładność.
Zaznacz na trymerze ten stan kreską. Obserwuj wskazania zegara porównując z innym dokładnym przez min. 2 dni - czy się śpieszy czy późni. Następnie przekręć np. w prawo i znowu obserwacja wskazań przez 2 dni - będziesz wiedział co wniosła zmiana i w którą stronę kręcić.
Ok pożyczyłem od kolegi multimetr z częstotliwościomierzem i chciałbym spróbować nim ustalić wartość 32768Hz, (chociaż trochę się do niej zbliżyć) jednak nie wiem jak go podłaczyć próbowałem różnych kombinacji i nic na wyświetlaczu się nie pojawia. Jego zakres to 200kHz.
Oto schemat:
Mam nadzieję że nie trzeba będzie budować jakis rezonatorów na tranzystorach czy coś takiego
Najlepsza metoda to ta którą podał Marekzi. Jako zegar odniesienia najlepiej wykorzystać zegar sterowany radiem z Frankfurtu na 77,5 KHz (DCF). Popularne częstościomierze (bez kwarcu w termostacie) mają duże błędy. Dołączenie przewodów częstościomierza do kwarcu spowoduje zwiększenie pojemności co się przełoży na lekkie przestrojenie kwarcu.
Warto tez zwrocic uwage by uzywac do strojenia potencjometru stroika wykonanego z dobrego dielektryka - improwizowany stroik mozna zrobic sobie z paska mocnego tworzywa sztucznego uformowanego na ksztalt plaskiego srubokreta (lub inny, odpowiedni do trymera).
Kiedys mozna bylo zrobic to z patyczka polistyrenowego z lizakow - dzis nie wiem czy lizaki sa na polistyrenowym patyczku czy na czyms innym.
Zawsze mozesz robic korekte - tzn w dluzszym czasie obserwowac wskazania zegara i obserwowac jak sie pokrywaja z np wskazaniami czasu z komputera pod warunkiem ze uzyjesz jakiegos programu do synchronizacji czasu komputera z serwerem wzorca czasu.
Miesieczna obserwacja powinna wystarczyc (i zawsze mozesz modyfikowac kod by uwzglednial korekte jesli regulacje trymerem okaza sie nieskutecznego bo np zakres regulacji jest zbyt maly).
stefanisko napisał:
Najlepsza metoda to ta którą podał Marekzi. Jako zegar odniesienia najlepiej wykorzystać zegar sterowany radiem z Frankfurtu na 77,5 KHz (DCF). Popularne częstościomierze (bez kwarcu w termostacie) mają duże błędy. Dołączenie przewodów częstościomierza do kwarcu spowoduje zwiększenie pojemności co się przełoży na lekkie przestrojenie kwarcu.
Dlatego zegarmistrze (ci ktorzy jeszcze prowadza dzialnosc uslugowa) uzywaja chronokomparatora https://pl.wikipedia.org/wiki/Chronokomparator W wypadku kwarcow 32768Hz sprzezenie uzyskiwano przez duza powierzchnie kondensatora (kolo ok kilku cm srednicy) na PCB + czuly przedwzmacniacz o wysokiej impedancji (FEt klasy BF245 i dodatkowe stopnie) - wydaje sie zasadne uzycie nowoczesnego wzmacniacza operacyjnego JFET czy MOSFET - wejscie ukladu w poblizu obszaru rezonatora.
Przy odrobinie wysilku autor moglby sprobowac uzyc karty dzwiekowej by ustalic czestotliwosc (a przynajmniej trend regulacji).
Chronokomparator do zegarkow elektronicznych opisany byl w np "Naprawa kalkulatorów i zegarków elektronicznych" autorstwa Bogdan
Sosiński WNT 1986.
✨ Użytkownik ma problem z regulacją zegarka kwarcowego, który się spieszy. Chce zwiększyć pojemność trymera ceramicznego 4-20pF, ale nie wie, jak go używać. Odpowiedzi sugerują, że trymer można kręcić w kółko, a pojemność zmienia się w zależności od położenia blaszek. Zaleca się oznaczenie początkowego stanu trymera oraz użycie miernika częstotliwości do precyzyjnej regulacji. Użytkownik powinien obserwować wskazania zegara przez kilka dni po każdej zmianie. Wskazówki dotyczą także użycia odpowiednich narzędzi do strojenia oraz możliwości korekty wskazań zegara w dłuższym okresie. Wygenerowane przez model językowy.