logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja zegara kwarcowego trymerem 4-20pF – jak ustawić pojemność i kierunek?

grzechu9009 08 Paź 2012 12:15 5922 8
REKLAMA
  • #1 11389601
    grzechu9009
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Dla wielu to zapewne głupie pytanie, ale ja mam z tym problem. Chcę wyregulować zegarek (programowo odpada), przy kwarcu zegarkowym mam kondensator 22pF i trymer 4-20pF, zegarek śpieszy więc trzeba by zwiększyć pojemność trymera, pytanie tylko jak i ile kręcić. Nie wiem jak jest on zbudowany wewnątrz :( Czy kręci się nim tak jak potencjometrem, od oporu do oporu? Czy może na "czuja" że np kilka stopni obrotu odpowiada jakiejś tam wartości. Trochę nim pokręciłem i nie natrafiłem na żaden krańcowy opór, więc nie mam pojęcia jak tego używać. I jeszcze jedno, jak już to w którą stronę kręcić żeby zwiększać a w którą żeby zmniejszać?

Oto on:
    http://www.burak.pl/produkt/trymer-ceramiczny-4-2-divide-20pf-czerwony/
  • REKLAMA
  • #2 11389673
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Możesz kręcić nim w kółko. Tam masz blaski przedzielone warstwą dielektryka, co druga blaszka na statorze i rotorze. Pojemność zwiększa się i zmniejsza wraz z położeniem blaszek.
  • REKLAMA
  • #4 11390233
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11390574
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 11392581
    grzechu9009
    Poziom 11  
    Ok :) pożyczyłem od kolegi multimetr z częstotliwościomierzem i chciałbym spróbować nim ustalić wartość 32768Hz, (chociaż trochę się do niej zbliżyć) jednak nie wiem jak go podłaczyć :( próbowałem różnych kombinacji i nic na wyświetlaczu się nie pojawia. Jego zakres to 200kHz.

Oto schemat:
    Regulacja zegara kwarcowego trymerem 4-20pF – jak ustawić pojemność i kierunek?

Mam nadzieję że nie trzeba będzie budować jakis rezonatorów na tranzystorach czy coś takiego
  • #7 11392886
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 11392979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11396082
    grzechu9009
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim :)
    Chyba zostanę przy obserwacji i powolnym kręceniu :) to najprostsza metoda:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z regulacją zegarka kwarcowego, który się spieszy. Chce zwiększyć pojemność trymera ceramicznego 4-20pF, ale nie wie, jak go używać. Odpowiedzi sugerują, że trymer można kręcić w kółko, a pojemność zmienia się w zależności od położenia blaszek. Zaleca się oznaczenie początkowego stanu trymera oraz użycie miernika częstotliwości do precyzyjnej regulacji. Użytkownik powinien obserwować wskazania zegara przez kilka dni po każdej zmianie. Wskazówki dotyczą także użycia odpowiednich narzędzi do strojenia oraz możliwości korekty wskazań zegara w dłuższym okresie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA