Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AEG Lavamat 6685EX - Błąd EF0 / EF3 nawet bez wody!

Maciej Błachnio 08 Oct 2012 14:13 5613 4
    Maciej Błachnio
    Level 2  
    Sporo szukałem zanim zdecydowałem się napisać.
    Oto historia usterki...
    Pralka ma wycieki na złączeniu skorupy plastikowej obudowy bębna. To włączało styropianowy czujnik zalania. Tymczasowo go zdemontowałem, godząc się na niewielkie zalewanie.
    Podczas prania nie ma żadnych dziwnych objawów. Wszystko jakby normalnie i...
    Znowu podczas wirowania pojawia się błąd EF0.
    Sprawdziłem kombinacją klawiszy, że dokładnie jest to EF3. Może chodzić o zalanie, ale ten czujnik jest zdemontowany, a rozwarcie powinno oznaczać, że jest OK. Ogólnie EF3 to awaria systemu sterowania wodą. Opisy mówią, oprócz zalania, jeszcze o uszkodzeniu wstęgi przewodów, uszkodzeniu czujnika (hydrostatu) lub o nieskutecznym wypompowaniu, czyli zablokowana pompa lub zapchany wylot.
    Rozebrałem pompę i zdjąłem sąsiadujące połączenia i węże. Było trochę brudu spinek do włosów i patyk od lizaka :D Byłem pewny, że to czasami blokowało pompę. Wszystko wyczyściłem i złożyłem.
    Zbiorniczek pod hydrostatem mam przezroczysty i widać, że jest idealnie czysty. Wężyk od hydrostatu zdjąłem i przedmuchiwałem. Sprawiał wrażenie drożnego i czystego. Sam hydrostat, to Type 7640, cokolwiek to znaczy. Nie ma żadnych elementów regulacyjnych i wygląda ok. Myślę, że chodzi dobrze, bo pralka pierze, chociaż nie wiem czy poziom wody jest idealny.
    Niestety błąd wciąż wraca. Postanowiłem się przyjrzeć temu podczas pracy. Leżałem przy otwartej pralce. Wyciek kapał jak wspominałem poprzednio.
    Podczas wirowania z praniem w środku, pojawia się stukanie. Być może kończy się łożysko, ale to raczej nie jest powodem mojego błędu.
    Było też widać rozbryzgi wody wewnątrz zbiorniczka pod hydrostatem.
    Po paru minutach wirowania pralka zawsze kończy błedem EF0. Żeby cokolwiek uprać muszę ją wyłączać i potem robić program płukania - znów błąd i potem jeszcze program wirowania. (Nie da się bez pralki żyć.)

Teraz najlepsze. Postanowiłem zrobić wirowanie BEZ WODY. Program wirowania jej nie pobiera. Zrobiłem kilka wirowań kolejno. Prawie zawsze kończy się błędem EF0 / EF3. Wody nie ma w ogóle. Co to może być. Czy ktoś może mi pomóc? Nie mam pod ręką części by próbować na chybił trafił. Ratunku!
    CAConcept
    Level 13  
    połącz przewody od zdemontowanego czujnika
    Maciej Błachnio
    Level 2  
    Heh, gdyby odłączony czujnik w pozycji "sucho" był zwarty, to po odłączeniu błąd pojawiałby się od razu, a nie na końcu prania. Poza tym sprawdziłem jak działa zanim zdecydowałem się go odłączyć. To tylko łącznik dwóch przewodów.
    wioletta92
    Level 18  
    Czy przypadkiem ten wyciek nie zalewa wiązki aquastopu? Sprawdź jeszcze grzałkę i silnik pod kątem upływności. Te modele lubiły wyświetlać błędy niezwiązane z prawdziwą usterką w przypadku przebicia silnika lub grzałki.
    Maciej Błachnio
    Level 2  
    Właśnie wiem o tej kapryśności i wobec tego wszystkiego, kupiłem Siemensa za 500zł. Dziękuję, temat zamykam.