logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG Lavamat 72850A - błąd EFO podłączenie czujnika wody (przeciw zalaniu)

jankes91 21 Kwi 2023 14:03 1182 3
REKLAMA
  • #1 20549809
    jankes91
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Pralka AEG 72850A.

Problem dość nietypowy. W pralce wymieniłem łożyska. Podczas prac robiłem dokładnie zdjęcia, szczególnie podłączeniom we wiązce elektrycznej. Niestety traf chciał, że straciłem te zdjęcia i padła karta pamięci z aparacie, nie ma żadnej kopii online. Po złożeniu pralka wyrzuca komunikat błąd EFO. Na ile udało mi się dowiedzieć, to jest to błąd związany z czujnikiem przeciw zalaniu. Czujnik nie jest teraz podłączony. Wszystko udało mi się opanować, lecz nie wiem jakimi przewodami podłączyć ten czujnik oraz pompę (tą z frontu pralki.

Zostały mi wolne cztery czerwone przewody. Wiem, że na pewno były one wyprowadzone właśnie do okolic czujnika oraz pompy wody, były podpięte właśnie tam, ale już niestety nie pamiętam w jakiej dokładnie konfiguracji. Jeden z nich pasuje tylko do czujnika. Co do trzech pozostałych, to nie wiem gdzie powinny być wpięte. W jednym jest stałe napięcie 230V zaraz po wpięciu przewodu zasilającego do gniazdka - nie trzeba włączać pralki.
    AEG Lavamat 72850A - błąd EFO podłączenie czujnika wody (przeciw zalaniu)
    Czy ktoś dysponuje schematem elektrycznym tej pralki? Szukałem go, lecz bezskutecznie. Lecz może ktoś ma ten lub podobny model i mógłby podejrzeć jak to jest podłączone?

Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20550007
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1598
    EWM2500
    Załączniki:
    • 005798.PDF (270.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20550850
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    A mikro-switch czujnika wody na podłodze jest sprawny?
  • #4 20551008
    jankes91
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    >>20550007

Wielkie dzięki za schemat.

Teraz jest to podłączone według niego, przewód ze stałym napięciem 230V jest wpięty do pompy, reszta także tak, jak należy.

Niestety problem dalej występuje. Błąd dalej jest wyświetlany, ponadto zaraz po wpięciu przewodu zasilającego do gniazdka, pompa pracuje bez przerwy.
REKLAMA