Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TOledo 1L 1995 2.0 16v Abs - nie działa Abs dużo błędów

09 Oct 2012 00:47 2481 4
  • Level 11  
    Witam
    od kiedy kupiłem autko czyli już jakieś 2 lata temu walczę z abs. Tak więc od początku nie działał abs nawet nie świeciła się kontrolka.Stary właściciel mówił ze niemiec od którego brał auto coś wspominał jakimś czujniku w bagażniku itp.(właściciel sam nie wiedział o co mu chodziło) po podpięciu wyświetlały się te same błędy co teraz. jakiś czas później dorwałem tanio cały serwomechanizm od abs no i wymieniłem bo i tak musiałem, niestety błędy pozostały te same. kiedyś zabrałem się za sprawdzanie kabli ale bez schematu dużo nie zawojowałem. do głowy przyszła mi myśl że może lampka od abs w desce się popsuła(oczywiście i tak abs to nie naprawi ale przynajmniej by się świeciła). deskę wymieniłem bo mfa się popsuł ale kontrolka dalej nie świeci nawet podczas diagnozy nie zapala się.
    czasami zrywa połączenie ze sterownikiem podczas diagnozy po wykasowaniu błędów pojawia się ten z koła a potem a po przejechaniu wszystkie.
    Mam tylko 2 możliwości albo padnięty sterownik albo wiązka.osobiście stawiam na sterownik bo ta kontrolka od abs nie daje mi spokoju w końcu powinna się świecić a poza tym sterownik na pewno ktoś wymieniał bo był pomazany korektorem białym no i z tego co zauważyłem na allegro sterowniki do 2.0 16V maja na końcu literkę A a mój sterownik ma Literkę E co prawda może było kilka wersji i nie różniły się zbytnio.
    Jakie jest wasze zdanie na ten temat czy ktoś miał podobny problem. i jak bym mógł prosić o instrukcje jak sprawdzić te zawory i przewody bo wiem że coś się mostkowało do sprawdzania ale nie wiem co.
    A oto błędy:
    257 ABS Zawór dolotowy przedni lewy - N101
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    265 Zawór wylotowy ABS przedni lewy -N102
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    276 Zawór wylotowy ABS tylny lewy - N136
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    273 Zawór dolotowy ABS tylny prawy - N133
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    280 Zawór 2 blokady mechan.różnicowego-N126
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    279 Zawór 1 blokady mechan.różnicowego-N125
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    532 Napięcie zasilania
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
    285 Czujnik liczby obrotów przód prawy-G45
    brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
  • Helpful post
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ech, znajoma lista błędów. Auto do diagnostyki w warsztacie, wydaje się, że tu nie problem w sterowniku. Ktoś grzebał w instalacji. Celowo. żeby lampka się nie świeciła... Tyle podpowiedzi, reszta jest prosta.
  • Level 11  
    ehh pruć teraz wiązkę i szukać poprzecinanych kabli wystarczy że plusa gdzieś przecieli i już mogą takie błędy być ale bez schematu nic nie zdziałam a w warsztacie za tego gruchota zapłacę pewnie fortunę
  • Level 11  
    W końcu miałem czas się za to zabrać więc troszkę rozgrzebałem no i jakiś @@@ uciął kabel. po zlutowaniu przynajmniej zaczęła kontrolka świecić ale nie mogłem sprawdzić błędów bo zaposiałem przejściówkę z obd2 na 1. nie mniej jednak natrafiłem na 2 wtyczki które nie wiem od czego są

    pierwsza 2 piny biało czerwony kabel i czarno szary niestety przeszukałem wszystko i nie znalazłem do niej drugiej wtyczki Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie z czym ma się łączyć ta końcówka? na tablicy bezpieczników od wewnętrznej strony znalazłem miejsce na wtyczkę też z dwoma pinami był to górny rządek po środku więc może po prostu brakuje tam kabla łączącego?

    .no i druga wtyczka jedno pinowa czerwona z czerwono czarnym kablem. prawie identyczna jak te od szyny diagnostycznej tylko że jest jedno pinowa.

    może ktoś wie co to za wtyczki?

    może ktoś wie czy przy pedale hamulca powinien być jeden czujnik czy 2 ?
  • Level 11  
    nikt nie wie do czego te wtyczki?