logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer PC - Zawieszanie się systemu na chwile. Dźwięk dysków przy wyłączaniu

CtrlF4 09 Paź 2012 10:40 2136 12
  • #1 11392877
    CtrlF4
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam.
    CPU: AMD Athlon II x2 240
    MOBO: GA-M57SLI-S4
    Ram: 3GB DDR2 Kingston 1GB i Gail Dragon 2GB
    HDD: WD Green 500 GB WD5000AZRX 64MB cache SATA/600
    PSU: Chieftec 400W
    GPU: Radeon ASUS HD4850 512MB

Mam z tym kompem od dłuższego czasu taki problem, że komp potrafi się przywiesić na chwile, a czasami na dłużej gdy PC jest obciążony trochę. Podczas wyłączania systemu słychać jakby 2 a nawet 3x dysk się wyłączał i załączał ponownie Ale tak się dzieje tylko na dysku SATA. Dysk WD jest nowy wcześniej miałem Seagate 320GB oraz WD 80 GB. Na ATA tego problemu nie ma. Moge wstawić nagranie pracy dysku przy wyłączaniu systemu.
  • #2 11392996
    norek1991
    Poziom 19  
    Ocena: 62
    Sprawdzałeś temperaturę procesora w stresie? Podaj S.M.A.R.T dysków.
  • #4 11395699
    CtrlF4
    Poziom 15  
    Temp procka przy obciążeniu 36*C
    O to SMART dysku
    Jak widac wszystko jest dobrze. W końcu nowy.

Zastanawia mnie czemu w systemie mam Max transfer 92-94MB, a w MHDD 124MB?

Zastanawiam sie czy to nie jest wina zasilacza. A może to wina płyty głównej?
    Napięcie zasilacza +12V w spoczynku to +12.28V. Przy wyłączaniu komputera nie zmienia się praktycznie.
    Robie testy
    Okazuje się ze napięcia nie spadają podczas wyłączania komputera. Czyli zasilacz odpada.
    Dysk SATA niepodpięty pod płytę główną - tylko wtyczka zasilajaca sata włożona -> dysk nie wydaje żadnych dźwięków przy wyłączaniu
    Wgrałem od nowa BIOS. Co ciekawe transfer zwiększył się do 127MB w systemie.

O to obiecany dźwięk. Dysk SEAGATE 320GB
    http://w179.wrzuta.pl/audio/5itMmbZdfua/nagranie_2

A o to benchmark dysku WD
  • #5 11398597
    CtrlF4
    Poziom 15  
    Jakieś pomysły?
  • #6 11399718
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nic innego, jak dysk, nie przychodzi mi do głowy. Tak słychać na nagraniu. Tak swoją drogą - rozumiem, że po wyłączeniu komputera na linii 12V jest napięcie? Jeśli tak to albo nie wyłączasz komputera (jakiś stan czuwania?) albo zasilacz padł.
  • #7 11399838
    CtrlF4
    Poziom 15  
    Nie nie. Komputer jest normalnie wyłączany i na linii +12V nie ma napięcia po wyłączeniu. Każdy dysk na SATA tak współpracuje gdy jest podłączony do kabla przesyłowego sata. Jak napisałem wyżej gdy kabel od płyty jest odłączony dysk wyłącza się normalnie. Sprawdziłem cały zasilacz wymieniłem nawet kondensatory, wyregulowałem napięcie. Wiec co mu dolega?
    A sprawdziłem to tak
    WD - SYSTEM (przy wyłączeniu się jakby wyłączał i włączał)
    Seagate - odłączony kabel sata od płyty (dysk wyłączał się normalnie)
  • #8 11399846
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Sprawdziłbym, czy to samo dzieje się na innej płycie głównej z tym dyskiem i na innym dysku na tym gnieździe SATA. Sprawdziłbym zaawansowane ustawienia zasilania w Windows.
  • #9 11399869
    CtrlF4
    Poziom 15  
    Napisze to jeszcze raz. Dyski są sprawne. Wiec je zostawiamy w spokoju. W tym kompie dzieje się tak z każdym dyskiem na SATA podłączonym do płyty głównej.
    Mam 6 portów SATA i na każdym jest to samo.
    Zmienię system na XP i zobaczę co z tego będzie.
  • #11 11400190
    CtrlF4
    Poziom 15  
    Wcześniej nie było żadnych problemów. Wiec jedynie awaria moze mi tu byc na myśli. Ale...
    System XP wgrany + sterowniki itp. Komputer wyłacza się prawdiłowo dyski nie wydaja dźwieku restartu. Wiec co?
    System? Sterowniki?
  • #13 11400326
    CtrlF4
    Poziom 15  
    No i faktycznie winowajcą okazały się nowe sterowniki od producenta płyty głównej. Problem rozwiązany bo po wgraniu świeżego systemu win 7 pro komputer zachowuje się normalnie przy wyłączaniu czyli dysk nie wydaje dźwięków restartu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się na chwilę, szczególnie podczas obciążenia. Podczas wyłączania systemu słychać dźwięki dysku SATA, co nie występuje przy dyskach ATA. Użytkownik posiada nowy dysk WD Green 500 GB, a wcześniej miał dyski Seagate i WD. Po sprawdzeniu temperatury procesora oraz parametrów S.M.A.R.T dysku, które były w normie, użytkownik podejrzewał zasilacz i płytę główną. Po testach okazało się, że problem występuje na każdym porcie SATA. Po zainstalowaniu systemu Windows XP i odpowiednich sterowników, problem z dźwiękami dysku zniknął, co sugeruje, że winne były nowe sterowniki płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA