logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odgłos pstrykania z komputera - dysk się wyłącza

Ytek 26 Maj 2017 18:07 1953 6
REKLAMA
  • #1 16497041
    Ytek
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Ten głośny "pstryk" który słychać na samym końcu gdy komputer gaśnie. Po około 10 minutach pracy słyszę ten pstryk i głos włączającego się dysku (taki jak przy uruchamianiu komputera) za chwilę kolejny pstryk i tak co chwilę. Tak jakby problem z zasilaniem? Chciałbym wiedzieć co się dzieje i co w ogóle ten pstryk oznacza. Powtarzam, że to jest głos który słychać gdy komputer gaśnie (odcina zasilanie?) a nie pstrykanie dysku żeby była jasność.

Płyta GA-MA74GMT-S2
    Zasilacz Bequiet 430W
    CPU Phenom II x4 840
    GPU Geforce GTX 1050
    RAM 6gb

Może zasilacz za słaby na ten zestaw?
  • REKLAMA
  • #2 16497081
    mikomaaz
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Spróbuj podmienić zasilacz na inny.
    Możesz też wyjąć nagrywarkę i włączyć komputer bez niej. Przetestuj wtedy dysk dowolnym benchmarkiem (może być nawet nie polecany HDTune albo jakiś duży plik).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16498881
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Ja jestem ślepy czy mamy pełną specyfikacje oprócz tego właśnie elementu co problem robi?
    Robi pstyk ale komputer normalnie pracuje tak? Może głowice parkuje po prostu. Z wiekiem zaczął robić to głośniej dlatego zauważyłeś.
  • REKLAMA
  • #6 16499695
    Ytek
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Dysk stary WD1600JS-88MHB0 Tak komputer się nie wyłączał tylko zawieszał po chwili. Ten głos to rzeczywiście może być to parkowanie głowicy. Raz pochodzi trochę, raz odrazu pstryka i nie chce się uruchomić. Moje podejrzenia co do zasilania były błędne. Dziś zobaczyłem napis "system boot failure insert system disk" W instalatorze windows dysk widnieje jako unallocated. Czy to oznacza, że wszystkie dane stracone? Tak poprostu? Przy próbie instalacji systemu pisze, że nie można tego zrobić, bo "disk may fail soon" Nowy dysk zamówię w poniedziałek więc puki co nic nie mogę zrobić.
  • #7 16499855
    mikomaaz
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Dane niekoniecznie. Może uda ci się część jeszcze skopiować. Ewentualnie możesz oddać dysk do odzysku danych ale ceny mogą być nie za ciekawe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośnym "pstrykaniem" z komputera, które występuje po około 10 minutach pracy, a także z wyłączaniem się dysku twardego. Po dalszej analizie, użytkownik stwierdza, że problem może dotyczyć parkowania głowicy dysku WD1600JS-88MHB0, a nie zasilania. Po wystąpieniu komunikatu "system boot failure insert system disk" i braku możliwości instalacji systemu, użytkownik obawia się o utratę danych. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięć zasilacza, testowanie dysku za pomocą SMART oraz możliwość odzyskania danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA