Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GoClever I102 - jak go uruchomić lub zrootować?

audolv 09 Oct 2012 18:13 37401 50
    audolv
    Level 2  
    Witam
    Mam problem - kuzynka przywlokła mi netbooka GoClever I102, któremu zrobiła "kuku." Mianowicie - ustrojstwo się włącza, ładnie pokazuje biały ekran powitalny z Androida a potem z 2-3 min czarny ekran z migająca w górnym lewym rogu kreską.... i tak w kółko nawet przez godzinę... prawdopodobnie system się zlootował... ale nie można zrobić roota ani przez kartę mSD ani USB..

Ma ktoś jakiś pomysł jak uruchomić to badziewie?
    marek216

Level 43  
    Jedynie wgranie bootloadera na nowo.
    Musisz mieć soft dedykowany dla tego modelu.
    Beregost
    Level 10  
    Czy ktos w koncu wgrał nowy rom do tego ustrojstwa! Jesli tak to jak sie to robi? Z karty SD czy przez co????? Przeszukalem caly chyba net zeby ktos cos na ten temat napisal i wszyscy tylko Tab-y robia a tego nootebooka nikt nie rusza!
    dper15
    Level 17  
    Musisz mieć odblokowanego loadera bo jeśli nie to chyba nic nie zrobisz. Mam ten sam problem
    Beregost
    Level 10  
    I już wszytko wiem.... Panowie to jest tak proste jak konstrukcja cepa... Tyle że kosztuje to... I sam musiałem w końcu zapłacić za softa do tego... A fakt - ładuje się to z karty pamięci i nic nie trzeba odblokowywać...
    Czarny_Rafał
    Level 10  
    Możesz dać jakieś konkretne info?
    Beregost
    Level 10  
    Jak cos to piszcie na beregost(malpa)poczta.fm. Tam wam opisze co i jak..
    Czarny_Rafał
    Level 10  
    Uf poszperałem jeszcze i udało się odratować sprzęcik.
    Fakt, odratowanie jest banalnie proste pod warunkiem, że ma się soft.
    Na szczęście na jakimś forum doczytałem, iż odpowiednikiem I102 jest sprzęt Airis Kira N10020.

Na oficjalnej stronie Airis`a nie linki do softów były nieaktywne, przypadkiem się natknąłem na softy do N10021. Nie mając wiele do stracenia spróbowałem wgrać i notebook uruchomił się :) jest nawet język PL.
    Jedyna różnica to to, że ekran startowy to "Airis", najważniejsze jednak, że sprzęt jest sprawny.

I102 nie jest mój więc nie wiem jak to wszystko działa teraz, i później się nim też nie bawiłem.

Wiem, że wszystko się uruchomiło i działa ;)
    Nawet nie wiem która to wersja Androida.

Plik zamieszczam w załączniku.

Należy go wgrać na kartę pamięci sformatowaną na FAT za pomocą programu WINIMAGE (darmowa wersja 30 dniowa dostępna na stronie producenta).

W programie wybieramy "restore virtual hard disk image on phisical drive" i później docelowo kartę pamięci.

Po zakończeniu operacji wkładamy kartę do urządzenia i uruchamiamy.
    Teraz tylko czekamy na wgranie softu. Na końcu poprosi nas o wyciągnięcie karty, po czym się zresetuje i będzie uruchamiał.

Pierwsze uruchomienie oczywiście trwa nieco dłużej więc poczekajcie spokojnie.

Może są już nowsze softy, ale jak już wspomniałem, ja nie mam czasu ani ochoty na zabawę z tym.

PS: Pamiętajcie, że robicie to na własne ryzyko!

Mam nadzieję, że pomogłem.

Przetestujcie i dajcie znać czy pomogło.

Pozdrawiam,
    Rafał
    obro25
    Level 1  
    Witam kolegę co wstawił ten obszerny opis. Instrukcja w moim przypadku sprawdziła się w 100%. Wszystko śmiga łącznie z polskim językiem. Osobiście wielkie dzięki za pomoc. :D
    maciekpobo
    Level 12  
    Dodając do tematu na poniższej stronie jest instrukcja jak uzyskać prawa root'a
    Link
    Dorzucam jeszcze soft na którym root mi działa.
    Instalacja zgodna z opisem w tym temacie, rootowanie zgodne z linkiem.
    Dodam jeszcze, że trzeba na netbook'u zainstalować dowolny terminal.
    pawes21
    Level 2  
    Dzięki za pomoc, notek przywrócony do życia. Tylko kamera nie działa, wie ktoś jak ją uruchomić?
    termipl
    Level 10  
    Wszystko super poradnik też mi pomógł ale niestety nie moge odblokować ekranu czy możecie mi doradzić co mam zrobić ???
    Beregost
    Level 10  
    Żeby wszystko w 100% działało to trzeba mieć poprawiony soft do tego urządzenia a nie do Akiry... Bo jak wiecie nie jest to urządzenie sterowane ekranem dotykowym itp

Dodano po 43 [minuty]:

Jak ktoś ma plik wsadowy do tego "notebooka":

GoClever I102 - jak go uruchomić lub zrootować?

Krotka procedura:
    1. Uruchomić program IWU.....
    2. Wybrać po lewej stronie BOOT DISK
    3. Wskazać plik I102_23_AM_PL.ius z dysku.
    4. I tu ważne wybrać odpowiedni numer Removable Media, który odpowiada za
    kartę sd.
    5. Netbooka podłączyć pod zasilanie i wyłączyć całkowicie przyciskiem
    power.
    6. Wsadzić kartę i włączyć WAŻNE trzymając przycisk POWER przez 2 sekundy
    aż okaże się pierwszy ekran a następnie go puścić.

I tak to wygląda.. Plik wsadowy posiadam!
    Czarny_Rafał
    Level 10  
    Problem w tym, że nigdzie tego softu znaleźć nie można (nie mogłem).
    Akira to też netbook, udało mi się już postawić dwa takie urządzonka i tam wszytko działało.

Może spróbuj wrzucić gdzieś ten soft dla potomnych.
    Greczek
    Level 1  
    Witam
    U mnie soft z akiry nie działa za dobrze mianowicie:bateria trzyma dwie minuty,brak dźwięku z gniazda słuchawek i parę innych szczegółów.Prośba do Beregost o wrzucenie oryginalnego softu.
    Pozdrawiam Greczek
    DABEK31
    Level 1  
    witam.nie moge uruchomić tego sprzętu.zapętla się przy starcie.proszę o pomoc
    homerpp
    Level 2  
    Witam,
    Wygrzebałem starego Goclevera z głębin szafy i starałem się go przywrócić zgodnie z tym, co jest opisane w tym wątku. Obraz się "wypalił" na karcie, kartę wkładam do netbooka, uruchamiam go i nic - nadal ekran "Goclever" a potem migający kursor.
    Może trzeba jakoś tego netbook'a wprowadzić w tryb recovery/ serwisowy czy jak to się zwie?
    Freddy
    Level 43  
    homerpp wrote:
    Witam,
    Wygrzebałem starego Goclevera z głębin szafy i starałem się go przywrócić zgodnie z tym, co jest opisane w tym wątku. Obraz się "wypalił" na karcie, kartę wkładam do netbooka, uruchamiam go i nic - nadal ekran "Goclever" a potem migający kursor.
    Może trzeba jakoś tego netbook'a wprowadzić w tryb recovery/ serwisowy czy jak to się zwie?

Kolega czytał wszystkie posty, czy tak tylko ostatni ?
    homerpp
    Level 2  
    Właśnie czytałem wszystkie posty (procedura jest prosta - ściągnąć obraz dysku, wypalić na karcie, włożyć do slotu kard sd, odpalić goclevera... czy coś może przeoczyłem? :)
    Freddy
    Level 43  
    homerpp wrote:
    Właśnie czytałem wszystkie posty (procedura jest prosta - ściągnąć obraz dysku, wypalić na karcie, włożyć do slotu kard sd, odpalić goclevera... czy coś może przeoczyłem? :)

Jednak nie czytałeś !
    Quote:
    Wsadzić kartę i włączyć WAŻNE trzymając przycisk POWER przez 2 sekundy
    aż okaże się pierwszy ekran a następnie go puścić.
    homerpp
    Level 2  
    Właśnie dokładnie tak robię - trzymam dwie sekundy i tak dalej. Zapewne powinienem był to napisać. Więc tak, czytałem posty i nie, nie udaje mi się go bootować z karty :/

Pozdrawiam
    Mały "update" - problem był z kartą micro sd (winimage niczego nic nie zgłosił, podobnie windows) Teraz, zainstalowany z innej karty,netbook już działa :)
    spyra23
    Level 10  
    Swietny poradnk.
    U mnie tez poszło bez problemów :)
    sebgr
    Level 11  
    Czy ma ktoś ten wsad do GoClever? Znajoma przyniosła mi właśnie taki sprzęt z identycznymi objawami i obiecałem jej jakoś pomóc.
    lewylewus
    Level 1  
    Witam,
    użyłem opisu podanego przez Czarny_Rafał. Netbook zreanimowany ;) Szperałem trochę na stronie Airis, faktycznie są różne wersje softów, tylko bądź mądry i wybierz konkretny model skoro są selekcjonowane po numerach seryjnych :)

Ostatecznie użyłem softu podlinkowanego przez Czarnego Rafała.

Dziękuję Czarny_Rafał za umieszczenie skutecznego opisu i pozdrawiam ;)
    sebgr
    Level 11  
    No niestety nie miałem tyle szczęścia. Próbowałem z trzema różnymi kartami, wrzucałem ten soft z linku, a nawet poszukałem go osobno i ściągnąłem z chomika... Po wrzuceniu karty z obrazem i uruchomieniu netbooka przez przytrzymanie power do pojawienia się logo GoClever - nic się nie dzieje. Gdy próbowałem przytrzymać przycisk choć chwilkę dłużej - urządzenie wyłącza się...

Już chyba nie mam siły... A jakiej wielkości powinna być karta? Ja mam 16GB - choć Winimage robi mi z niej 700MB...
    xslimeballx
    Level 1  
    Soft pana Rafała niezbyt działa.. Wszystko śmiga ale nie działa klawiatura i myszka :I Teraz sprawdzam soft maciekpobo :) Mam nadzieje ze netbook stanie na nogi :P
    kev21
    Level 12  
    Witam,
    Potwierdzam firmware maciekpobo działa , wielkie dzięki odratowanie usmierconego netbooka, rok lezal.
    Dodam ze ten android to 2.3.3 standardowo Hiszpanski jezyk, ale oczywiscie Polski jest trzeba tylko przestawic w ustawieniach. Działa wszystko, nie zauwazylem by cos bylo nie tak, wifi, klawiatura, kamera, aparat, wsio OK.
    Wielkie dzięki
    Kristoppo
    Level 11  
    dodam jako informacje która może komuś pomóc.
    U mnie, nie instalowało się na podłączonym ładowaniu, po wyciągnięciu kabla ładowarki poszło bez problemu.
    loras1990
    Level 1  
    Posiadałem 2 tego typu netbooki wszystkie zrobiłem zgodnie z instrukcjami i w obydwóch wszystko działa w pełni