logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DELL Latitude 6410e - Przegrzewa się i wyłącza. Błąd #M1004 (i7)

michał_bo 10 Paź 2012 13:37 4041 12
REKLAMA
  • #1 11396926
    michał_bo
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam.

Problem polega na tym, że po zmianie pasty i padów zaczął się wyłączać (ok 1 min).

Log w Biosie pokazuje błąd #M1004 co w guglach wyczytałem jako: przegrzanie.

Nie jest to moja pierwsza konserwacja, ale takie jaja widzę po raz pierwszy.

Pasta to: Arctic Silver 5, pady 3M (takie znalazłem na alledrogo)

Rura gorąca na procu po kilku sekundach od włączenia.
    Wiatrak sie kręci i dmucha gorącym powietrzem.

Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 11396933
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    A przed konserwacją układu chłodzenia co działo się ze sprzętem?
  • #3 11396943
    michał_bo
    Poziom 15  
    Przed konserwacją wyglądało to tak:

Grzał się mocno i wyłączał, ale od momentu zastosowania podstawki chłodzącej można było na nim pracować (przy czym gorący był jak piekło).
  • #4 11396945
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Chłodzenie dobrze zamontowane, prawidłowo przylega?
    Wymienione termopady odpowiedniej grubośći?
  • REKLAMA
  • #5 11396957
    michał_bo
    Poziom 15  
    Co do termopadów, to zamontowałem takie które były najbliższe oryginalnym.

Co do przylegania to pipa jest na 4 śrubach i nie ma możliwości manipulacji.

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Dodam jeszcze, że jak skierowałem na proca wiatrak 10cm z peceta to działał do momentu zabrania wiatraka. Z tego wynika, że problem leży w odprowadzeniu ciepła z procka.

Czy może być pęknięty heatpipe w taki sposób, że nie widać tego gołym okiem?
    Drugie pytanie:
    Czy jest możliwość, że stało się coś z chłodzeniem, że źle przylega?

Nie upadło ani nie giąłem nic.
  • #6 11397229
    boro1234567
    Spec od komputerów
    michał_bo napisał:

Czy może być pęknięty heatpipe w taki sposób, że nie widać tego gołym okiem?

Czy heatpipe nagrzewa się równomiernie na całej długości?
  • #7 11397262
    michał_bo
    Poziom 15  
    W kilka sekund po włączeniu h-p robi się bardzo gorący (nie idzie dotknąć). Zarówno na procku jak na ostatnim odcinku przed wiatrakiem.

Dodano po 10 [minuty]:

Może jeszcze tak:
    To jest fotka którą znalazłem w necie. Jak widać jest tej starej pasty (podejrzewam, że oryginalna, bo u mnie wyglądało to tak samo) dużo.
    Nie jest to różnica, że ja jak kładę pastę, to po małej kropelce na każdy "rdzeń"?

Używam tej pasty od kilku lat i nigdy nie miałem takich problemów ani w PC ani w laptokach.

Dodano po 41 [sekundy]:

Fotka o której zapomniałem:
    DELL Latitude 6410e - Przegrzewa się i wyłącza. Błąd #M1004 (i7)
  • #8 11397435
    boro1234567
    Spec od komputerów
    michał_bo napisał:
    W kilka sekund po włączeniu h-p robi się bardzo gorący (nie idzie dotknąć). Zarówno na procku jak na ostatnim odcinku przed wiatrakiem.
    Używam tej pasty od kilku lat i nigdy nie miałem takich problemów ani w PC ani w laptokach.

Też używam tej pasty i bardzo ją cenię.
    Co mogę jeszcze zasugerować to pomiar napięcia zasilania procesora oraz jego podmianę.
  • REKLAMA
  • #9 11398277
    michał_bo
    Poziom 15  
    W takim razie kolejne pytanie:
    Co mogę zamiast niego włożyć na testy? Ten co mam to Intel Core i7-620M.
    Najlepiej pewnie jakby był taki sam.
    Postaram się znaleźć coś co będzie pasowało i sprawdzić.

Sprawdzę też tego proca na innym lapie i napisze o co kaman.
    Jak na razie wielkie dzięki za pomoc.
  • #10 11416492
    michał_bo
    Poziom 15  
    Wedle zaleceń Supportu Della wymieniłem pastę z AS 5 na AC MX-2.
    Problem nie został rozwiązany a komputer przegrzewa się cały czas (max 1 minuta).
    Może być tak, że problem leży w procku?
  • #11 17350833
    sajmosia
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Hejka,

Mialem to samo z tym, ze mialem pod reka drugi dzialajacy, wiec mialem okazje powymieniac wszystko pojedynczo i sprawdzic co jest nie tak.

Dowiedzialem sie dwoch ciekawych rzeczy, mianowicie sa dwie wersje plyty glownej do tej serii laptopow. jedna ma wbudowany uklad grafiki a druga nie.
    Do obu tych plyt so rozne radiatory, jeden ma wyciag tylko z procka do wiatraka a drugi ma rozszerzenie i przechodzi przez gpu. Wyczytalem, ze sam uklad chlodzenia to radiator i miedziana rurka wypelniona czyms. Nie wiem, do konca czy to gaz, czy ciecz, aczkolwiek jest to cos, co pomaga odciagnac temperature od procka do wiatraka.

Jeden z laptopow, ktore mialem spadl z dosc duzej wysokosci, wiec byl mocno uszkodzony mechanicznie wlacznie z tym ze wlasnie mial symptom jak w temacie.

Powodem okazalo sie, ze gaz lub ciecz wyciekla z miedzianej rurki w uladzie chlodzenia.

Za grosze udalo mi sie kupic nowe chlodzenie i caly problem zniknal bez sladu.

Do dzisiaj lekko mnie dziwi, ze uszkodzona miedziana rurka w chlodzeniu moze unieruchomic cala maszyne ale coz, to nie jest cos, czego mozna dowiedziec sie od obslugi klienta, gdzie wszyscy sa sto razy uprzejmi i zero razy pomocni, chyba ze po uiszceniu chcesz nabyc dodatkowa gwarancje....

Pozdrawiam.
  • #12 17359257
    michał_bo
    Poziom 15  
    Zamykam Suchara.

Temat rozwiązał się po wymianie przetwornicy - uszkodzenie po zalaniu o którym nie wiedziałem - 2 małe ogniska korozji.
  • REKLAMA
  • #13 17422124
    michał_bo
    Poziom 15  
    Usterka po zalaniu..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem DELL Latitude 6410e, który przegrzewa się i wyłącza po około minucie pracy, co objawia się błędem #M1004 w BIOSie. Po wymianie pasty termoprzewodzącej (Arctic Silver 5) i padów (3M) problem się nasilił. Użytkownik zauważa, że procesor szybko się nagrzewa, a wentylator działa, ale nie odprowadza ciepła efektywnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie montażu układu chłodzenia, grubości termopadów oraz ewentualne uszkodzenie heatpipe. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przetwornicy z powodu zalania, co mogło wpłynąć na działanie systemu chłodzenia. Użytkownik planuje wymienić procesor (Intel Core i7-620M) na testy oraz sprawdzić inne komponenty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA